Eleva cap. Sabina Calisevici, din clasa a XII-a în cadrul Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, se pregăteşte pentru Olimpiada Internaţională de Geografie, ediţia a XIII-a, competiţie care se va desfăşura în luna august, în Beijing, China. Tânăra din Siret va reprezenta România, alături de alţi trei tineri din Neamţ, Vrancea şi Bucureşti, în cadrul competiţiei mondiale la care şi-au anunţat participarea echipe din aproximativ 40 de ţări.
Lotul naţional participă, în intervalul 1-10 august, la un program intensiv de pregătire, la Iaşi, sub îndrumarea profesorilor Dorin şi Cornelia Fiscutean, coordonatori ai lotului olimpic, ei urmând şi să însoţească echipa României la Beijing.
În cadrul colegiului câmpulungean, pregătirea Sabinei a fost asigurată de prof. Radu Ciumaşu.
Sabina s-a calificat la concursul de la Beijing ca urmare a rezultatelor obţinute la faza naţională a olimpiadei, din această primăvară, de la Sibiu.
După proba scrisă şi cea practică, Sabina a participat şi la probele suplimentare pentru accederea în lotul naţional, respectiv interviu şi testare practică, ambele în limba engleză. În palmaresul elevei colegiului militar câmpulungean se mai înregistrează în aceeaşi competiţie de nivel naţional un premiu I în 2014 şi un premiu III în 2015.
Trei probe
Cea de a XIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie va avea loc în perioada 16-22 august.
Competitorii vor susţine trei probe – un test scris, un test multimedia şi un exerciţiu pe teren, care se finalizează cu o reprezentare cartografică şi o analiză geografică.
Proba scrisă este structurată pe şase teme pe baza cărora sunt formulate întrebări şi exerciţii, timpul de rezolvare a acestora fiind de trei ore. Toate probele se vor desfăşura în limba engleză.
Ceremonia de închidere se va desfășura în data de 21 august, iar medaliile vor fi decernate în data de 22 august.
Lotul României s-a clasat pe locul I în 2015
În 2015, la olimpiada din Rusia, lotul olimpic al României a obţinut patru medalii - o medalie de aur, două de argint şi o medalie de bronz. În clasamentul general, România s-a clasat pe locul I.
„Dacă ţinem cont că, în România, în şcoli se face o singură oră de geografie pe săptămână, iar în Singapore, de exemplu, elevii fac şi câte 10 ore pe săptămână, rezultatul este excepţional”, a subliniat prof. dr. Bogdan Nistor, inspector de geografie din cadrul Inspectoratului Şcolar Suceava. Acesta a mai menţionat că în cadrul competiţiilor internaţionale din ultimii ani, rezultatele elevilor suceveni au fost remarcabile, meritul fiind şi al profesorilor din judeţ.
În 2015, Lorena Davidel, absolventă a Colegiului Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, a fost medaliată cu bronz, tânăra fiindpregătită de profesorul fălticenean Marcel Porof.