Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a solicitat 60 de milioane de euro de la Guvern pentru investiţii în prevenirea inundaţiilor. Flutur a ridicat această problemă în videoconferinţa de ieri cu vicepremierul Vasile Dâncu, arătând că Suceava este judeţul cu cel mai mare grad de risc la inundaţii. Şeful administraţiei judeţene a amintit că fosta guvernare social-democrată şi-a bătut joc, alocând pentru investiţii în prevenirea inundaţiilor infima sumă de 400.000 de euro.
„Am cerut vicepremierului Dâncu să deblocheze programul operaţional pentru infrastructura mare şi acolo e nevoie de cel puţin 60 de milioane de euro pentru 16 zone cu risc mare de inundaţii în judeţul Suceava, unde avem deja proiectele pregătite. Degeaba dai bani din Fondul de rezervă să cârpeşti ce strică apele dacă nu faci diguri. În ultimii patru ani nu s-a făcut nici un dig. O ruşine este că Apele Române au alocat pentru judeţul Suceava sume infime de bani. Guvernarea trecută a alocat doar 1,3 milioane de lei pentru tot judeţul, adică 400.000 de euro pentru un judeţ care are gradul cel mai mare de risc la inundaţii. Atât a contat judeţul Suceava pentru Apele Române şi asta este o alocare făcută la finele anului trecut de guvernarea Ponta”, a spus Flutur.
„Am solicitat fonduri pentru 4.000 de hectare de terenuri afectate de grindină aparţinând persoanelor fizice”
Preşedintele Consiliului Judeţean a amintit că judeţului Suceava i s-au alocat 30 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţiile de la începutul lunii iunie, iar acum s-au mai solicitat încă 60 de milioane de lei pentru pagubele produse de ploi după data de 20 iunie, în special în zonele Chiril, Crucea. Gheorghe Flutur a mai solicitat vicepremierului Dâncu fonduri pentru despăgubirea persoanelor fizice ale căror culturi au fost afectate de ploi şi grindină. Este vorba de 4.000 de hectare de terenuri din zona Rădăuţi în special.
„Am solicitat fonduri pentru 4.000 de hectare de terenuri afectate de grindină aparţinând persoanelor fizice din zona Rădăuţi în special. Încă nu s-a terminat documentaţia tehnică şi am rugat să urgenteze soluţionarea. Până acum evaluările pagubelor s-au făcut doar la ferme, la persoane juridice. La persoanele fizice nu a mers nimeni şi nu e în regulă”, a mai spus Flutur.