Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 26 iul 2016 - Anul XXI, nr. 173 (6286)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fonduri

Gheorghe Flutur: "Jumătate din judeţul Suceava este monopol de stat"

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, nu este de acord ca toate sumele încasate din exploatarea resurselor naturale din judeţ să ajungă la stat, în timp ce comunităţile locale nu primesc direct nici un leu. Gheorghe Flutur a făcut această afirmaţie în cadrul unei întâlniri cu primarii suceveni. În timpul discuţiilor, primarul din Liteni, Tomiţă Onisii, a spus că vrea ca o parte din redevenţele plătite de balastiere să ajungă şi la comunităţile locale pe raza cărora acestea îşi desfăşoară activitatea. „Comunitatea suportă toate lucrurile neplăcute, dar nu beneficiază de nimic”, a spus Tomiţă Onisii.

La rândul său, făcând referire la problema balastierelor, Gheorghe Flutur a subliniat că foarte multă lume se plânge de cum au fost autorizate, de cum se exploatează, dar şi de alte efecte rezultate din activitatea acestora, cum ar fi secarea fântânilor, crăparea pereţilor de la case din cauza maşinilor de mare tonaj sau drumurile distruse de acestea. „Eu cred că e în grădina fiecărui primar să-şi pună ordine, dar am văzut în foarte multe localităţi supărări mari legate de modul cum au fost autorizate balastierele şi mai ales de modul în care se respectă caietele de sarcini şi ce trebuiau ei să facă acolo. E o problemă la care, respectându-vă autonomia locală, domnilor primari, v-aş sugera să vă uitaţi un pic mai atent, pentru că se lasă cu mari supărări. Pentru că oamenii spun că nouă nu ne rămâne nimic în comună, în afară de praful lăsat în urmă de maşinile care circulă zi şi noapte, de pereţii crăpaţi şi de drumurile distruse. Şi oamenii se întreabă: noi cu ce ne alegem?”, a declarat Gheorghe Flutur. El a adăugat că problema redevenţelor va trebui discutată şi cu ministrul Mediului în cadrul unei vizite pe care acesta o va efectua în judeţul Suceava.

 

Flutur: Fondul Bisericesc din Bucovina a avut în vedere ca banii din resursele locale să rămână aici

Gheorghe Flutur a precizat că din acest punct de vedere judeţul Suceava se află într-o situaţie foarte delicată. Preşedintele CJ Suceava a arătat că în condiţiile în care jumătate din suprafaţa judeţului este acoperită cu păduri, taxa forestieră „pleacă la o regie de stat”. „Şi când te uiţi, profitul regiei este de 70%. Eu spun că nu o regie de stat trebuie să facă profit, ci agenţii economici trebuie să facă profit mai mare dacă vrem să mergem bine. Apoi trebuie să vedem. De la apă minerală, piatră, gaz sau lemne rămâne ceva din redevenţă în judeţul Suceava? Nu. Pe jumătate de judeţ sunt păduri, iar taxa forestieră o ia regia de stat, la gazul metan banii merg la Mediaş, Apele Române iau banii de pe piatră. Şi tu mai rămâi cu jumătate de judeţ cu ceva agricultură. Nu eşti precum judeţul Călăraşi care are 90% teren agricol, iar profiturile le rămân localnicilor. La noi jumătate din judeţ e monopol de stat”, a declarat preşedintele CJ Suceava. El a mai spus că resursele din judeţul Suceava sunt exploatate de stat, iar comunităţile locale ajung în situaţia să se roage pentru a primi fonduri pentru diverse investiţii.

Gheorghe Flutur a ţinut să dea un exemplu în privinţa modului de exploatare a resurselor naturale, amintind de modul de funcţionare a Fondului Ortodox Bisericesc din Bucovina din perioada Imperiului Austro-Ungar. „Austriecii când au gândit crearea Fondului Bisericesc, o problemă sensibilă, exact asta au avut în vedere. Să rămână bani, resurse locale aici în judeţul Suceava. Eu cred că asta au gândit ei”, a încheiat Flutur. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheorghe Flutur: "Jumătate din judeţul Suceava este monopol de stat".
 Vizualizări articol: 3824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gheorghe Flutur: "Jumătate din judeţul Suceava este monopol de stat"5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei