joi, 21 iul 2016 - Anul XXI, nr. 169 (6282)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Hotărâre

Referendum pentru modificarea Constituţiei în privinţa definirii familiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Curtea Constituţională a României (CCR) a dat miercuri, 20 iulie, aviz favorabil pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, astfel că modificarea Constituţiei în privinţa definirii familiei se va decide prin referendum. În fond, este vorba de revizuirea art. 48 alin. (1) din Constituţia României, astfel încât acesta să prevadă clar, aşa cum de altfel este definit şi în Codul Civil: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Decizia de miercuri a fost luată în unanimitate, astfel că „iniţiativa poate intra în dezbaterea Parlamentului, unde este însă nevoie de o majoritate calificată pentru a fi adoptată. În cazul în care ar fi aprobată de Parlament, propunerea trebuie să fie supusă şi unui referendum naţional”.

 

„Moment crucial pentru familia şi societatea românească”

Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) şi-a exprimat satisfacţia faţă de decizia Curţii Constituţionale de validare, din punct de vedere procedural, a iniţiativei civice de schimbare a articolului 48, aliniat 1, din Constituţia României, în sensul definirii familiei ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie. „Decizia Curţii demonstrează faptul că instituţiile statului sunt puternice, respectă legea şi respectă voinţa exprimată de trei milioane de români care au semnat pentru modificarea articolului mai sus menţionat. Hotărârea de azi a Curţii Constituţionale va trebui urmată de discutarea iniţiativei civice în Parlament. Aşteptăm din partea reprezentanţilor aleşi în Senat şi Camera Deputaţilor să se ridice la înălţimea acestui moment crucial pentru familia şi societatea românească şi să dea curs organizării referendumului de modificare a articolului 48, aliniat 1, din Constituţie”, este punctul de vedere al comitetului de conducere al APOR Suceava. 

 

Coaliţia pentru familie

Reprezentanţii CCR au făcut miercuri o analiză tehnică a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei. Valer Dorneanu, preşedintele CCR, a declarat că „dreptul la căsătorie, deocamdată în România, nu este consacrat constituţional sau prin altă lege ca un drept fundamental. Legislaţia europeană cu privire la aceasta recomandă o largheţe a statelor, le dă o marjă de suveranitate să se pronunţe dacă admit sau nu căsătoria între cupluri de acelaşi sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viaţă de familie, pentru că acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, decât relaţiile dintre viitorii soţi. Cuprinde relaţiile cu copiii, cu rudele, defineşte care sunt obligaţiile acestora, legăturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut reţine că s-ar fi încălcat acest drept”.

Iniţiativa de revizuire a Constituţiei a fost iniţiată de „Coaliţia pentru Familie”, din care fac parte ONG-uri precum Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie”, Asociaţia „Alianţa Familiilor din România”, Asociaţia Familiilor Catolice din România „Vladimir Ghika”, Asociaţia PRO VITA – filiala Bucureşti, Asociaţia „Familia Tradiţională” etc. Obiectivele specifice ale „Coaliţiei pentru Familie” sunt: „familia să rămână, în mod ferm, definită în legislaţie ca instituţia fundamentală pentru societate, întemeiată pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Această definiţie să fie înscrisă în Constituţia României, care stabileşte principiile de bază ale organizării statului, precum şi drepturile şi îndatoririle fundamentale ale cetăţenilor” şi „tinerii să fie complet şi corect informaţi în legătură cu însemnătatea, unicitatea şi beneficiile căsătoriei şi ale familiei astfel întemeiate”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Referendum pentru modificarea Constituţiei în privinţa definirii familiei.
 Vizualizări articol: 2012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Referendum pentru modificarea Constituţiei în privinţa definirii familiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei