Aproape 300 de directori şi directori adjuncţi de la conducerea şcolilor sucevene trec prin emoţiile evaluării, aceştia urmând să primească note din partea superiorilor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava pentru modul în care au administrat unităţile de învăţământ în anul şcolar 2015-2016.
În funcţie de cât de bine şi-au îndeplinit atribuţiile de manager, aceştia vor fi notaţi cu calificative de la „Nesatisfăcător”, situaţie în care părăsesc fotoliile de conducere, la „Foarte bine”.
Calificativele sunt importante întrucât sunt decisive la acordarea gradaţiilor de merit, obţinerea de gradaţii sau la ocuparea unor funcţii de conducere.
Anul trecut, conducerea Inspectoratului Şcolar Suceava a realizat bilanţul activităţii tuturor directorilor de şcoli din judeţ, activitatea profesională a acestora fiind notată cu „Foarte bine”, calificativ maxim.
Toţi directorii de şcoli din Suceava sunt numiţi prin detaşare în interesul învăţământului. Nici unul nu ocupă funcţia pe baza rezultatelor unui concurs.
Directorii se autoevaluează
Înainte de a primi note din partea IŞJ Suceava, într-o primă fază directorii de şcoli se autoevaluează completând un raport care vizează îndeplinirea mai multor indicatori de performanţă şi care se finalizează prin acordarea unui calificativ.
Potrivit calendarului, în luna iulie, directorii au depus la IŞJ fişele de evaluare, urmând ca în perioada 26 iulie – 25 august acestea să fie analizate de inspectorii şcolari cu atribuţii teritoriale şi inspectorul responsabil de management şcolar. Ultimul cuvânt îl au membrii Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Suceava, care vor acorda nota finală în perioada 26-31 august.
Rezultatele se comunică directorilor în perioada 1-8 septembrie, între 9 şi 15 septembrie sunt programate contestaţiile, care se vor soluţiona până la data de 19 septembrie.
Domenii evaluate
Managerilor de şcoli le va fi apreciată activitatea din domeniile: Curriculum, Resurse umane, Resurse financiare şi materiale, Dezvoltare şi relaţii comunitare. Fiecare din cele patru domenii are o serie de itemi (proiectare, organizare, conducere, control, motivare, implicare, formare, negocierea-rezolvarea conflictelor etc.), pentru fiecare directorii trebuind să-şi acorde şi ulterior să primească un punctaj.
În urma evaluării, punctajul obţinut va determina acordarea calificativului, astfel: pentru 86-100 de puncte - calificativul “Foarte bine”, pentru 71-85 de puncte – calificativul “Bine”, pentru 61-70 de puncte – “Satisfăcător” şi pentru 0-60 de puncte – “Nesatisfăcător”. Obţinerea în doi ani consecutivi a calificativului „Satisfăcător” duce la pierderea postului de conducere.