Marele program de promovare a turismului „Hai în Bucovina” va debuta duminică, 31 iulie a.c., cu mai multe evenimente, printre acestea numărându-se redeschiderea Muzeului de Istorie, dar şi deschiderea expoziţiei permanente de la Cetatea de Scaun a Sucevei. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat ieri programul complet al manifestărilor şi proiectelor care vor face parte din programul „Hai în Bucovina”, acesta urmând să debuteze cu Luna Diasporei. „Acest program<Hai în Bucovina> reprezintă o invitaţie pentru cei care nu sunt din zonă şi vor să viziteze Bucovina, pentru cei de aici care mai au obiective pe care vor să le vadă. E o invitaţie către toţi, pentru a veni în Bucovina să vadă, să simtă, să decidă şi să rămână. Iar noi le vom crea motivele pentru ca ei să vină în judeţul Suceava”, a spus Flutur.
El a arătat că programul „Hai în Bucovina” se derulează pe tot parcursul anului şi este construit pe 12 proiecte mari. Flutur a precizat că „Hai în Bucovina” începe cu Luna Diasporei, al doilea proiect fiind „Produs în Bucovina”. „În septembrie şi octombrie vom începe să organizăm târgurile de toamnă în ţară şi străinătate, în colaborare cu Asociaţia Produs în Bucovina. Un alt proiect va fi <Toamnă la Voroneţ>, în luna octombrie, după care vor urma evenimentele din noiembrie, de Zilele Bucovinei, iar în decembrie vom avea <Crăciun în Bucovina>”, a mai spus şeful administraţiei judeţene. El a adăugat că pentru lunile ianuarie şi februarie este pregătit proiectul „Bucovina cercetare”, în colaborare cu Universitatea Suceava şi cu unităţile de învăţământ, un alt proiect mare fiind "Paştele în Bucovina". Gheorghe Flutur a precizat că un alt proiect va fi „Hora Bucovinei”, urmat de Festivalul internaţional al artelor „Ciprian Porumbescu”. Preşedintele CJ Suceava a subliniat că un proiect important este „Festivalul Internaţional Ştefanian”, el precizând că în acest proiect vor fi incluse toate cele 40 de ctitorii ale domnitorului Ştefan cel Mare. Din programul „Hai în Bucovina” mai fac parte manifestările „Întâlniri Bucovinene” de la Câmpulung Moldovenesc şi „Pelerin în Bucovina”.
Flutur: „Muzeul de Istorie din Suceava este unul dintre marile muzee ale României”
Făcând referire la Luna Diasporei, Gheorghe Flutur a precizat că manifestările vor începe duminică, 31 iulie a.c., de la ora 14:00, cu redeschiderea Muzeului de Istorie din Suceava. Flutur a amintit că muzeul a fost reabilitat şi modernizat printr-un proiect european de 12 milioane de euro. „Muzeul de Istorie este acum o carte de vizită excepţională pentru Bucovina şi judeţul Suceava. După implementarea proiectului, suprafaţa expoziţională a crescut de la 3.000 la 7.300 de metri pătraţi, este singurul muzeu cu vitrine cu climatizareşi este singurul din România cu depozit de tezaur şi singurul care tratează istoria zonei din paleolitic şi până în perioada comunistă, până în anul 1989”, a spus Flutur, care a subliniat că Muzeul de Istorie din Suceava are peste 300.000 de obiecte, fiind astfel unul dintre marile muzee ale României. El a mai precizat că muzeul are în momentul de faţă foarte multe spaţii pentru activităţi cu publicul, pentru expoziţii temporare, pentru pedagogie muzicală, săli multimedia, pentru conferinţe şi spectacole, precum şi mai multe terase. La redeschiderea muzeului vor fi prezenţi ministrul Culturii, Corina Şuteu, preşedintele regiunii Schwaben din Germania, Jurgen Reichard, autorităţi din regiunea Cernăuţi, din Ucraina, dar şi din Republica Moldova, reprezentanţi ai Diasporei, Autorităţii Naţionale de Turism, directori de muzee din ţară, preşedinţi de consilii judeţene, parlamentari şi şefi de instituţii. Tot duminică, la Muzeul de Istorie vor fi deschise trei expoziţii, una dintre acestea fiind dedicată iei din Bucovina. „Vom lansa un îndemn către turişti să poarte portul popular din Bucovina”, a spus Flutur. O altă expoziţie va fi dedicată Mănăstirii Dragomirna.
