Peste 5.300 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţul Suceava au fost admişi la liceu în prima etapă de admitere din acest an, repartizarea acestora făcându-se în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de preferinţele elevilor.
Un singur elev din judeţ a fost admis cu media 10, Călin Stafie, absolvent al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, acesta optând pentru Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Matematică-informatică, bilingv engleză.
Cele mai mari medii de admitere le au viitorii elevi ai clasei de Matematică-informatică, bilingv engleză, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, unde candidaţii au fost admişi cu medii cuprinse între 9,57 şi 9,96, 9,57 fiind ultima cea mai mare medie de admitere din acest an din judeţul Suceava.
De cealaltă parte, pentru câteva zeci de elevi care şi-au încheiat socotelile cu ciclul gimnazial mediile de admitere de 2, 3 sau 4 nu au fost o piedică pentru admitere, ci biletul de trecere direct la liceu, întrucât învăţământul obligatoriu este de zece clase.
Cea mai mică medie de admitere de anul acesta a fost de 2,27, calificativ al unui absolvent al şcolii din Probota, care a fost admis la Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, specializarea Filologie.
De remarcat este panta uşor descendentă pe care au urmat-o toate mediile de admitere cu care s-a intrat în acest an la liceele din judeţ, fapt justificat de notele ceva mai mici de la evaluarea naţională.
Şapte specializări ale Colegiului „Petru Rareş” domină top 10
Colegiile naţionale „Petru Rareş” şi „Ştefan cel Mare” din Suceava îşi consolidează primele poziţii în topul liceelor unde candidaţii au fost admişi cu cele mai mari medii. Mai mult, cu şapte specializări în top 10, Colegiul Naţional „Petru Rareş” domină clasamentul celor mai mari medii de admitere.
La clasa de Matematică-informatică, bilingv engleză, a Colegiului „Petru Rareş”, candidaţii au fost admişi cu medii cuprinse între 9,57 şi 9,96.
Concurenţa a fost ridicată şi la specializarea Matematică-informatică, bilingv germană, unde elevii au fost admişi cu medii între 9,55 şi 9,97.
9,55 a fost ultima medie de admitere şi la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, specializarea Mate-info, engleză.
Pe locul patru este poziţionată specializarea de Matematică-informatică de la „Petru Rareş”, unde candidaţii au fost admişi cu medii de peste 9,32.
Urmează Ştiinţe ale naturii, unde candidaţii au fost admişi cu medii între 9,28 şi 9,81, iar pe locul 6 se poziţionează specializarea Mate-info de la Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava, cu medii de admitere între 9,21 şi 9,88.
Cea mai mică medie de admitere de la „Petru” a fost de 7,96, la clasa de Filologie, faţă de 8,34, în 2015. Cea mai mică medie de admitere a ştefaniştilor a fost de 8,82, la clasa de Ştiinţe sociale, faţă de 9,11, în 2015.
Ultimele medii de admitere la liceele din municipiul Suceava
La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” s-au ocupat toate locurile din oferta educaţională aferentă anului şcolar 2016-2017. Elevii au fost admişi cu medii între 8,37 şi 9,88, cele mai mari medii aparţinând candidaţilor pentru un loc la clasa de Matematică-informatică.
La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, mediile de admitere sunt între 6,15 (la Turism şi alimentaţie) şi 9,17 (la specializarea Economic). Ultimele medii de admitere, de la fiecare specializare, sunt uşor mai mici decât în 2015.
La Colegiul de Informatică „Spiru Haret” cea mai mică medie de admitere a fost de 7,10, la Ştiinţe ale naturii, iar cea mai mare ultimă medie este de 7,72, aparţinând unui viitor boboc de la clasa de Filologie.
La Colegiul Tehnic „Petru Muşat”, un absolvent al Şcolii Gimnaziale Pătrăuţi a fost admis cu media 2,60, iar aproape jumătate dintre candidaţi au fost admişi cu medii mai mici de 5.
La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, mediile variază între 3,72 (la Mecanică) şi 8,62 (la Automatizări), iar la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” sunt între 3,30 şi 6,90.
La Colegiul „Al.I. Cuza”, în aceeaşi clasă, cu specializarea Economic, vor învăţa, din toamnă, elevi cu media de admitere peste 9, dar şi elevi cu medii sub 3.
Ultimele medii de admitere din judeţ
La Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi elevii au fost admişi cu medii din intervalul 8,19 (Ştiinţe sociale) şi 9,90 (Ştiinţe ale naturii).
La Colegiul Tehnic Rădăuţi, la Ştiinţe sociale ultima medie de admitere a fost 7,67, Ştiinţe ale naturii – 7,38, Filologie – 7,34, Mate-info – 7,43 şi Economic – 6,90.
La Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni, la Mate-info, elevii au fost admişi cu medii între 8,42 şi 9,88, la Ştiinţe ale naturii – între 8,31 şi 9,43, Filologie – între 7,71 şi 9,51 şi Ştiinţe sociale – între 7,65 şi 9,79.
Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” şi-a ocupat toate cele 308 locuri scoase la concurs încă din prima etapă a admiterii la liceu, mediile variind între 5,53 (Electromecanică) şi 9,54 (Ştiinţe ale naturii).
La Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, cea mai mare ultimă medie de admitere de anul acesta este de 7,89, la Filologie, însă la filierele tehnologice, cele mai multe ultime medii sunt sub 5.
La Colegiul “Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, la Ştiinţe sociale, mediile de admitere sunt între 7,42 şi 9,10, la Mate-info sunt între 6,85 şi 9,88, la Ştiinţe ale naturii, între 4,99 şi 9,27, iar la Filologie, între 5,73 şi 9,07.
La Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret cea mai mare ultimă medie de admitere este de 7,57, iar la Liceul Teoretic „Ion Luca” a fost 7,75.
Rezultatele cu toţi elevii repartizaţi, numărul de locuri şi clasamentele judeţene şi naţionale sunt publicate pe site-ul www.admitere.edu.ro.
Două licee sucevene, în top 50 realizat de minister
Marţi, Ministerul Educaţiei a publicat o ierarhie a celor mai bune 50 de specializări din ţară, în funcţie de ultimele medii cu care absolvenţii au fost admişi.
Specializarea Mate-info, engleză, de la „Petru Rareş”, figurează pe locul 27, ultima medie de admitere fiind 9,57.
Pe locul 31 în ierarhia Ministerului Educaţiei se află tot Colegiul „Petru Rareş”, specializarea Mate-info, germană, iar Colegiul „Ştefan cel Mare” apare în top pe locul 32, cu specializarea Mate-info, engleză. La ambele specializări, ultima medie de admitere a fost 9,55.
Specializarea de pe locul I la nivel naţional este Matematică-informatică, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” Bucureşti, unde cel mai „slab” elev admis a avut media 9,90.
442 de elevi admişi cu medii mai mici de 5
Dintre cei care au fost admişi la liceu se numără şi 422 de elevi suceveni care au medii de admitere sub 5. Sunt elevi care au obţinut note mediocre la evaluarea naţională, media anilor de studiu a fost mică, însă, cu toate acestea, s-au înscris la cursurile liceale, în detrimentul unei şcoli profesionale.
Cea mai mică medie de admitere de anul acesta a fost de 2,27, iar în total şase elevi din judeţ au fost admişi cu medii de admitere mai mici de 3, unii figurând cu nota 1 la probe ale examenului de evaluare naţională.