Un bătrân în vârstă de 83 de ani a murit din cauza arsurilor suferite, la aproximativ două săptămâni după ce a dat foc resturilor de pe un teren agricol şi, pe fondul neatenţiei şi al vârstei înaintate, a fost cuprins de flăcări. Tragedia vine la câteva zile după ce un alt bătrân, în vârstă de 90 de ani, a murit după ce a incendiat vegetaţie uscată şi a luat foc şi el.
Mihai Ivanov, în vârstă de 83 de ani, din comuna Muşeniţa, era internat la Spitalul Judeţean Suceava din data de 25 iulie, când a ajuns cu arsuri la nivelul feţei, cât şi al mâinilor şi picioarelor. După două săptămâni de suferinţă, duminică, 7 august, Poliţia a fost sesizată că bătrânul a decedat, în urma complicaţiilor survenite ca urmare a arsurilor suferite. Din verificările efectuate de poliţişti a rezultat că, în ziua de 25 iulie, în jurul orei 12.00, bărbatul a recoltat cerealele de pe terenul său, după care a dat foc resturilor rămase. Focul s-a extins cu repeziciune la paie, astfel că bătrânul a fost cuprins şi el de flăcări. Vârstnicul a reuşit să iasă din focar şi să stingă focul, însă după ce ajuns acasă i s-a făcut rău. A fost solicitată o ambulanţă, iar bătrânul a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava. După cum se ştie, leziunile de acest gen, arsurile, se agravează treptat şi sunt foarte greu de vindecat, cu atât mai mult la persoane vârstnice.
La finele lunii trecute, Alexandru Mucea, în vârstă de 90 de ani, din comuna Bilca, a decedat la Spitalul Judeţean Suceava după ce fusese internat pe 21 iulie, cu arsuri. În acea zi, rezultă din ancheta poliţiei, nonagenarul a dat foc vegetaţiei de pe imaşul din faţa casei, aşa cum obişnuiesc să facă mulţi suceveni. Bătrânul a făcut o criză de epilepsie și a căzut lângă vegetația care ardea. Vecinii care s-au alarmat l-au găsit pe bătrân cu hainele în flăcări, reuşind să stingă focul care îl cuprinsese. Din păcate, leziunile i-au fost în cele din urmă fatale bărbatului.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a avertizat în nenumărate rânduri că incendierea vegetaţiei de pe terenuri este foarte periculoasă. Pe de o parte, incendiile pot fi scăpate uşor de sub control şi se ajunge la mobilizarea a zeci de oameni şi la pagube mari. Cele două exemple recente arată că aceste incendieri pot face şi victime. „Curăţarea” terenurilor prin incendiere are inclusiv efecte distructive asupra solului, însă, din păcate, continuă să fie practicată foarte des. În această perioadă, incendierile de acest gen pot fi văzute pe ogoare la tot pasul, de multe ori fiind pus în pericol şi traficul rutier, din cauza lipsei de vizibilitate cauzată de fum.