Şapte elevi suceveni s-au remarcat la etapa naţională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, ediţia cu numărul XXI, concurs ce a reunit peste 250 de elevi din ţară, la Sibiu, în perioada 27 iulie – 1 august.
Micii meşteşugari în straiele specifice locurilor de origine, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, au însuflețit pentru câteva zile gospodăriile din Muzeul Astra prin ateliere interactive, aceştia dovedind cât de pricepuţi sunt în practicarea meșteșugului pentru care şi-au dat concursul.
Patru dintre elevii care au reprezentat judeţul Suceava şi-au adjudecat premiul I, alţi doi au obţinut premiul II, iar unul premiul III.
La secţiunea Pictat icoane pe lemn, Emanuel Lăzărescu, de la Şcoala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuți, a obţinut premiul I. Emanuel este în clasa a VII-a, iar dorinţa sa este ca în viitorul apropiat să-şi expună icoanele pe lemn la Galeria de Artă din Rădăuţi. În 2015, la aceeaşi secţiune, a obţinut premiul al III-lea.
Tot premiul I, dar la secţiunea Cusut, a câştigat şi Cristina Ungurean, din Dorna Candrenilor, coordonată de Mirela Nedelea.
La secţiunea Încondeiat ouă, Alina Czutka, din Poiana Stampei, a obţinut premiul I, eleva fiind îndrumată de Dorina Paicu. De la ediţia de anul trecut a olimpiadei, Alina s-a întors tot cu un premiu I.
Mihai Ţarcă din Vatra Dornei a fost recompensat cu premiul I la secţiunea Prelucrare artistică a lemnului, prof. îndrumător Mihai Vleju, premiu adjudecat şi în 2015.
La secţiunea Prelucrarea osului şi cornului, cel mai important premiu a fost revendicat de Mihai Emanuel Popa, din Vatra Dornei, prof. coordonator Mihai Vleju. Anul trecut, Mihai obţinuse premiul al II-lea la aceeaşi categorie.
Andrei Răzvan Botez, din Grăniceşti, elev în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Regina Elisabeta” Rădăuţi, a obţinut premiul al II-lea la secţiunea Broderie pe piele, fiind pregătit de Domnica Petrovic, iar Nicolae Titus Ungureanu a obţinut premiul al III-lea la Pictat icoane pe sticlă, fiind îndrumat de Petronela Rusu. Cei doi nu sunt la prima participare la evenimentul de la Sibiu, în 2015 fiind premiaţi cu cea mai importantă distincţie.
Participanţi din China, Bulgaria, Republica Moldova
Participanţii au fost evaluaţi atât pentru lucrările realizate înaintea concursului, cât şi pentru lucrările pe care le-au făcut pe durata competiţiei. La olimpiada de la Sibiu au participat şi copii din străinătate, respectiv din Republica Populară Chineză, Republica Bulgaria şi Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat de Complexul Naţional Muzeal Astra, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu.
Elevii înscrişi în concurs au participat la diferite secțiuni, precum: ţesut, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, metaloplastie, prelucrarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, olărit, confecționat măști.