Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) a demarat luni concursul de admitere pentru programele de licenţă şi masterat din cadrul celor nouă facultăţi ale sale. Abia ieşiţi din tumultul examenului de bacalaureat, cu medii mai mari sau mai mici, încrezători sau timizi, viitorii boboci ai USV au aşteptat răbdători la birourile de înscriere pentru a-şi depune dosarele la facultăţile dorite.
Câteva facultăţi din cadrul universităţii sucevene au început sesiunea de admitere în forţă, dat fiind faptul că zeci de candidaţi le-au trecut pragul încă din prima zi de admitere.
De exemplu, la biroul de înscrieri al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, instalat în Aula Magna a instituţiei, candidaţii au stat la coadă minute bune pentru a fi preluaţi şi ghidaţi de cadrele USV.
Claudia este absolventă a Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, iar ieri s-a înscris la Drept, una dintre cele mai vânate specializări ale facultăţii.
„Asta mi-am dorit. În plus, vreau să intru şi la Poliţie şi cred că Dreptul mă va ajuta. Nu am ales alt oraş pentru că aici e mai aproape, am mai auzit că facultatea e foarte bună, iar mie îmi convine mai mult aşa”, ne-a spus tânăra.
Din judeţul vecin, o absolventă a Liceului Tehnologic „Gh. Ruset-Roznovanu” Piatra Neamţ s-a înscris la Management. „Cred că este o facultate bine dotată din toate punctele de vedere şi m-a atras mai mult zona aceasta decât oricare alta”, spune viitoarea studentă.
În timp ce drumurile a zeci de absolvenţi au mers către birourile specializărilor economice, la unele facultăţi apele erau mult mai liniştite.
La Istorie şi Geografie, începutul admiterii a fost ceva mai timid, la fel şi la Litere.
La Facultatea de Silvicultură, sala de înscriere era animată mai mult de voluntarii care coordonau candidaţii, fiind la dispoziţia viitorilor boboci pentru a le oferi informaţii de care aceştia au nevoie.
„Silvicultura e singura mea opţiune, la asta vreau, nu mă mai încurc cu altceva. Am prieteni care sunt deja în anul II, III şi mi-au zis că e foarte ok aici la universitate şi am mers după sfatul lor. Recomandările au fost bune. Dacă am totul aici, de ce să merg la Braşov?”, ne-a precizat Traian, un absolvent al Colegiului Silvic din Câmpulung Moldovenesc.
Tot datorită recomandărilor a ales USV şi Silvicultura şi Lucian, absolvent al Liceului „Dimitrie Cantemir” Darabani.
„M-am mai înscris şi la Economie, tot aici la universitate. Am primit recomandări din partea rudelor şi mi-au zis că e bine, şi-au găsit un loc de muncă. E şi avantajul că este aproape”, a menţionat tânărul.
Şi Facultatea de Inginerie Alimentară a stârnit interesul proaspeţilor bacalaureaţi, care s-au înscris la programele facultăţii şi care au în vizor locurile bugetate.
„Am o medie destul de mare şi sper să obţin un loc la fără taxă”, ne-a spus Ghicheria Leşan, de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi.
Cât despre alegerea Universităţii „Ştefan cel Mare” şi a Ingineriei Alimentare, în mod particular, Ghicheria a arătat că „din punctul meu de vedere depinde de fiecare om în parte, de cât de mult îşi dă silinţa. Nu contează dacă e Cluj sau Iaşi, ci depinde de cel care trebuie să înveţe, să muncească, să fie interesat”.
Aflux normal de candidaţi
Valentin Popa, rectorul Universităţii din Suceava, a vizitat în prima zi de admitere toate punctele de înscriere din universitate, acesta menţionând că afluxul candidaţilor este unul normal, în condiţiile în care secretariatele liceelor abia încep să elibereze adeverinţele şi diplomele de bacalaureat.
Cât priveşte examenul maturităţii, Popa a menţionat că doar 135.000 de candidaţi din ţară s-au înscris pentru a susţine această testare, numărul înscrişilor din numeroase licee din ţară fiind foarte scăzut.
„Un număr atât de scăzut de înscrişi m-a determinat să cred că va fi o rată de succes relativ ridicată, ceea ce s-a şi întâmplat. Sunt sub 90.000 de bacalaureaţi la nivelul ţării, cifră comparabilă cu cea din 2014. Noi ne calibrăm aşteptările de la admitere, dar nu suntem atât de sensibili la variaţiile cifrei de înscrişi la bacalaureat şi a celor care au finalizat bacalaureatul. Pe regiunea grupului nostru ţintă evoluţiile nu sunt atât de spectaculoase”, a explicat Popa.
Rectorul a arătat că USV se adresează, cu precădere, absolvenţilor din zona de NE a Moldovei, zonă unde absolvenţii menţin o anumită constanţă în ceea ce priveşte promovabilitatea examenului maturităţii.
Reamintim că la studiile de licenţă USV promovează 41 de programe, cu 1.268 de locuri finanţate de la buget şi 1.530 de locuri cu taxă. Forma de învăţământ la distanţă (ID) beneficiază de 565 de locuri, repartizate pe nouă programe de studii.
Pentru studiile universitare de masterat, structurate pe 36 de programe, Universitatea Suceava oferă 594 de locuri fără taxă. Alte 1.000 de locuri sunt disponibile pentru forma de învăţământ cu taxă.
Calendar
Sesiunea de admitere 2016 se desfăşoară în perioada 18-25 iulie (fără duminică, 24 iulie), urmând ca pentru locurile rămase neocupate să se organizeze o nouă sesiune în perioada 5-12 septembrie. Pentru a confirma locul ocupat, candidatul declarat admis are obligaţia de a se înmatricula cel târziu până la data de 29 iulie.
Informaţii detaliate despre admiterea 2016, actualizate constant, pot fi obţinute consultând pagina www.admitere.usv.ro.