Evenimentele de duminică vor continua la Muzeul Satului Bucovinean, de la ora 18:00, acolo unde va avea loc vizitarea Târgului Meşterilor Populari, la care vor fi prezenţi 80 de meşteri şi unde va fi organizat târgul „Gustă din Bucovina!” şi un concert susţinut de ZoliToth Project.
Gheorghe Flutur a declarat că de la ora 19:00 va avea loc deschiderea expoziţiei permanente de la Cetatea de Scaun a Sucevei, eveniment care va debuta cu 12 salve de tun trase de pe ziduri. Apoi, de la 19:50, pe zidurile cetăţii patru actori ai teatrului din Botoşani, în frunte cu Marius Rogojinshi, vor prezenta un fragment din „Apus de Soare”, evenimentele de la cetate încheindu-se cu un concert susţinut de Nicu Alifantis.
Făcând referire la expoziţia permanentă, Gheorghe Flutur a explicat că aceasta va fi axată în special pe funcţia militară a Cetăţii de Scaun, fiind prezentate săli de arme, sala tezaurului, monetăria, diverse aspecte din viaţa cetăţii, iar domnitorul Ştefan cel Mare va fi expus îmbrăcat în haine militare. „Cetatea Sucevei are personalitate şi dorim să oferim publicului acest lucru. Şi atât cetatea, cât şi muzeul sunt două edificii extrem de importante şi reprezintă motive să-i chemăm pe turişti să vină în Bucovina. Adresăm rugămintea către suceveni să vină în număr mare la aceste evenimente şi cu siguranţă nu o să le pară rău”, a mai spus Flutur.
Programul Lunii Diasporei
Preşedintele Gheorghe Flutur a spus că manifestările Lunii Diasporei vor continua luni, 1 august, la ora 11:00, cu o întâlnire cu reprezentanţii Diasporei, care va avea loc la Palatul Administrativ. După întâlnire, sucevenii din Diaspora vor vizita Muzeul de Istorie, acolo unde va fi deschisă expoziția „Bucovinenii din Diaspora", cu fotografii trimise de sucevenii plecaţi la muncă în străinătate. Apoi, pe 2 august, de la ora 11:00, la Palatul Administrativ va avea loc o dezbatere cu sucevenii din Diaspora în care vor fi prezentate oportunităţi de investiţii, în timp ce pe 4 august, tot de la ora 11:00, în aceeaşi locaţie, va fi organizată o nouă dezbatere cu tema „relațiile diasporei cu autoritățile statului”. Între 6 şi 15 august va avea loc „Pelerin în Bucovina”, fiind organizare trasee de pelerinaj spre Putna, Cacica şi Hagigadar. Gheorghe Flutur a precizat că în cadrul proiectului „Pelerin în Bucovina” va avea loc şi o paradă moto de la Suceava către Cacica şi Putna, la care vor participa peste 200 de motociclişti şi biciclişti. Luna Diasporei va continua pe 10 august, la ora 11:00, cu dezbaterea cu tema „Copiii românilor din Diaspora”, care va avea loc la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera“. De asemenea, între 11 şi 14 august va avea loc Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” la Cetatea de Scaun a Sucevei, între 13 şi 15 august - Festivalul Național al Păstrăvului, Ciocănești. Pe 15 august vor avea loc manifestările „De hram în Bucovina”, în localităţile Putna şi Cacica. În comuna Cacica, pe 15 august va fi organizată „Sărbătoarea Diasporei”, un spectacol folcloric extraordinar al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu“, dedicat românilor din Diaspora. Manifestările din Luna Diasporei vor continua cu Festivalul de rock „Bucovina Rock Castle” (18 – 20 august), Festivalul Internațional de Film „UNICA” din Suceava (19 - 26 august), mitingul aviatic de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” (27 - 28 august) şi se vor încheia pe 28 august, cu Sărbătoarea muntelui de pe Rarău.