Campania de recoltare a grâului este realizată în proporţie de peste 80% în judeţul Suceava, producţia medie fiind de 3.026 kilograme la hectar. Aşa rezultă din datele contabilizate din teritoriu de Direcţia Agricolă Suceava, specialiştii apreciind că producţia este una bună şi de calitate. Producţiile variază foarte mult, ca în fiecare an, de la marii cultivatori, care aplică tehnologiile de manual, la micii cultivatori, însă sunt mulţumitoare. Asta cu atât mai mult dacă ar fi să ne raportăm la anul 2015, care a fost unul dezastruos pentru toate culturile din cauza secetei. Problemele sunt din păcate legate de preţul grâului, care este deocamdată foarte scăzut, de 50-60 de bani kilogramul. În aceste condiţii, cei mai mulţi cultivatori vor prefera să păstreze grâul, pentru o aşteptată creştere a preţului.
Inginerul Mircea Lazăr, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat că din suprafaţa de 21.462 de hectare însămânţată cu grâu şi triticale, recoltarea a fost finalizată pe 17.500 de hectare, ceea ce înseamnă 82%.
„Este o producţie în general bună, iar grâul este de calitate. La fel şi la orz, orzoaică de toamnă şi triticale”, a declarat Mircea Lazăr.
Producţia de anul trecut a fost cea mai proastă din ultimii zece ani
Pentru comparaţie, anul trecut, producţia medie la grâu nu a depăşit 2.300 de kilograme la hectar, fiind cea mai proastă din ultimii zece ani. În 2014, producţia medie, conform datelor oficiale, a fost foarte bună, de 3.300 kilograme la hectar, în 2013 de 2.767 kg/ha, în 2012 de 3.175 kg/h, în timp ce în 2011 producţia medie s-a cifrat la 2.768 kg/ha.
Grindina a distrus suprafeţe mari cu cereale în prag de recoltare
Producţia medie din acest an la nivel de judeţ va fi un pic mai mică decât era estimată în condiţiile în care suprafeţe mari, mii de hectare, au fost distruse de grindina care a făcut pagube mari în multe localităţi din zona Rădăuţi-Siret. Grindina a căzut pe 17 iulie şi a avut o intensitate şi o forţă fără precedent în ultimii ani. Culturile de cereale care erau în prag de recoltare au fost distruse în totalitate de grindina care s-a aşezat pe sol până la o grosime de 20 de centimetri. Din păcate, pentru parte din cultivatorii din Milişăuţi, Satu Mare, Dorneşti, Bălcăuţi sau Siret, anul 2016 nu va fi unul bun, ci unul în care şi-au văzut distrusă munca în cele câteva zeci de minute în care a căzut grindina.
Producţie bună şi la rapiţă
Cultura rapiţei, aflată la modă în ultima perioadă, datorită valorificării la preţ bun, a fost recoltată în totalitate, de pe cele 1.723 de hectare, conform datelor Direcţiei Agricole Suceava producţia medie fiind de 3.000 de kilograme la hectar. Cultura rapiţei este profitabilă la o producţie de peste 2.500 de kilograme la hectar, a explicat Dumitru Bodea, directorul Staţiunii de Cercetare Suceava
Suprafeţele cultivate cu rapiţă nu sunt încă foarte mari deoarece cultura are nevoie de mult teren. Ca să fie profitabilă, rapiţa trebuie cultivată pe măcar 50 de hectare. Dacă mai adăugăm şi faptul că pe acelaşi teren nu trebuie cultivată mai des de o dată la patru ani, rezultă că doar cine are măcar 200-250 de hectare poate cultiva cât de cât eficient rapiţă.