Acţiunea de luni a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, împotriva a patru persoane acuzate de trafic de droguri de risc şi de mare risc, s-a concretizat, ieri, prin emiterea a două mandate de arestare preventivă pe numele celor despre care există date solide cu privire la implicarea directă în afacerea bănoasă privind comercializarea de droguri, canabis, haşiş şi ecstasy, către clienţi din municipiile Suceava şi Rădăuţi.
Cireşel Cornelius Dicoiaş, în vârstă de 26 de ani, din municipiul Rădăuţi, şi Alexandru Ursache, zis „America”, de 29 de ani, din municipiul Suceava, ambii recidivişti, au fost arestaţi preventiv, ieri, pentru 30 de zile, de Tribunalul Suceava, la propunerea DIICOT, în timp ce un al treilea inculpat, Mihai Tudor Lungu, din municipiul Suceava, a fost plasat de procurori sub măsura controlului judiciar.
Avea uniformă de poliţist şi insigne de ofiţer antidrog
Personajul cheie în acest dosar este Cireşel Cornelius Dicoiaş, în vârstă de 26 de ani, din municipiul Rădăuţi, cel acuzat că procura droguri din Spania şi le comercializa pe raza judeţului Suceava.
În locuinţa lui Cireşel, poliţiştii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava au găsit o uniformă de poliţist de frontieră şi două legitimaţii cu insigna „Antidrog”, ceea ce le-a confirmat anchetatorilor faptul că tânărul a răspândit între alte persoane care se ocupau cu traficul de droguri ideea că ar fi ofiţer sub acoperire şi astfel a avut cale liberă să-şi desfăşoare activitatea infracţională.
Acuzat că a traficat cel puţin patru kilograme de canabis
Din datele adunate de anchetatori rezultă că Cireşel a început să vândă canabis în Rădăuţi din anul 2012, după ce mai mulţi tineri care se ocupau de această afacere au dispărut de pe piaţă, fiind prinşi de structurile de combatere a crimei organizate.
Din monitorizarea făcută de poliţiştii antidrog şi procurorii DIICOT rezultă că din octombrie 2014 şi până în noaptea de 24 spre 25 iulie 2016 (cu câteva ore înainte de percheziţiile de luni, 25 iulie, în urma căruia suspectul a fost săltat) Cireşel ar fi traficat cel puţin patru kilograme de canabis. Cum acesta vindea gramul de canabis cu 80 sau 90 de lei, rezultă că doar pentru cantitatea de patru kilograme acesta ar fi obţinut suma de 320.000 de lei, calculată la preţul minim de comercializare, de 80 de lei.
Depozita drogurile într-o maşină cu care nu se deplasa niciodată
Procurorii au arătat că acesta trăia doar din traficul de droguri, din care câştiga de altfel venituri importante, într-o manieră care îi asigura o siguranţă totală. Pentru a se proteja cât mai mult, acesta depozita drogurile într-un autoturism Mercedes pe care nu îl folosea şi îl ţinea învelit cu o prelată, în spatele casei din comuna Marginea în care a locuit cu fosta sa iubită. Doar de acolo lua acesta droguri, pe care le vindea doar clienţilor pe care îi considera de încredere deplină.
Se prezenta ca lucrător antidrog şi SRI
Din această maşină au fost ridicate, la percheziţiile de luni, cinci punguţe în care se aflau 3,69 grame de canabis şi mai multe ambalaje cu urme de substanţă suspectă a fi canabis.
Alte percheziţii au fost la garsoniera din Rădăuţi în care Cireşel Cornelius Dicoiaş locuia fără forme legale. Aici, anchetatorii au găsit o uniformă completă cu însemnele aferente gradului de subinspector al Poliţiei de Frontieră Române şi două legitimaţii ce poartă inscripţia „Antidrog”. Anchetatorii bănuiesc că acesta a lăsat să se înţeleagă, atunci când a avut interesul, că este poliţist sub acoperire ori are protecţia unor instituţii ale statului român, profilate în combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. În acest fel acesta ţinea departe concurenţa, care, după cum arată anchetele recente ale DIICOT, era numeroasă. Cinci tineri din municipiul Rădăuţi se află în arest preventiv de la mijlocul lunii iulie, sub acuzaţia că au făcut trafic cu droguri ani de zile în municipiul Rădăuţi.
Cireşel Cornelius Dicoiaş se prezenta pe reţelele de socializare ca lucrător antidrog şi SRI.
Flagrantul din februarie 2016, în care au apărut cei doi inculpaţi din Suceava
Dacă la început tânărul vindea droguri în cantităţi mici, ulterior acesta a început să vândă cantităţi mai mari, unor dealeri care să le revândă la rândul lor. În acest fel îşi asuma mai puţine riscuri, iar câştigurile rămâneau la fel de mari. Aşa au ajuns anchetatorii la inculpaţii Alexandru Ursache şi Mihai Tudor Lungu, ambii din municipiul Suceava. Pe data de 11 februarie 2016, aceştia au fost prinşi la scurt timp după ce au ridicat de la Cireşel cantitatea de aproximativ 50 de grame de canabis.
Din anchetă a rezultat că marfa a fost cumpărată efectiv de Alexandru Ursache, astfel explicându-se de ce acesta a fost arestat preventiv. În cazul celuilalt inculpat, Mihai Tudor Lungu, nu s-au descoperit conexiuni directe cu rădăuţeanul, astfel că procurorii au decis ca cel puţin deocamdată să-l lase în libertate, sub măsura controlului judiciar.
Doi dintre inculpaţii din acest dosar au fost cărăuşi de droguri prin lume
Numele inculpaţilor Alexandru Ursache şi Mihai Tudor Lungu apar şi în marele dosar privind cărăuşii de droguri din Suceava care au făcut transporturi în toată lumea.
Încă din 2008, poliţiştii şi procurorii DIICOT au documentat activitatea infracţională a unui grup format din 14 membri, constituit în vederea racolării de persoane şi punerea acestora la dispoziţia unor reţele internaţionale de traficanţi de droguri de mare risc. Acestea operau pe relaţiile Turcia – Europa de Vest, Turcia – China şi America de Sud – Vestul Europei. În urma investigaţiilor s-a stabilit că membrii grupării au racolat 93 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, de pe raza judeţelor Suceava şi Botoşani, care transportau diferite cantităţi de droguri de mare risc, cocaină şi heroină, pe rutele menţionate, în beneficiul unor reţele internaţionale de traficanţi de droguri. Mulţi dintre ei au ajuns după gratii în ţările în care au fost prinşi. Doi dintre cărăuşii identificaţi au fost cei doi tineri din municipiul Suceava cercetaţi în acest dosar.
Conform informaţiilor de la acea vreme, Alexandru Ursache, zis „America”, a fost arestat în Irlanda, în timp ce Tudor Mihai Lungu, în Norvegia.