Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 aug 2016 - Anul XXI, nr. 178 (6291)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   27 imagini |   ø fişiere video

Promovare

Eveniment de amploare la redeschiderea Muzeului de Istorie Suceava şi la lansarea programului „Hai în Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava a organizat, ieri, un eveniment de amploare la redeschiderea Muzeului de Istorie din municipiul reşedinţă de judeţ şi la lansarea oficială a marelui program turistic „Hai în Bucovina”. Cele două evenimente au avut loc în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a venit, duminică la amiază, la Muzeul de Istorie împreună cu o delegaţie numeroasă formată din reprezentanţi ai regiunilor Schwaben - Germania, Cernăuţi - Ucraina, din Republica Moldova, precum şi oficialităţi şi personalităţi din România.

Astfel, la redeschiderea muzeului au fost prezenţi primarul Sucevei, Ion Lungu, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, secretarul de stat din Ministerul Culturii Alexandru Oprean, vicepreşedintele Academiei Române, Victor Spinei, preşedintele regiunii Schwaben, Jurgen Reichard, guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fisciuk, primarul din Cernăuţi, Oleksii Kaspurc, preşedintele Consiliului Regional din Cernăuţi, Ivan Muntean, primarul din Cricova, Republica Moldova, Valentin Guţan, reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, ai Autorităţii Electorale Permanente, ai Autorităţii Naţionale de Turism, directorii Muzeului Naţional de Istorie, Muzeului Ţăranului Român, din Bucureşti, Muzeului Naţional Brukenthal, din Sibiu, precum şi primari şi reprezentanţi ai administraţiilor judeţene din mai multe zone ale ţării. Dintre parlamentarii suceveni, la evenimentul de ieri au participat deputaţii Ioan Balan, Dumitru Pardău, Sanda-Maria Ardeleanu, Radu Surugiu, Ghervazen Longher şi senatorul Steliana Miron. Delegaţia a fost întâmpinată la muzeu de tineri îmbrăcaţi în ii populare şi au primit insigne şi trăistuţe cu numele programului şi îndemnul „Hai în Bucovina!”.

 

Expoziţia permanentă de la Muzeul de Istorie a fost redeschisă după ce clădirea a fost modernizată şi reabilitată printr-un proiect european

În deschiderea evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a ţinut să amintească faptul că redeschiderea expoziţiei permanente a Muzeului Bucovinei are loc după ce clădirea a fost modernizată, consolidată şi reabilitată printr-un proiect european de aproape 12 milioane de euro. Gheorghe Flutur a subliniat faptul că în momentul de faţă Muzeul de Istorie este unul dintre cele mai moderne din ţară. El a arătat că după finalizarea lucrărilor, suprafaţa muzeului a crescut de la 3.100 de metri pătraţi la peste 7.300 de metri pătraţi, în incinta acestuia fiind prezentată istoria zonei din paleolitic şi până în perioada comunistă. De precizat că Muzeul de Istorie din Suceava este singurul din ţară care are în expoziţia permanentă o secţiune dedicată perioadei comuniste din România. De asemenea, principala atracţie a muzeului, Sala Tronului, a fost refăcută pentru a-i aduce pe vizitatori cât mai aproape de realitate, aceştia putând să vadă elemente gotice, însemnele Moldovei, vitralii. Şi tematica a fost schimbată faţă de vechea Sală a Tronului, fiind prezentaţi şase soli, la care se adaugă grămăticul şi tălmaciul.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că în momentul de faţă muzeul dispune de vitrine cu climatizare, un depozit pentru patrimoniu, un spaţiu pentru pedagogie muzeală, săli multimedia, săli pentru expoziţii temporare, precum şi două terase.

În discursul său din deschiderea evenimentului de ieri, Gheorghe Flutur a ţinut să-i mulţumească şi fostului preşedintele al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor. „Vreau să mulţumesc şi fostei conduceri a Consiliului Judeţean. Acest proiect de modernizare a muzeului a început în primul meu mandat şi a continuat sub conducerea lui Cătălin Nechifor. Şi vreau să-şi mulţumesc şi lui Cătălin Nechifor”, a spus Flutur.

Trebuie spus că tot ieri, la Muzeul de Istorie au fost vernisate şi două expoziţii, una cu imagini ale Mănăstirii Dragomirna şi una intitulată „Ie şi cămeşă din Bucovina”. Fără doar şi poate, expoziţia cu ii tradiţionale din Bucovina a fost una dintre atracţiile evenimentului de ieri. Oaspeţii şi turiştii au fost întâmpinaţi de tinere îmbrăcate în ii tradiţionale din toate vetrele folclorice ale judeţului. În cadrul expoziţiei sunt prezentate ii şi cămăşi tradiţionale autentice, expoziţia fiind o invitaţie pentru toată lumea de a purta aceste veşminte.

