Buncărele de gunoi, cu ale lor miasme „îmbietoare” şi deşeuri răscolite şi împrăştiate pe jos, ar urma să devină istorie în municipiul Suceava, în următorii ani, dacă se va aproba noul caietul de sarcini al licitaţiei de gestionare a deşeurilor menajere, în baza căruia să fie desemnat un operator pentru o perioadă de 12 ani.
Proiectul va fi supus dezbaterii Consiliului Local Suceava în şedinţa de luna viitoare, iar dacă va fi adoptat, se va demara o nouă licitaţie.
Viceprimarul Lucian Harşovschi, în calitate de coiniţiator al proiectului de hotărâre, alături de primarul Ion Lungu, a explicat câteva din îmbunătăţirile aduse vechiului caiet de sarcini:
„Atunci am propus să realizăm 145 de containere îngropate de colectare a deşeurilor şi să distribuim la case 12.000 de pubele de colectare a deşeurilor, adică două pubele pentru fiecare imobil, pentru colectare selectivă. În noul caiet de sarcini, păstrăm în mare aceleaşi prevederi, dar mărim numărul de puncte de colectare îngropate, la 200, pentru că am identificat noi suprafeţe de amplasare a acestora. Mai mult, contractul se va încheia pe 12 ani, perioadă în care municipiul se va mai dezvolta şi vor fi necesare mai multe puncte de colectare a deşeurilor”.
Pentru ca selectarea operatorului care să se ocupe de gestiunea deşeurilor menajare să nu se mai facă pe criteriul „cel mai mic preţ”, care s-a dovedit deficitar în multe privinţe, a fost introdus un cumul de criterii, printre care şi „cel mai bun raport calitate – preţ”, astfel încât sucevenii să beneficieze de un serviciu cât mai eficient în următorii 12 ani.
Licitaţia organizată anul trecut pentru desemnarea operatorului de salubrizare menajeră a intrat într-un carusel al contestaţiilor, care a durat un an de zile, încât, în final, s-a decis anularea ei, pentru a fi reluată în conformitate cu noile prevederi legislative apărute între timp.