Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a aprobat 45 dintre cele 86 de cereri de transfer ale elevilor de clasa a IX-a, de zece ori mai puţine faţă de numărul cererilor avizate în 2015, când instituţia a fost suspectată de cea mai mare fraudă din ţară în ceea ce priveşte transferurilor şcolare ilegale.
În 2015, circa 400 de cereri au primit avizul IŞJ Suceava, permiţându-le elevilor cu note de admitere de 6 sau 7 să fie colegi cu elevi care au avut medii de admitere de peste 9.
În acest an, potrivit reprezentanţilor IŞJ, în perioada 1-4 august, au fost depuse 86 de cereri de transfer, 45 fiind rezolvate în favoare elevilor.
Patru dintre cereri vizau cazuri de gemeni, legislaţia permiţând „reunirea” fraţilor gemeni în cadrul aceleiaşi clase, indiferent de media de admitere.
37 de elevi au solicitat transferul la alt liceu sau în cadrul altui profil invocând fie distanţa prea mare faţă de domiciliu, fie că au completat greşit fişele cu opţiuni pentru admiterea la liceu, fie repartiţia la un profil nepotrivit.
Alţi doi elevi nu şi-au depus la timp dosarul de înscriere la liceul la care fuseseră admişi.
Cezar Anuţei, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, a menţionat că „elevii admişi în clasa a IX-a se pot transfera dacă media lor de admitere este cel puţin egală cu media ultimului admis la specializarea la care se solicită transferul în limita efectivelor de 28 de elevi la clasă”.
De cealaltă parte, 41 de cereri au fost respinse de comisia de admitere a IŞJ. 36 nu îndeplineau criteriul mediei, în trei dintre cazuri elevii nu susţinuseră proba la limba maternă şi proba vocaţională.
O altă cerere viza transferul în alt judeţ, chestiune ce nu este de competenţa Inspectoratului, iar alta aparţine unei eleve din Republica Moldova şi poate fi rezolvată doar în a treia etapă de admitere.
Aproape orice elev se putea transfera la un liceu mai bine cotat chiar dacă avea notă mai mică la admitere
Scandalul de anul trecut a scos la iveală faptul că după repartizarea computerizată, în fiecare an, la Suceava, urma un şir lung de „mutări” ale unor elevi de clasa a IX-a de la liceele la care au fost repartizați la alte licee din județ (mai bune), la diverse profiluri şi specializări, chiar dacă media lor de admitere nu le permitea să acceadă în respectivele clase.
Cu ceva noroc orice elev se putea transfera la un liceu mai bine cotat chiar dacă luase notă mai mică la admitere.
Suspiciunile de fraudă care au planat asupra instituţiei, precum şi numărul exagerat al cererilor de transfer validate an de an de IŞJ Suceava au determinat ministerul de resort să extindă ancheta în acest caz. Astfel, ministerul a verificat transferurile elevilor de clasa a IX-a din perioada 2011-2015, din judeţul Suceava.
La un an diferenţă, după ancheta demarată de Ministerul Educaţiei, verificări ale Corpului de Control şi demiterea adjunctei IŞJ Cristina Teodorovici, numărul transferurilor aprobate este de 10 ori mai mic.