Consiliul Judeţean Suceava a găzduit, ieri, o masă rotundă cu tema „Prevenirea corupţiei – drumul către integritate”, evenimentul fiind organizat de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) şi Asociaţia Pro Democraţia şi avându-i ca invitaţi pe şefi de instituţii din Suceava. Organizatorii au încercat să transmită un mesaj cât se poate de clar, care să ajungă mai departe la subordonaţii celor prezenţi. Statisticile arată că marea majoritate a românilor consideră că fenomenul corupţiei este în creştere, iar pentru mulţi mita a devenit ceva firesc, fiind confundată adesea cu bacşişul.
DGA a fost reprezentată la întâlnire de comisarul-şef Octavian Melintescu, director general adjunct al DGA la nivel naţional, şi de comisarul-şef Ştefan Valentin, şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava.
Octavian Melintescu a subliniat că strategia anticorupţie 2016-2020 cuprinde trei paliere - educaţia, prevenirea şi combaterea, însă prima este cea mai importantă. El a arătat că orice caz de corupţie care ajunge la DNA sau ANI este un eşec managerial pe care trebuie să şi-l asume structurile de combatere a fenomenului.
„Mulţumim procurorilor care au început să se implice în astfel de activităţi preventive. Prezenţa procurorilor la activităţile cu caracter preventiv este deosebit de importantă, are un impact deosebit”, a declarat comisarul-şef Octavian Melintescu, mulţumind în acest fel procurorilor suceveni care au fost prezenţi la întâlnirea de ieri.
El a mai declarat că un studiu realizat recent arată că 87% dintre români consideră că s-a înregistrat o creştere a corupţiei în ultimii trei ani. Ofiţerul este de părere că percepţia se bazează pe impactul mass-media, care mediatizează foarte mult cazurile de corupţie.
Prezent la şedinţă, prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a remarcat că structura DGA Suceava este în primele trei la nivel naţional în ceea ce priveşte eficienţa şi cazurile anchetate, fapt pozitiv pe de o parte, însă care arată şi faptul că numărul cazurilor de luare de mită este mare.
Sucevenii, invitaţi la „Labirintul Anticorupţie”
Întâlnirea de ieri face parte din proiectul internaţional „Plăteşte zero pentru ce ţi se cuvine” şi va continua astăzi cu un „Labirint Anticorupţie” care va fi instalat pe esplanada din centrul municipiului Suceava. Acest labirint reprezintă o metodă inedită de informare a cetăţenilor cu privire la riscurile implicării în fapte de corupţie. Trecătorii vor putea intra într-o construcţie modulară de tip labirint care le va oferi acestora posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte. Pentru verificarea cunoştinţelor proaspăt dobândite, vizitatorilor le va fi înmânat un chestionar la care vor trebui să răspundă identificând varianta corectă în Labirint.
Proiectul „Plăteşte zero pentru ce ţi se cuvine” se află la a treia ediţie, Suceava fiind prima destinație în rândul celor şapte localităţi din țară unde „Labirintul Anticorupție” se va deplasa anul acesta.