 

Programul „Hai în Bucovina” este o invitaţie adresată turiştilor să vină să vadă, să simtă, să decidă şi să rămână

Gheorghe Flutur a mai declarat că odată cu redeschiderea muzeului are loc şi lansarea oficială a marelui proiect de promovare turistică „Hai în Bucovina”. „Acest program este o invitaţie de a veni în Bucovina. Să vii în Bucovina pentru a vedea natura, originalitate, modele, pentru a simţi sacralitatea, ospitalitatea, toleranţa, pentru a decide să te implici, să investeşti şi pentru a rămâne”, a spus Gheorghe Flutur. El a amintit că programul „Hai în Bucovina” se va desfăşura pe toată perioada anului şi a început ieri, cu redeschiderea Muzeului de Istorie, dar şi cu lansarea Lunii Diasporei, eveniment dedicat sucevenilor plecaţi la muncă în străinătate.

Flutur a spus că „Hai în Bucovina” se bazează pe 12 piloni, primul dintre aceştia fiind proiectul Lunii Diasporei, al doilea fiind „Produs în Bucovina”. Un alt proiect va fi Toamnă la Voroneţ, în luna octombrie, după care vor urma evenimentele din noiembrie, de Zilele Bucovinei, iar în decembrie se va desfăşura proiectul „Crăciun în Bucovina”. Şeful CJ Suceava a spus că pentru lunile ianuarie şi februarie este pregătit proiectul „Bucovina cercetare”, în colaborare cu Universitatea Suceava şi cu unităţile de învăţământ, un alt proiect mare fiind „Paştele în Bucovina”. Gheorghe Flutur a precizat că un alt proiect va fi „Hora Bucovinei”, urmat de Festivalul internaţional al artelor „Ciprian Porumbescu”.

Un alt proiect va fi „Festivalul Internaţional Ştefanian”, dar şi manifestările „Întâlniri Bucovinene” de la Câmpulung Moldovenesc şi „Pelerin în Bucovina”. Făcând referire la Luna Diasporei, Gheorghe Flutur a subliniat faptul că pe parcursul lunii august vor fi organizate mai multe acţiuni şi întâlniri dedicate sucevenilor plecaţi la muncă în străinătate. El a spus că unul dintre aceste evenimente va avea loc miercuri, 3 august, la Aeroportul „Ştefan cel Mare”, când vor fi inaugurate zborurile companiei Wizz Air pe ruta Suceava – Milano. Flutur a arătat că primul zbor Milano – Suceava are 130 de pasageri, în timp ce cursa aeriană Suceava – Milano are alţi 117 pasageri. Flutur a spus că în cadrul Lunii Diasporei sunt incluse evenimente precum „Pelerin în Bucovina”, Festivalul Medieval din Suceava, Festivalul Internaţional de Film UNICA, „Bucovina Rock Castle” sau Sărbătoarea muntelui de pe Rarău, dar şi o paradă la care vor participa peste 200 de motociclişti îmbrăcaţi în ii tradiţionale.

 

Redeschiderea Muzeului de Istorie şi programul „Hai în Bucovina” au fost apreciate de oficialităţile române şi din străinătate

Prezent la evenimentul de ieri, secretarul de stat din Ministerul Culturii Alexandru Oprean a ţinut să felicite Consiliul Judeţean pentru iniţiativa de a promova un program de promovare multianual în care a îmbinat tradiţiile cu turismul. El a ţinut să completeze obiectivele programului „Hai în Bucovina”, precizând că turiştii trebuie să promoveze la rândul lor această zonă după ce o vizitează. El a mai remarcat şi faptul că Suceava este o destinaţie turistică de nivel mondial, amintind de monumentele incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

La rândul său, vicepreşedintele Academiei Românie, Victor Spinei, a ţinut să aprecieze faptul că Muzeul de Istorie din Suceava a fost modernizat şi restaurat. „În sfera muzeistică în ultimii ani nu prea am avut mari satisfacţii. Iar Muzeul de Istorie din Suceava este un model pentru alte instituţii similare din ţară”, a spus Victor Spinei, care a adăugat că în condiţiile în care cultura românească trebuie cunoscută mult mai mult de toţi cetăţenii, foarte multe muzee din ţară sunt închise total sau parţial.

