657 de candidaţi care vor să intre în sistemul de învăţământ preuniversitar, pe posturi de predare, s-au înscris pentru a susţine examenul de titularizare, testarea desfăşurându-se astăzi, 20 iulie, începând cu ora 10:00, în două centre de examen din judeţ.
Pentru cei 657 de candidaţi sunt disponibile 604 posturi, dintre care 94 au viabilitate mai mare de 4 ani, acestea putând fi ocupate pe perioadă nedeterminată (ca titular).
Cei mai mulți s-au înscris pentru a ocupa un post de profesor de limba română, 107 candidaţi, pentru aceştia fiind disponibile doar două posturi titularizabile.
Pentru o catedră de educator s-au înscris 101 candidaţi, numărul posturilor titularizabile fiind doar de 17.
Dintre înscrişi, 96 vizează un post de învăţător, iar alţi 46 vor să ocupe o catedră de profesor de educaţie fizică şi sport.
La engleză sunt 44 de candidaţi şi doar cinci posturi cu viabilitate de cel puţin patru ani, iar la matematică, pentru cele 16 posturi, îşi dau concursul 38 de candidaţi.
La istorie sunt 24 de înscrişi, aceştia concurând pentru cele nouă posturi cu o viabilitate de 1, 2 sau 3 ani. Pentru disciplina istorie nu există nici un post titularizabil în următorul an şcolar. 18 candidaţi vor susţine examenul la psihopedagogie specială, alţi 18 vor fi testaţi la franceză, 16 la biologie, 12 la chimie şi şapte la fizică.
Opțiuni mai puține există pentru muzică şi mecanică, economie, ucraineană etc.
Discipline cu nici un post titularizabil
Cele mai multe posturi vacante pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline: educatori/profesori pentru învăţământ preşcolar - 17, matematică – 16, învăţător – şapte, engleză – cinci. Câte trei posturi sunt scoase la concurs la disciplinele fizică, chimie-fizică, educaţie fizică şi sport de specialitate, muzică instrumentală, iar câte două sunt disponibile la limba română, educaţie fizică şi sport.
O singură catedră titularizabilă este la biologie, educaţie plastică, religie, filozofie şi germană, iar fără catedre figurează geografia, economia, civica şi istoria.
Examen de patru ore
Proba scrisă va începe de la ora 10.00, iar după primirea subiectelor, durata de redactare a lucrării este de patru ore. Centrele de examen organizate în judeţul Suceava sunt colegiile tehnice „Petru Muşat” Suceava şi „Al.I. Cuza” Suceava.
Lucrările scrise vor fi evaluate în 11 centre organizate la nivel naţional.
Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iulie, la sediul Inspectoratului Şcolar Suceava şi pe site-ul http://titularizare.edu.ro/2016/. Contestaţiile se depun la sediul IŞJ Suceava în zilele de 27 iulie, după afişarea rezultatelor, şi 28 iulie. Rezultatele finale se afişează la sediul IŞJ în data de 3 august.
Conform metodologiei de organizare, concursul de ocupare a posturilor didactice presupune promovarea unei probe practice sau inspecţii speciale la clasă şi a probei scrise. Astfel, doar candidaţii care au obţinut minimum nota 5 la inspecţia specială la clasă sau la proba practică pot participa la proba scrisă. În vederea ocupării posturilor didactice pe perioadă nedeterminată (titularizabile), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 atât la proba practică în profilul postului, cât şi la proba scrisă.