Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, bilanţul după o lună de la preluarea mandatului de şef al administraţiei judeţene. Gheorghe Flutur a precizat că una dintre preocupări a fost reorganizarea aparatului central al instituţiei, pentru a-l face mai eficient, cu mai puţine direcţii. Flutur a spus că o prioritate a sa a fost deblocarea sau accelerarea proiectelor din judeţ, atât cele care ţineau de instituţia pe care o conduce, cât şi alte proiecte importante. El a făcut referire la şoseaua de centură a Sucevei, precizând că a făcut numeroase demersuri la Ministerul Transporturilor şi CNADNR pentru reluarea lucrărilor la centura Sucevei, dar şi pentru începerea investiţiei în construcţia şoselei de centură a municipiului Rădăuţi. Gheorghe Flutur a spus că la centura Sucevei, până în luna septembrie trebuie finalizată actualizarea proiectului. „Sperăm ca în luna septembrie să se scoată la licitaţie execuţia lucrărilor. Din păcate am găsit lucrurile întârziate la această investiţie. Aşa cum stau lucrurile, probabil în primăvară vor reîncepe lucrările”, a spus Flutur. El a mai adăugat că şi pe drumurile naţionale din judeţ urmează să fie turnat covor asfaltic, făcând referire la drumul spre Putna, dar şi la DN 17 B, pe Valea Bistriţei.
În acelaşi timp, preşedintele CJ Suceava a spus că a avut discuţii şi la Autoritatea Naţională pentru Turism pentru deblocarea lucrărilor la pârtia de schi de pe Rarău, precizând că demersuri în acest sens a făcut şi primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură. Flutur a subliniat că ANT are fondurile necesare pentru continuarea acestei investiţii. El a mai spus că urmează să fie promovată o Hotărâre de Guvern prin care ANT să devină ordonator principal de credite pentru a finanţa lucrările la pârtia de schi de pe Rarău.
Gheorghe Flutur a mai declarat că şi pentru continuarea lucrărilor la magistrala de gaz metan către Vatra Dornei au fost făcuţi mai mulţi paşi importanţi. Astfel, Flutur a spus că a fost întocmită documentaţia pentru scoaterea din fondul forestier a unei suprafeţe de 15 hectare de teren, iar compania Transgaz a acceptat să plătească şase milioane de lei pentru despăgubirile către Romsilva.
Gheorghe Flutur a precizat că printr-o decizie luată marţi seara, Consiliul Local Pojorâta a transferat suprafaţa de teren pe care se construieşte depozitul de pe Mestecăniş, urmând ca proiectul pentru gestionarea deşeurilor să fie afişat pentru dezbaterea publică. „Din păcate, la Moara, echipa de licitaţie a decis că nu s-au întrunit condiţiile de atribuire pentru operarea depozitului, având în vedere că a fost un singur ofertant”, a spus Flutur.
Flutur a precizat că o prioritate va fi dezvoltarea Aeroportului Suceava
Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava a mai spus că a făcut demersuri şi pentru fondurile necesare lucrărilor de îndiguire a cursurilor de apă, subliniind că în ultimii ani finanţările au fost insuficiente. Gheorghe Flutur a adăugat că de la preluarea mandatului a reînceput discuţiile cu reprezentanţii Asociaţiei Produs în Bucovina, pentru a reîncepe promovarea. Flutur a spus că o preocupare a fost şi asigurarea fondurilor pentru modernizarea drumurilor judeţene, precizând că în curând vor începe lucrările la peste 80 de kilometri de drumuri. „De asemenea ne-a preocupat să remediem problemele care au împiedicat intrarea în legalitate a şcolilor. Am avut discuţii şi cu Inspectoratul Şcolar, dar şi cu cei de la şcolile din subordinea noastră şi am alocat resurse pentru ca acestea să aibă condiţiile de autorizare”, a explicat Gheorghe Flutur.
Şeful administraţiei judeţene a subliniat că o prioritate o reprezintă dezvoltarea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, în acest sens având loc discuţii pentru noi curse aeriene externe de la Suceava. Gheorghe Flutur a precizat că va avea discuţii şi cu autorităţile din Cernăuţi, dar şi cu cele din România pentru a se încerca aplicarea unor proceduri simplificate pentru cei care vin din Ucraina şi care vor să folosească aeroportul sucevean. Flutur a mai arătat că intenţia sa este şi aceea de a găsi un operator pentru dezvoltarea unui terminal cargo pentru transport de marfă.
Preşedintele CJ Suceava a mai arătat că şi la Spitalul Judeţean Suceava vor fi continuate proiectele de modernizare şi de extindere. Gheorghe Flutur a arătat că în această primă lună de mandat a reluat discuţiile cu partenerii externi ai CJ Suceava şi în acelaşi timp au fost organizate şedinţe pentru găsirea unor soluţii la problemele semnalate de fermieri, primari sau oameni de afaceri.