Veteranii de război, persoanele cu handicap fizic grav, copiii din centrele de plasament, dar şi lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeală, din ţară şi din străinătate, beneficiază de acces gratuit la Cetatea de Scaun a Sucevei, la Muzeul de Istorie şi la toate celelalte componente ale Muzeului Bucovinei. De asemenea, aceste categorii de vizitatori beneficiază gratuit şi de alte servicii oferite de muzeu, cum ar fi de exemplu ghidaj pentru grupuri sau închirieri de audioghid, la secţiile care dispun de astfel de echipamente (Muzeul Satului Bucovinean). Pentru a avea parte de gratuitate cei în cauză trebuie să probeze cu un document valabil încadrarea în categoriile menţionate. Alte facilităţi acordate sunt reducerile pentru elevi şi studenţi, pe baza legitimaţiilor valabile, şi bilete la jumătate de preţ pentru pensionari.
Pentru celelalte categorii de vizitatori accesul şi serviciile sunt contra cost.
”Biletul de intrare este o dovadă de civilizaţie”, a concentrat directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, răspunsul său la toate discuţiile pro şi contra pe tema accesului în instituţiile culturale din componenţa complexului muzeal.
Tarife şi taxe de vizitare şi servicii
Taxa de vizitare a Muzeului de Istorie din municipiul Suceava este de 15 lei/persoană pentru adulţi şi 5 lei pentru elevi/studenţi, însă există şi posibilitatea achiziţiei de bilete doar pentru anumite secţiuni (Istorie veche, Ev Mediu, Istorie Modernă, Istorie Contemporană), cu 4 lei pentru adulţi şi 1 leu pentru copii sau 6 lei, respectiv 2 lei/persoană la Sala Tronului şi Tezaur.
La Cetatea de Scaun, inclusiv când sunt evenimente, biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii.
La Muzeul de Istorie Siret, biletul costă 4 lei/adult, 1 leu/copil, la Muzeul de Ştiinţele Naturii Suceava, casele memoriale ”Ciprian Porumbescu”, ”Nicolae Labiş” din Mălini, ”Eusebiu Camilar” din Udeşti, casele Bilca şi Solca preţul este de 4 lei/adulţi, 2 lei/copii, la Hanul Domnesc, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul ”Ciprian Porumbescu” şi Casa Memorială ”Simion Florea Marian” biletul costă 6 lei, respectiv 2 lei. La CM ”Simion Florea Marian”, cei care doresc acces la fondurile documentare trebuie să plătească 6 lei/persoană.
La evenimentele organizate la Muzeul Satului Bucovinean (târguri, spectacole) preţul biletului este de 3 lei/adult, 1 leu/copil.
La expoziţiile temporare proprii şi externe, tarifarea se face separat, la preţul de 5 lei biletul pentru adulţi şi 1 leu pentru copii, iar la cele temporare cu costuri de asigurare 8 lei/adult şi 2 lei/copil.
Muzeul Bucovinei percepe taxe de fotografiere şi filmare – 10 lei/ora taxă foto pentru neprofesionişti şi 50 de lei ora pentru profesionişti; 30 de lei/ora pentru filmat neprofesionişti şi 200 de lei/ora filmat pentru profesionişti (cu contract de parteneriat pentru folosirea imaginilor în scop comercial). Taxa de ghidaj la cerere este de 30 de lei/ora, taxa de ghidaj în limba engleză este de 50 de lei/grup, taxa de eveniment Biserica Vama (cununii, botezuri) este 100 de lei/eveniment, taxa de închiriere audioghid - adulţi 5 lei/persoană, copii 2 lei/persoană, iar cea de închiriere trăsuri (fără cai) pentru diverse evenimente (nunţi) – 100 de lei ora/trăsură.
Muzeul oferă şi alte servicii, ale căror tarife pot fi consultate la sediu sau pe site-ul http://muzeulbucovinei.ro. Spaţiile folosite pentru expoziţii şi manifestări culturale se pun la dispoziţie în mod gratuit.