joi, 21 iul 2016 - Anul XXI, nr. 169 (6282)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Festivalul folcloric „Din stejar, stejar răsare” la Cajvana, ediţia a V-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de oameni s-au adunat duminică, 17 iulie, în centrul oraşului Cajvana, dornici să participe la cea de-a V-a ediţie a Festivalului folcloric „Din stejar, stejar răsare”, manifestare înscrisă în programul „Zilele oraşului Cajvana”. În deschiderea manifestării, directorul adjunct al Liceului Tehnologic Cajvana, profesorul Iulian Ciotu, a declarat că festivalul folcloric îşi propune „promovarea artei interpretative tradiţionale. Organizat de ceva timp, evenimentul s-a dovedit a capta interesul tinerilor care iubesc folclorul românesc şi-l duc mai departe prin strădania lor artistică”.

Fanfara „Crai bucovinean” din Todireşti, însoţită de primarul comunei, Vasile Avram, s-a prezentat, la debutul festivalului, cu un repertoriu bine ales. Au evoluat apoi la vioară, pentru a doua oară pe o scenă, Gabriel Boca, Matei Dranca, Iuliana-Alexandra Pîţu, George Ciotu, Maria-Ioana Robu. Ansamblul „Muguraşii”, coordonat de învăţătoarea Rahila Mârza şi acompaniat de învăţătorul Gheorghe Seserman, la vioară, profesorul Traian Seserman, la tobă, a avut o evoluţie foarte bună, deşi este format din dansatori din clasele a III-a şi a IV-a. Elevii au demonstrat că se străduiesc să ducă mai departe dansurile specifice Cajvanei, prin programul dificil pe care l-au prezentat.

 

Aprecieri din partea publicului

Au mai evoluat pe scenă Ansamblul de la Bistriţa-Năsăud, Ansamblul ”Codrişorul” din Dorneşti, Ansamblul ”Moştenitorii Bucovinei” de la Gura Humorului, Ansamblul ”Doruleţul” din Durneşti, judeţul Botoşani, Ansamblul ”Luca Arbore” din Arbore, Formaţia de femei ”Altiţa” de la Bilca, Ansamblul ”Căluşarii” din Budacu de Sus, precum şi soliştii Lăcrămioara Reuţ, surorile Diana şi Teodora Seserman, Marius Dochiţa, Casandra Răcar şi, nu în ultimul rând, una din invitatele de seamă ale festivalului, îndrăgita interpretă Laura Haidău. Publicul numeros a fost impresionat, spre seară, de programele susţinute de ansamblurile locale “Stejarul” şi “Stejărelul” din Cajvana şi solista Casandra Răcari, instructor prof. Ciotu Iulian, şi de Ansamblul “Kozacioc”, instructor prof. Petrică Şoiman. Membrii ansamblurilor au încântat publicul, alternând şi îmbinând cu măiestrie suitele de dansuri prezentate. Aplauze îndelungi au primit din partea publicului invitaţii speciali, solista Maria Iliuţ şi părintele Cristian Pomohaci.

 

Diplome, flori şi câte un trofeu reprezentând legenda Cajvanei

Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic Cajvana, ne-a spus că oraşul Cajvana a găzduit duminică şi o delegaţie din regiunea Cernăuţi, raionul Strojineţ. „Înfrăţirea între oraşul Cajvana şi oraşul Crasna din regiunea Cernăuţi, raionul Storojineţ, a fost realizată în prezenţa lui  Cătălin Nechifor, consilier judeţean PSD. Întâlnirea de duminică se înscrie ca activitate în cadrul proiectului educaţional <Conexiuni de suflet>, demarat în acest an şcolar”.

La sfârşitul programului, fiecare participant a primit diplome, flori şi câte un trofeu reprezentând legenda Cajvanei, realizat de profesorul Traian Seserman. Cunoscuta interpretă Alina Eremia a oferit publicului, târziu în noapte, un show incendiar, urmat de un frumos foc de artificii. Gheorghe Tomăscu, primarul oraşului Cajvana, a spus la finalul festivalului: “Am reuşit să marcăm şi în acest an această mare sărbătoare, chiar dacă este criză. Tradiţia trebuie păstrată, iar tinerii trebuie să preţuiască locurile acestea încărcate de istorie şi frumos”. Evenimentul, organizat de Primăria oraşului Cajvana şi Consiliul Local Cajvana, a avut ca partener Liceul Tehnologic Cajvana, coordonat de directorul Nicolae Robu. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul folcloric „Din stejar, stejar răsare” la Cajvana, ediţia a V-a.
 Vizualizări articol: 2061 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Festivalul folcloric „Din stejar, stejar răsare” la Cajvana, ediţia a V-a4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei