347 de candidaţi suceveni s-au înscris pentru a susţine examenul de definitivare în învăţământ, testare obligatorie în cariera didactică, urmată de obţinerea gradelor didactice II şi I. La examen au dreptul să participe cadre didactice cu vechime de cel puţin doi ani în sistem.
Proba scrisă a examenului se va desfăşura joi, 4 august, la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava, la 31 de discipline. Durata probei este de patru ore, de la ora 10.00 la 14.00. Nota minima de promovare a probei scrise este 8.
Dintre cei 347 de candidaţi, cei mai mulţi s-au înscris pentru examenul de limba română (55 de candidaţi), pentru învăţământul primar s-au înscris 50 de candidaţi, pentru educaţie fizică – 39, învăţământ preşcolar – 35, matematică – 28, engleză – 23. La examenul de psihopedagogie specială sunt aşteptaţi 14 înscrişi, la religie ortodoxă – 12, geografie – 12, biologie – 10, istorie – 9, economie – 8, consiliere – 6, franceză – 5, fizică – 3.
Afişarea rezultatelor este programată pentru data de 11 august, iar în zilele de 11 şi 12 august se pot depune contestaţiile la sediul Inspectoratului Şcolar Suceava. Pe 18 august se vor afişa rezultatele finale. Rezultatele vor fi publicate şi pe www.definitivat.edu.ro.
Examen obligatoriu pentru cei care vor să lucreze la catedră
Examenul de definitivat e obligatoriu pentru cei care doresc să lucreze în sistemul de învăţământ.
Profesorii se pot prezenta de maximum trei ori la examenul de definitivat, în cel mult 5 ani. Cei care pică definitivatul pot să fie angajaţi în învăţământ doar pe perioadă determinată, ca profesori debutanţi.
Potrivit metodologiei, profesorii care se înscriu la definitivare sunt inspectaţi la clasă de cel puţin două ori, de inspectorul pe disciplina de examen şi directorul şcolii, după care susţin o probă scrisă. Notele de la inspecţie nu pot fi contestate.
Intră în examenul scris de definitivat profesorii care la inspecţii au media cel puţin 8.
Cât priveşte candidaţii din judeţ, toţi cei înscrişi au note de peste 8 la inspecţiile de la clasă, ba mai mult, marea majoritate au fost notaţi cu 10 la cele două inspecţii.
Rezultatele de anul trecut
Anul trecut, rezultatele înregistrate la nivelul judeţului au fost slabe. 99 dintre cei 264 de profesori suceveni care au susţinut proba scrisă a examenului de definitivat au luat note de trecere, promovabilitatea fiind de doar 37,5%. Rezultatul s-a situat sub media naţională de 46,23%.
Tezele a doi candidaţi suceveni au primit din partea corectorilor calificative maxime.