Un număr de 2.433 de suceveni aflaţi pe listele de beneficiari ai pachetelor de alimente acordate printr-un program al Uniunii Europene nu s-au prezentat până acum să le ridice din depozitul organizat în acest scop de Primăria Suceava. Viceprimarul Lucian Harşovschi a declarat, ieri, în conferinţă de presă, că dintre cei 6.580 de beneficiari,2.433 nu au venit pentru a ridica pachetele cu alimente. Cei care nu s-au prezentat mai au timp până în data de 24 august a.c., termen după care începe acţiunea de redistribuire, care se va derula până în 9 septembrie a.c., când se încheie programul.
Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Suceava, Narcisa Marchitan, ne-a declarat că cei care s-au prezentat sunt în primul rând beneficiarii serviciului de asistenţă socială al primăriei şi mai puţin şomerii şi pensionarii.
Listele de beneficiari ai ajutoarelor UE nu se întocmesc pe bază de cereri, ci automat, din bazele de date ale instituţiilor care gestionează persoane ce pot beneficia de acest sprijin, în speţă Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, Casa de Pensii, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Conform legii, au drept la această formă de sprijin familiile şi persoanele singure beneficiare de venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie complementară; şomerii cu o indemnizaţie de până la 450 de lei; pensionarii cu pensie sub 450 de lei; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit se află sub 450 de lei pe lună; persoanele cu handicap grav, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale. Acest mod de elaborare a listelor face ca printre beneficiari să fie incluse automat şi persoane cu handicap grav a căror situaţie financiară nu reclamă sprijin cu alimente şi care în mod evident nu se vor prezenta să le ridice. Printre cei care nu au mers după pachetele cu alimente se numără şi persoane care în luna mai, când s-au întocmit listele, nu aveau un loc de muncă, dar care până în data de 18 iulie, când a început distribuirea efectivă, s-au angajat şi nu s-au mai încadrat în criteriile de eligibilitate.
Un alt motiv al pachetelor nedistribuite îl reprezintă decesul beneficiarilor în perioada mai-iulie. Narcisa Marchitan a precizat că un procent mic de beneficiari, între 5 şi 7%, îl reprezintă cei care nu ştiu că pot primi aceste ajutoare. ”Am informat prin presă, prin anunţuri la Casa de Pensii, Șomaj, Primărie şi Direcţia de Asistenţă Socială. La 100 de persoane care beneficiază de ajutor de încălzire le-au căutat colegii mei de la Asistenţă Socială numerele de telefon, le-au telefonat şi au venit, dar nu putem telefona la peste 6.500 de oameni. La cei care nu se pot deplasa, mai ales persoane în vârstă şi cu handicap, le-am dus pachetele acasă”, a explicat directorul Marchitan.
Pachetele de alimente neridicate vor fi distribuite altor primării din judeţ sau din ţară, unde ajutoarele nu au fost suficiente pentru toţi beneficiarii din liste
Anul trecut, distribuirea alimentelor s-a făcut pe bază de vouchere trimise prin poştă beneficiarilor, dar tipărirea şi expedierea presupune costuri suplimentare şi s-a renunţat la acest mod de lucru.
Un pachet cu alimente de la UE conţine 3 kg de făină albă, 3 kg de mălai, 0,8 kg de paste făinoase, 2 kg de zahăr, 2 kg de orez, 1 kg de fasole boabe, o conservă de carne de vită şi 2 conserve de pastă de tomate. Fiecare beneficiar primeşte câte două astfel de pachete, fiecare cântărind 16,1 kg. Ajutoarele alimentare se dau o singură dată pe an.
În municipiul Suceava, operaţiunea este gestionată de Primăria Suceava şi se desfăşoară la parterul clădirii Orizont Plaza, construită lângă fostul magazin Billa, în cartierul Burdujeni. Programul de distribuire este între orele 09.00 – 14.00, de luni până vineri, inclusiv.
Pe listele de beneficiari ai ajutoarelor alimentare de la UE figurează 6.580 de persoane, dar numărul pachetelor cu produse alimentare repartizate Sucevei este mult mai mare, de 15.254 de cutii, suficient cât pentru 7.627 de persoane.
Persoanele care nu sunt pe liste, dar care sunt îndreptăţite să beneficieze de aceste ajutoare alimentare pot veni cu acte justificative aferente categoriei lor, pentru a fi trecute pe listele suplimentare şi a primi pachetele cuvenite. Primăria Suceava a anunţat Prefectura că mai are pachete pe stoc şi aşteaptă răspuns dacă sunt primării în judeţ care mai au nevoie pentru a acoperi listele de beneficiari. Următoarea etapă este de compensare cu alte judeţe care au un număr deficitar de ajutoare de la UE, iar de nu este cazul, se va trece la întocmirea unor liste suplimentare de redistribuire a alimentelor rămase.