Peste 500 de candidaţi suceveni care îşi doresc o carieră la catedră au susţinut, săptămâna trecută, examenul de titularizare în învăţământ, testare al cărui rezultat le poate aduce un post de titular, de suplinitor sau de necalificat.
Indiferent dacă au experienţă didactică sau dacă abia au ieşit de pe băncile şcolii, pentru examenul de titularizare candidaţii au avut de susţinut o inspecţie specială la clasă şi o probă scrisă.
Rezultatele examenului au fost publicate miercuri, listele cu notele de la cele două evaluări reliefând o situaţie care ridică multe semne de întrebare.
Cei care aspiră la o carieră în învăţământul preuniversitar sucevean au fost de 10 la inspecţiile de la clasă, însă au avut note mediocre, de 2, 3, şi 4, la proba scrisă a examenului de ocupare a posturilor. Ba mai mult, au fost situaţii în care candidaţii au reuşit să obţină doar câteva sutimi peste punctul din oficiu, 12 dintre cei evaluaţi luând note mai mici de 2 la proba scrisă.
Cu alte cuvinte, pentru unii candidaţi a plouat cu note bune la inspecţiile de la clasă, însă calificativul nu a fost confirmat şi la proba scrisă, ba chiar dimpotrivă.
După ce a fost notată cu nota maximă la inspecţia de la clasă, o candidată din Paltinu, Vatra Moldoviţei, care a susţinut testarea la geografie, a obţinut la examenul scris 1,60.
O altă candidată apreciată cu 10 la activitatea de la clasă a bifat nota 1,30 la examenul scris. Candidata din Marginea a concurat pentru un post de profesor de muzică.
Un alt exemplu relevant îl constituie cazul unui candidat de la Grăniceşti notat cu 1,25 la examenul scris la educaţie fizică şi sport, dar cu 10 la proba practică.
Un candidat din Preuteşti a obţinut 1,60 la educaţie fizică, examenul scris, însă 10 la practică, iar o altă candidată de la chimie a luat 1,40 în testarea scrisă şi 9 la inspecţie etc. Exemplele sunt numeroase, având în vedere că numărul notelor mai mici de 4 este de 99.
12 note mai mici de 2
Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, 28,21%, respectiv 154 de candidaţi, au obţinut note mai mici de 5.
Dintre aceştia, 99 au note între 1 şi 4, iar 12 candidaţi au note mai mici de 2, obţinând doar câteva sutimi peste punctul din oficiu.
De cealaltă parte, 71,79%, respectiv 392 de candidaţi, au luat note peste 5, calificativ ce le oferă posibilitatea de a ocupa un post didactic, fie ca titular, fie ca suplinitor. 36,08% dintre cei care au susţinut testarea (197 de candidaţi) au luat peste 7, nota minimă pentru a ocupa un post ca titular.
Un singur candidat, din Timişoara, care a susţinut examenul în Suceava, a obţinut nota maximă. Acesta a fost examinat la matematică.