Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava au intervenit, marţi, 26 iulie, pentru stingerea acinci incendii de vegetaţie uscată, problemele apărând de la focuri deschise care nu fost supravegheate şi s-au extins. Incendiile au afectat aproximativ 6 hectare de mirişti, vegetaţie uscată, arbuşti şi stuf, în localităţile Calafindeşti, Rădăşeni, Oniceni, Bălineşti şi Rădăuţi. Din fericire, în toate cazurile, nu s-a ajuns la problema majore.
Plutonierul adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni, a declaratcă de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat 34 astfel de incendii, care au afectat o suprafaţă totală de aproximativ 35 de hectare de vegetaţie uscată, dar şi suprafeţe cu litieră şi resturi de exploatare forestieră.
„În ciuda eforturilor susţinute ale autorităţilor, pompierii militari suceveni se confruntă în continuare cu aceste probleme”, au tras un semnal de alarmă pompierii. Aceste incendii, care în anii precedenţi au provocat pagube şi mai mari, pleacă de cele mai multe ori de la cei care vor să-şi cureţe terenurile de resturile de vegetaţie şi le dau foc, fără a ţine cont de nici o regulă de securitate împotriva incendiilor.
ISU Suceava a derulat numeroase campanii de prevenire a incendiilor care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor, a resturilor menajere ori a vegetaţiei uscate, atât prin emiterea unor comunicate de presă, cât şi prin misiuni în teren susţinute de inspectorii de specialitate.
De asemenea, şi în acest an, a continuat derularea protocolului de colaborare dintre pompierii militari suceveni, lucrătorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi ai Gărzii Naţionale de Mediu, care au participat la campanii de informare a fermierilor.