Lucrările la Muzeul de Istorie din Suceava au fost apreciate şi de  preşedintele regiunii Schwaben, Jurgen Reichard, care şi-a început discursul spunând că „acela care doreşte să aibă un drum bun către viitor trebuie să ştie de unde vine”. Jurgen Reichard i-a îndemnat pe suceveni să-şi iubească şi să-şi cunoască patria, subliniind că Muzeul de Istorie reprezintă o legătură a oamenilor cu patria lor.

Şi reprezentanţii autorităţilor din regiunea Cernăuţi au apreciat investiţia în modernizarea muzeului, adăugând că îşi doresc o dezvoltare a relaţiilor cu judeţul Suceava. „Consiliul Regional Cernăuţi face toate eforturile pentru ca tradiţiile şi cultura din Bucovina să fie promovate în toate colţurile lumii. Dar Ucraina trece acum prin momente dificile, şi poate de asta nu putem noi să organizăm manifestări de o asemenea amploare. Însă avem credinţa că acest război care are loc acum se va finaliza, iar în viitor vom avea o ţară europeană, Ucraina. Şi am speranţa că în viitor vom dezvolta relaţiile noastre cu judeţul Suceava”, a spus preşedintele Consiliului Regional din Cernăuţi, Ivan Muntean.

Invitat să ia cuvântul, primarul Sucevei, Ion Lungu, a ţinut să precizeze că redeschiderea muzeului reprezintă „o zi istorică pentru Suceava”. Ion Lungu a arătat că Suceava are acum unul dintre cele mai moderne muzee din ţară. „Avem datoria să ne conservăm şi să ne promovăm istoria oraşului nostru”, a spus Lungu, el amintind şi de proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun, dar şi de proiectul pregătit pentru reabilitarea Curţii Domneşti. Ion Lungu a spus că Muzeul de Istorie reprezintă una dintre „pietrele de temelie” în promovarea Sucevei. El a ţinut să amintească faptul că în Suceava va avea loc un eveniment extrem de important, respectiv Festivalul Internațional de Film UNICA. Ion Lungu a subliniat că Suceava se alătură unor oraşe mari care au găzduit sau vor găzdui acest festival, în condiţiile în care ediţia de anul trecut a avut loc în Sankt Petersburg, iar cea din 2017 va fi organizată la Berlin.

Printre invitaţii de la evenimentul de ieri s-a numărat şi preşedintele Diasporei româneşti, Marius Livanu, acesta afirmând că iniţiativa Consiliului Judeţean de a organiza Luna Diasporei este unică în România, apreciind iniţiativa autorităţilor de a veni în sprijinul sucevenilor plecaţi în străinătate.

Cel care a încheiat seria discursurilor a fost directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, care a ţinut să le mulţumească tuturor colegilor săi care s-au implicat în finalizarea proiectului de modernizare şi reabilitare a muzeului. „Cel puţin pe anumite componente cred că suntem deschizători de drumuri. A fost un proiect ambiţios, atât prin expoziţia permanentă a muzeului, cât şi în ceea ce priveşte dotările pe care le avem”, a spus Emil Ursu.

 

Flutur a îmbrăcat o cămaşă tradiţională, i-a îndemnat pe români să poarte straiul popular şi a declanşat ofensiva pentru autentic

După finalizarea discursurilor, Gheorghe Flutur şi oaspeţii prezenţi au vizitat întregul muzeu, oaspeţii apreciind în mod deosebit modul în care este prezentată expoziţia permanentă. De precizat că după partea oficială, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a îmbrăcat o cămaşă tradiţională, pe care era scris mesajul „Hai în Bucovina”. De altfel, Gheorghe Flutur a evidenţiat în mod special expoziţia de ii şi cămăşi tradiţionale, care va fi deschisă timp de două săptămâni. „Mi-am permis să fac o invitaţie pe această cămaşă tradiţională. Le mulţumesc celor care au organizat expoziţia, Asociaţiei Ia Bucovina. Mesajul meu pentru tineri, dar şi în general pentru toţi românii este să poarte straiul popular românesc. Şi să declarăm dacă vreţi o ofensivă pentru autentic, pentru tradiţional. Asta va însemna un război declarat kitschului şi lucrurilor contrafăcute. Am îmbrăcat această cămaşă şi scrie pe pieptul meu <Hai în Bucovina>. E o invitaţie în alb care o adresez tuturor, să veniţi să vizitaţi Bucovina”, a spus Gheorghe Flutur.

