Un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu este în lucru de un an de zile la Biroul Rutier al Poliţiei municipiului Suceava, cercetările vizând acţiunea de blocare a roţilor maşinilor în parcarea Iulius Mall Suceava şi deblocarea acestora doar în schimbul unei taxe de 100 de lei, măsuri luate în urma unui regulament intern al centrului comercial. Anchetatorii susţin că măsura a fost abuzivă, în sensul că regulamentul intern nu putea fi pus în aplicare la o astfel de parcare, este drept privată, însă deschisă circulaţiei publice şi prin urmare supusă regulilor de pe drumurile publice. În cadrul cercetărilor, care se fac sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, au fost identificaţi în jur de 430 de şoferi - posibile părţi vătămate, o parte dintre ei fiind deja audiaţi.
Surse judiciare au precizat că la dosar mai este încă mult de lucru, volumul de muncă fiind foarte mare, însă se conturează clar infracţiunea de abuz în serviciu, şi nu numai. Cercetările se vor îndrepta şi spre persoanele responsabile, care şi-au pus semnătura pe acest ordin, deocamdată cercetările fiind in rem, faţă de faptă, nu faţă de persoane.
Ce prevedea regulamentul
Regulamentul intern de funcţionare a parcării aferente complexului comercial a fost introdus din martie 2015. Conform acelui regulament, parcarea era permisă în intervalul orar 08.00-22.00. Pentru nerespectarea acestui regulament, se putea trece la blocarea roţilor, iar deblocarea se făcea după aplicarea unui avertisment ori a unei amenzi. Măsura a avut drept principal scop eliminarea din parcare a celor care veneau în Bazar şi-şi lăsau maşinile în parcarea centrului comercial din zori de zi.
Poliţiştii au un punct de vedere, juriştii Iulius Mall altul
Ancheta a plecat de la faptul că în interiorul parcării deschise circulaţiei publice sunt aplicabile regulile de circulaţie instituite de OUG nr.195/2002R, privind circulaţia pe drumurile publice, iar potrivit acestui act normativ sancţiunile contravenţionale aplicabile pentru oprirea/staţionarea neregulamentară sunt două-trei puncte amendă, respectiv patru-cinci puncte amendă, şi două, respectiv trei puncte de penalizare.
Există în actul normativ şi sancţiunea contravenţională complementară a imobilizării vehiculului, însă aceasta se aplică doar de poliţistul rutier, şi nu de agentul de pază.
„În condiţiile în care parcarea centrului comercial este asimilată drumurilor publice, nu se pot aplica, pentru nerespectarea regulilor privind oprirea şi staţionarea vehiculelor, alte sancţiuni decât cele prevăzute de actele normative care reglementează circulaţia pe drumurile publice, iar acestea pot fi aplicate doar de poliţistul rutier sau cu atribuţii legale pe linie rutieră”, este concluzia poliţiştilor.
Punctul de vedere al Iulius Mall a fost, de la demararea anchetei, că
parcarea nu este un drum public, ci are utilitate privată, fiind destinată accesului în incinta centrului comercial. S-au invocat prevederile art. 23 din O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor (n.r. art. 23: Administrarea drumurilor de utilitate privată se face de către deţinătorii acestora), cât şi dreptul de a poseda, folosi şi dispune în mod exclusiv de aceste spaţii, în calitate de proprietar, în limitele stabilite de lege. Inclusiv aceste prevederi fac referire la limitele stabilite de lege, adică la OUG nr.195/2002R, privind circulaţia pe drumurile publice, au explicat poliţiştii.
După scandalul izbucnit referitor la acest caz şi deschiderea dosarului penal regulamentul nu s-a mai aplicat.
(29 iul 2016, 14:37:15