Fălticeneanul Daniel Şandru, profesor universitar la Universitatea „Petru Andrei” din Iaşi, a fost numit în funcţia de secretar de stat şi va conduce Departamentul Centenar, structură care are ca obiectiv coordonarea la nivel naţional a pregătirii, organizării şi desfăşurării manifestărilor, a acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial. În vârstă de 40 de ani, Daniel Şandru a fost numit în această funcţie printr-o decizie a premierului Dacian Cioloş. Daniel Şandru s-a născut la data de 4 septembrie 1975, în municipiul Fălticeni, acolo unde a urmat cursurile Colegiului Naţional „Nicu Gane”. Apoi a urmat cursurile Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, pe care le-a absolvit ca şef de promoţie în anul 1999. A absolvit ulterior şi specializarea Ştiinţe Politice (2001) în cadrul aceleiaşi instituţii. Daniel Şandru are un master în Filosofie Politică la aceeaşi universitate (absolvit în anul 2000), iar în anul 2008 a obţinut un Doctorat Magna cum Laude în Filosofie, cu teza „Valenţe epistemologice ale conceptului de ideologie”.
În anul 1999 a preluat un post de preparator la Universitatea „Petre Andrei”, la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie, iar din anul 2014 este profesor universitar la această instituţie.
Teza sa de doctorat a fost publicată în anul 2009 la Editura Institutului European, cu titlul „Reinventarea ideologiei”, carte care a primit mai multe premii, printre care şi premiul „Ion Petrovici” al Academiei Române. Daniel Şandru a mai ocupat şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Revistei „Timpul”. La începutul anului 2015, prof. univ. dr. Daniel Şandru a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni.
Daniel Şandru se declară onorat de numirea în această funcţie
Contactat telefonic, Daniel Şandru ne-a declarat că nominalizarea în funcţia de secretar de stat la Departamentul Centenar îl onorează, iar pentru început preocupările sale vor fi mai mult de natură organizatorică, pentru a pune în funcţiune această instituţie. „Este o foarte mare onoare şi o provocare uriaşă. Şi sper să duc până la capăt proiectul pe care l-am prezentat înainte de numirea mea în funcţie”, ne-a spus noul secretar de stat.
Departamentul Centenar a fost înfiinţat la începutul lunii iulie 2016, iar printre atribuţiile acestei structuri se numără supunerea spre aprobarea prim-ministrului, prin decizie, pe baza propunerilor formulate de ministerele şi autorităţile publice implicate, a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României şi a Primului Război Mondial. De asemenea, departamentul realizează dezbateri pe teme legate de marcarea şi aniversarea acestor evenimente, coordonează desfăşurarea în mod unitar, la nivel naţional, a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare, elaborează opinii şi informează Guvernul cu privire la acţiunile şi manifestările dedicate aniversării şi marcării Centenarului României şi a Primului Război Mondial.
De asemenea, Departamentul va colabora strâns cu ministerele şi cu autorităţile publice implicate în punerea în aplicare a aniversării şi marcării Centenarului României şi a Primului Război Mondial, cu alte instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale.
Numărul maxim de posturi ale Departamentului este de 25, inclusiv demnitarul, cu încadrarea în numărul maxim de posturi al aparatului de lucru al Guvernului.