Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 5 aug 2016 - Anul XXI, nr. 182 (6295)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a III-a

Concursul de îndemânare silvică „Forestierul priceput”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Poiana Stampeis-a desfăşurat sâmbătă, 30 iulie, ediţia a III-a a concursului de îndemânare silvică „Forestierul priceput”, la care au participat fasonatori mecanici de la 16 agenţi economici care au ca profil de activitate exploatarea şi prelucrarea lemnului în Bazinul Dornelor. Aşa cum am aflat de la organizatori, angajaţi ai Direcţiei Silvice Suceava, ai Ocolului Silvic privat “Dorna” din Dorna Candrenilor, ai Primăriei comunei Poiana Stampei, de la reprezentanţii sponsorului Maviprod - SC IRUM SA Reghin şi de la cei care au jurizat corectitudinea desfăşurării concursului şi i-au punctat sau depunctat pe concurenţi, cele cinci probe au avut un dublu rol: unul privind abilităţile concurenţilor şi unul de a învăţa mai bine regulile de protecţie a muncii.

 

Au fost îndepărtaţi arbori marcaţi, bolnavi sau cu alte probleme

„Este a treia ediţie a concursului care reuneşte practicanţii celei de-a doua cea mai căutată meserie din Bazinul Dornelor. Baremele pentru probele desfăşurate sunt cele de la concursurile de specialitate oficiale. Am apelat la domnul Claudiu Popescu, care este atestat ca arbitru oficial, şi l-am rugat să ne dea o mână de ajutor în acest sens. La proba de cepuire am realizat o simulare de tăiere de crengi pentru a nu intra în fondul forestier ca fiecare concurent să taie câte un exemplar. Tot în sensul protejării pădurii, la proba de doborâre au fost îndepărtaţi arbori marcaţi, bolnavi sau cu alte probleme şi care trebuiau tăiaţi”, ne-a declarat ing. Dumitru Cristian Donisa, şeful Ocolului Silvic privat „Dorna” RA, administratorul fondului forestier proprietate a comunelor Dorna Candrenilor, Coşna, Poiana Stampei, a Obştei Negrişoara şi a Obştei Cozăneşti-Ortoaia.

 

Concurenţii au trecut cu bine probele concursului

Prima probă a concursului a constat în montarea unui lanţ prin întoarcerea lamei. Cronometraţi şi supravegheaţi de juriu, concurenţii au avut de îndepărtat dispozitivul de protecţie, de scos lanţul tăietor de pe şina de ghidaj şi de montat lanţul care a fost pregătit anterior, montarea dispozitivului pe crochet, după care să pună capacul, să strângă piuliţele, la final juriul verificând şi nivelul de întindere a lanţului.

În proba a doua concurenţii au avut de executat două tăieturi de precizie, având de debitat de pe trunchiuri de copac cu înclinări diferite câte o felie de trei centimetri grosime, jumătate din tăietură fiind executată de jos în sus şi jumătate de sus în jos. La proba a treia drujba a secţionat o felie de doi centimetri de pe un trunchi aşezat orizontal pe o scândură şi acoperit la bază cu rumeguş, fasonatorul mecanic fiind punctat pentru precizia tăieturii, menţinerea paralelismului celor două feţe ale feliei debitate şi depunctat în funcţie de adâncimea cu care lanţul a pătruns în scândura de sub trunchi. Aceasta a fost şi cea mai grea probă, pentru că fasonatorii mecanici au trebuit să-şi pună în valoare „simţul de a mânui drujba după cum trage motorul”.

„Simţi cum trage motorul până la jumătate şi apoi trebuie ca puterea motorului şi sunetul să fie invers. Dacă nu ţii drujba la aceeaşi turaţie această metodă nu mai poate fi aplicată”, ne-a spus unul dintre concurenţi.   Penultima probă, şi cea mai spectaculoasă, a fost „proba de cepuire”, în care concurenţii au tăiat cepurile arborilor. Aici a fost punctată lungimea cepului rămas, care trebuia să fie cât mai mică, şi s-au scăzut puncte pentru suprafeţele pe care lama drujbei “le-a ras” pe lângă cep.

La ultima probă, concurenţii au fost nevoiţi să doboare un arbore marcat la punct fix, să efectueze tapa şi tăietura din partea opusă, lăsând zonele de siguranţă, toate aceste manevre trebuind să fie efectuate în maximum trei minute.

“Tăierea arborilor din păduri se face după un regulament foarte strict, iar dacă sunt respectate toate regulile sunt excluse accidentele. Pentru a aşeza un arbore pe o direcţie impusă trebuie experienţă”, ne-a spus ing. Claudiu Popescu, de la Colegiul Silvic “Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, preşedintele juriului.

 

Munca la pădure este grea...

“Munca la pădure este foarte grea. Pentru a câştiga, concurenţii au avut de trecut cinci probe, toate contracronometru. Concurenţii au fost punctaţi la îndemânare, la rapiditate, dar şi la respectarea normelor de protecţie a muncii. Ne bucurăm că în acest an am reuşit să aducem în mijlocul nostru două branduri româneşti, cunoscutul producător de tractoare forestiere  IRUM Reghin şi Maviprod, producător şi distribuitor de utilaje şi piese de schimb pentru utilaje forestiere.

Acest concurs reprezintă un eveniment dedicat marii familii a forestierilor din zona noastră, o sărbătoare în care probăm abilităţile profesionale ale celor care utilizează fierăstrăul mecanic, unealta de bază a forestierului”, ne-a declarat inginerul silvic Viluţ Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei.

Unul dintre organizatorii concursului, Vlăduţ Candrea, a pregătit pentru concurenţi o gustare rece înainte de concurs, iar după concurs au fost pregătiţi un berbecuţ la ceaun şi un balmoş. „Munca la pădure este dintre cele mai grele meserii şi trebuie şi mâncare sănătoasă”, a precizat Vlăduţ Candrea.

Cei mai pricepuţi mânuitori ai motoferăstrăului au fost răsplătiţi cu diplome, căşti, echipamente complete de protecţie, accesorii pentru drujbe.

 

Premii consistente oferite de sponsori

Ocupantul locului III, Paul Man, de la SC Camaterra SRL, a primit un echipament de protecţie de iarnă cu toate accesoriile necesare, ocupantul locului II, Ilie Sandu, de la SC Evramir, a primit o motocoasă, iar Iulian Medrihan, de la SC Denilson, cel care s-a clasat pe primul loc şi anul trecut, a primit o drujbă complet utilată.

„Suntem bucuroşi să sponsorizăm acest concurs, oferind ca premii drujbe, costume de protecţie, motoferăstrăul pentru locul I, mănuşi, căşti de protecţie, motocoase şi alte mici atenţii. Din păcate nu am ştiut de ediţiile precedente ale acestui concurs şi ne-a încântat ideea să fim sponsorii acestei activităţi. A fost un concurs foarte bine organizat, respectând criteriile şi jurizarea fiind făcută după baremele competiţiei naţionale şi internaţionale, a fost un concurs pe domeniul nostru de activitate, cu criterii foarte clare şi care reflectă cu adevărat abilităţile angajatului în activitatea forestieră. Este o datorie a grupului de firme Maviprod - IRUM Reghin condus de Mircea Oltean să fim alături de organizatorii şi participanţii la astfel de concursuri”, ne-a declarat Mihăiţă Lavric, reprezentant al grupului de firme din Reghin.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul de îndemânare silvică „Forestierul priceput”.
 Vizualizări articol: 1988 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Concursul de îndemânare silvică „Forestierul priceput”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei