„Şi eu vreau să merg la şcoală!” este mesajul imperativ pe care ni-l transmit copii necăjiţi din diverse colţuri ale judeţului, copii care vor să înveţe, dar nu au posibilităţi materiale. Ce durere trebuie să fie în sufletul unui copil care aude mereu în jurului lui vorbe spuse de cei mari, de părinţi, <N-avem bani. Cu ce să vă trimitem la şcoală>? Părinţii nu-şi permit să le cumpere rechizite, ghiozdane, hăinuţe, încălţăminte pentru ca cei mici să fie trimişi la şcoală, să aibă o şansă la educaţie. Aceşti copii sunt lăsaţi în voia sorţii, iar părinţii nu conştientizează ce mare rău le fac propriilor copii pe care i-au adus pe lume, dar cărora nu le croiesc un drum în viaţă.
Opt suflete într-o cocioabă din Bahna Arini
În această ediţie a cotidianului Monitorul de Suceava vă prezentăm cazul a trei fraţi din localitatea Bahna Arini, comuna Preuteşti, elevi în clasa a VIII-a, a V-a şi a III-a, care au nevoie de ghiozdane şi rechizite pentru a merge mai departe la şcoală, urmând ca în perioada următoare să vă împărtăşim şi alte poveşti cu micuţi care vor să înveţe carte, dar sunt prea săraci să spere la un ghiozdan cu rechizite. Cei trei fraţi şcolari mai au trei frăţiori mai mici, unul la grădiniţă şi doi mai mititei. Venitul stabil al familiei Pegescu este format din alocaţia copiilor, alocaţie de sprijin şi ajutor social, la care se mai adaugă câţiva bani pe care-i câştigă părinţii din munci ocazionale. În urmă cu mai puţin de un an, familia din Bahna Arini locuia într-o cocioabă. În interiorul aşa-zisei locuinţe se afla o măsuţă mică, o sobă spartă ce despărţea o cameră în două, pereţi negri de igrasie şi fum, un pat improvizat din lemne acoperite cu cârpe vechi, unde dormeau, la grămadă, şase copii şi părinţii lor. Teama că aceşti pereţi se pot prăbuşi peste copii în orice moment îi măcina din greu pe bieţii părinţi, care, de 12 ani, locuiau în aceste condiţii. Trăiau cu frica zilei de mâine, dar şi cu speranţa că într-o zi vor putea locui într-o casă adevărată. Norocul acestor copii nevinovaţi a venit de la Fundaţia FARA, care prin programul ei de educaţie şi dezvoltare rurală a sprijinit câteva familii pentru renovarea locuinţelor şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale copiilor din familii. În acest fel, visul familiei din Bahna Arini, familie numeroasă, cu şase copii minori, a prins contur. Bucuros de oportunitatea pe care o are de a-şi creşte copiii într-o locuinţă normală şi nu într-o cocioabă dărăpănată, tatăl minorilor a pus umărul la construirea propriei case. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Primăria Preuteşti şi Fundaţia FARA au fost alături de această familie şi au ajutat-o să-şi construiască noua căsuţă.
Ghiozdane, rechizite, cărţi pentru copiii care vor să meargă la şcoală
Dacă la prima vizită pe care reprezentanţii FARA au făcut-o familiei din Bahna Arini, cei cinci copii (mama era însărcinată cu al şaselea copil) împovăraţi de grijile zilnice ale părinţilor s-au ascuns prin colţurile casei, ruşinându-se de ceea ce se numea acasă, la o altă întâlnire, copiii erau fericiţi şi dornici să înveţe. Daniela Achiţei, reprezentant FARA, şi-a amintit de „zâmbetul acelor copii, devotamentul cu care participau la cursuri, rezultatele şcolare din ce în ce mai satisfăcătoare, care ne-au dat forţa să-i susţinem în continuare. Prin eforturi comune am reuşit ca, în prag de sărbători, familia să se mute în casa nouă. Acum au loc suficient pentru toţi şi o masă unde îşi pot face temele”. Copiii frecventează şcoala, însă de multe ori lipsesc de la cursuri, pentru a avea grijă de fraţii mai mici şi de animale, în timp ce părinţii sunt plecaţi la munci zilnice în satele din apropiere. Veronica Lăcureanu, specialist comunicare Fundația FARA, ne-a spus că cei trei şcolari ai familiei sunt „descurcăreţi, au o capacitate bună de reţinere şi sunt activi, prind uşor noţiunile, învăţătorii şi profesorii au o părere bună despre copii, dar copiii au mereu nevoie de susţinere şi încurajare pentru a reuşi să termine şcoala, încrederea în forţele proprii fiind destul de limitată”. Toţi copiii vor să continue studiile. Fetiţa cea mai mare va intra în toamnă în clasa a VIII-a. Îi place mult să cânte şi să citească, însă pe timpul vacanţei de vară nu prea are timp, deoarece pleacă la cules de vişine, cireşe pentru a susţine financiar familia. Sora mai mică, elevă înclasa a III-a, are o memorie foarte bună, un talent de a recita foarte bine şi de a învăţadestul de multe versuri cu o expresivitate de invidiat. Când va fi mare, vrea sădevinăînvăţătoareîn sat, pentru a-i ajuta pe alţi copii necăjiţi să scrie şi să citească. „Avem convingerea că aceşti copii, având o casă nouă, condiţii decente, susţinere la şcoală, vor depăşi soarta părinţilor. Sprijinul de a continua studiile este esenţial pentru reuşita lor, de aceea, un ghiozdan cu rechizite pentru începutul anului şcolar, pentru cei trei elevi din familie, constituie biletul lor spre o viaţă mai bună”, ne-a spus Veronica Lăcureanu. Ea a completat că, an de an, Fundaţia FARA desfăşoară un program de prevenire a abandonului şcolar pentru copiii ce provin din familii fără posibilităţi. Copiii primesc ajutor la teme, dar şi o masă caldă la prânz, care, adesea, este singura lor masă din zi. Cei care vor să-i ajute pe aceşti copii să continue studiile, să aibă, fiecare, ghiozdanul şi rechizitele lui, pot să ia legătura cu Andreea Aniţei, manager program, telefon 0752 585 114.