Trei bărbaţi şi o femeie au fost săltaţi, ieri, în urma unor percheziţii efectuate de structurile de combatere a crimei organizate, suspecţii fiind acuzaţi de trafic de droguri de risc şi de mare risc, respectiv haşiş, canabis şi comprimate ecstasy. Acţiunea a fost coordonată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, procurorii monitorizând gruparea şi adunând probatoriu încă din 2014. Din anchetă rezultă că drogurile erau vândute consumatorilor din Rădăuţi şi Suceava, pentru sumele de 50 lei gramul de canabis, 70-80 lei gramul de haşiş şi 80 lei comprimatul de ecstasy.
Şi această grupare îşi avea liderul tot la Rădăuţi
Poliţiştii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava au adunat date despre droguri care ajungeau la consumatorii suceveni după ce erau procurate din Spania.
Principalul vizat de anchetă este un tânăr în vârstă de 26 de ani, din municipiul Rădăuţi, care este acuzat că se ocupa efectiv de procurarea drogurilor. Suspectul, D.C.C., este acuzat că a procurat droguri de risc şi de mare risc, respectiv haşiş, canabis şi comprimate ecstasy din Spania, pe care le-a vândut în mod constant unor tineri din anturajul său, la rândul lor consumatori ai unor astfel de substanţe. Tânărul ar fi acţionat alături de prietena sa, în vârstă de 19 ani, din comuna Marginea, în scopul introducerii în ţară de droguri de risc şi de mare risc, porţionării dozelor de droguri şi vânzării acestora persoanelor interesate.
Reamintim că la mijlocul acestei luni, cinci tineri din Rădăuţi au fost arestaţi preventiv pentru trafic de droguri, într-un dosar care vizează preponderent comerţul cu etnobotanice. Între cele două grupări existau conexiuni importante.
Marfa vândută unor complici din Suceava, interceptată de poliţişti
Anchetatorii au arătat că drogurile erau vândute iniţial în plicuri de un gram, însă pe parcurs tânărul din Rădăuţi şi complicea sa şi-au schimbat modul de operare. Ei vindeau drogurile doar în cantităţi mai mari, de ordinul zecilor de grame, şi doar persoanelor pe care le considerau de încredere. În acest fel, câştigurile se obţineau mai facil, iar aparent membrii grupării evitau să se expună prea mult.
Totuşi, în urma activităţilor de supraveghere, anchetatorii au reuşit să prindă în flagrant doi tineri din Suceava, chiar în timp ce cumpărau droguri de la dealerul din Rădăuţi. Pe data de 11 februarie 2016, doi tineri de 29 de ani au fost ridicaţi la scurt timp după ce au cumpărat de la D.C.C. cantitatea de aproximativ 50 de grame de canabis. Marfa urma să fie revândută de cei doi clienţilor din municipiul Suceava.
Droguri şi dispozitive pentru porţionarea acestora, ridicate la percheziţii
Având date despre intenţia unora dintre suspecţi de a părăsi ţara, procurorii DIICOT au decis să acţioneze prompt, astfel că ieri au fost desfăşurate 6 percheziţii domiciliare. Poliţiştii Antidrog de la BCCO Suceava, cu sprijinul mascaţilor de la Serviciul de Acţiuni Speciale al Poliţiei, i-au ridicat şi dus la audieri pe cei patru suspecţi vizaţi.
Cu ocazia percheziţiilor a fost ridicată cantitatea de 10 grame de substanţă care pare a fi canabis şi mai multe ambalaje cu urme de substanţă suspectă a fi canabis, ascunse într-o valiză ce aparţine suspectului D.C.C. şi pe care acesta o ţinea într-un autoturism garat în curtea unei cunoştinţe
În cadrul percheziţiilor au mai fost identificate şi ridicate o armă tip aersoft, trei dispozitive de mărunţit fibrele vegetale de canabis, un dispozitiv de confecţionare a ţigaretelor, două mini-cântare electronice, înscrisuri şi mai multe aparate telefonice mobile, cartele SIM, laptop-uri şi tablete electronice, precum şi sume de bani.
Audierile de la sediul DIICOT Suceava au continuat pe tot parcursul zilei de ieri. Anchetatorii urmează să revină cu detalii cu privire la inculpaţii din dosar după ce se va pune în mişcare acţiunea penală împotriva lor. Cel mai probabil, pe numele suspecţilor urmau să fie emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.
O nouă acţiune, la puţin timp după cea împotriva dealerilor de etnobotanice
Din informaţiile pe care le avem suspecţii vizaţi de percheziţiile de ieri au avut legături cu gruparea şi mai numeroasă care acţiona în municipiul Rădăuţi. Este vorba de traficanţi de etnobotanice acuzaţi că au adunat averi de pe urma acestui comerţ de droguri de risc.
Pe 13 iulie, poliţiştii de la Serviciul Antidrog al BCCO Suceava, sub coordonarea DIICOT, au efectuat 19 percheziţii, care au vizat 24 de persoane. Ulterior s-au continuat cercetările faţă de 22 de suspecţi.
Cinci tineri din Rădăuţi, consideraţi lideri ai grupării, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, la propunerea DIICOT. Mandatele de arestare au fost emise de Tribunalul Suceava şi confirmate de Curtea de Apel Suceava.
Liderii grupării sunt acuzaţi că au pus la cale o afacere din care au adunat averi după ce au vândut mari cantităţi de etnobotanice. Marfa era amestecată cu prafuri ieftine pentru materiale de construcţii, au arătat anchetatorii. Procurorii DIICOT susţin că gruparea avea un nucleu de aproximativ 300 de clienţi de încredere, la care se adăugau cei care se aprovizionau la rândul lor de la primul nucleu.