El a adăugat că în perioada următoare la toate punctele de informare turistică vor putea fi achiziţionate tricouri cu mesajul „Hai în Bucovina”. După inaugurare, Muzeul de Istorie din Suceava a putut fi vizitat gratis, acelaşi lucru fiind posibil şi pe tot parcursul zilei de astăzi.

 

Inaugurare cu salve de tun a expoziţiei permanente de la Cetatea de Scaun a Moldovei

Tunurile medievale din Cetatea de Scaun a domnitorilor moldoveni au răsunat ieri seară de 12 ori pentru a chema oamenii între zidurile groase, refăcute, dar nu pentru a se proteja de vreo invazie, ci pentru a admira frumoasele piese decorative ale expoziţiei permanente găzduite în încăperile sale.

Expoziţia permanentă se va axa în special pe funcţia militară a Cetăţii de Scaun, fiind prezentate săli de arme, camera portarilor, sala tezaurului, monetăria şi diverse alte aspecte din viaţa Cetăţii.

Mai mult, miile de vizitatori, din ţară şi de peste hotare, au putut admira şi punerea în scenă a unui fragment din piesa „Apus de Soare”, în interpretarea a patru actori ai teatrului din Botoşani, în frunte cu Marius Rogojinschi.

Un farmec aparte l-a avut şi concertul îndrăgitului Nicu Alifantis, cucerind cu muzica sa spectatorii adunaţi în număr mare între zidurile cetăţii medievale, pe meterezele de apărare ale acestei, sau pe platoul Cetăţii, de unde piesele interpretate de el se auzeau foarte bine.

Inaugurarea expoziţiei permanente din Cetate a fost făcută în prezenţa unei numeroase delegaţii oficiale, în fruntea căreia s-a aflat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care, prin seria de evenimente care au avut loc ieri, la Muzeul de Istorie, la Muzeul Satului Bucovinean şi la Cetate, a dat startul oficial programului Luna Diasporei, care are loc pe parcursul lunii august, darmai ales programului turistic „Hai în Bucovina”, un adevărat brand de promovare a ţinuturilor judeţului, atât în ţară cât şi peste hotare.

 

Târgul Meşterilor Populari şi magia sunetelor, cu Zoli Toth Project

Eveniment cu farmec aparte, dar şi foarte util celor care vor să îşi procure produse artizanale de calitate de la meşteri pricepuţi din toată ţara - Târgul Meşterilor Populari, desfăşurat în incinta interesantului Muzeu al Satului Bucovinean, a fost vizitat de mii de oameni care au îmbinat utilul cu plăcutul.

Numeroasele personalităţi din administraţia locală, judeţeană, dar şi din politica suceveană, precum şi invitaţi de peste hotare, au făcut un tur al tarabelor cu produse realizate de meşterii artizanali, minunându-se de frumuseţea lor sau de ingeniozitatea care le caracterizează, după care au apreciat un alt proiect de renume - „Gustă din Bucovina”.

Spre încântarea lor, dar şi a populaţiei care a dat rapid curs invitaţiei lansate de autorităţi, pe scena de la Muzeul Satului a urcat fostul membru al trupei Sistem (trupa pe butoaie) Zoli Toth, care a înfiinţat propria sa trupă, într-o nouă formulă, cu trei fete şi trei băieţi, cu un spectacol dinamic, antrenant, dar şi cu muzică bună, instrumentală.

Acţiunile din cadrul Lunii Diasporei vor continua pe tot parcursul lunii august, când vor mai avea loc şi evenimente precum Festivalul Naţional al Păstrăvului de la Ciocăneşti (13 şi 15 august), Festivalul de rock „Bucovina Rock Castle” (18-20 august), Festivalul Internaţional de Film UNICA din Suceava (19-26 august), mitingul aviatic de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” (27-28 august) şi Sărbătoarea muntelui de pe Rarău, pe 28 august.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eveniment de amploare la redeschiderea Muzeului de Istorie Suceava şi la lansarea programului „Hai în Bucovina”.
 Vizualizări articol: 3704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 17 voturi
Eveniment de amploare la redeschiderea Muzeului de Istorie Suceava şi la lansarea programului „Hai în Bucovina”2.9517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ardei copţi cu smântână Este o reţetă rustică simplă, din categoria ”ca la bunica”. Se pregăteşte uşor, fără multe ingrediente, dar preparatul este foarte gustos.Avem nevoie de:1 kgardei copţi şi curăţaţi sau 2 borcane ardei copţi (pot fi ardei graşi, kapia sau... Citeşte