Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Suceava, în colaborare cu Asociaţia „Mereu Tineri”, organizează, şi în acest an, în perioada 18 iulie – 15 august, o serie de activități cultural-educative pentru copii și tineri. Deschiderea oficială a activităţilor din cadrul Şcolii de vară, ediţia a VII-a, a avut loc ieri, la ora 9:00. Proiectul se numește „Mâini dibace, minți agere”, ediția a II-a, și este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local al municipiului Suceava.
Preotul paroh al Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din Suceava, Gheorghe Husarciuc, ne-a spus că „tradiţia organizării şcolilor de vară la parohia noastră a început în anul 2010, ca un mod de concretizare a dorinţei de a-i strânge pe tineri împreună, într-o încercare de folosire utilă a timpului liber, pentru îmbogăţirea cunoştinţelor și pentru apropierea lor de valorile culturale, religioase și naţionale”.
De la teorie, la practică
La început, şcolile de vară organizate de Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” aveau un caracter preponderent teoretic (prezentări, dezbateri…). De câțiva ani, deoarece și vârsta medie a celor interesați să participe a scăzut, se încearcă diversificarea activităților practice. Este al doilea an în care proiectul se desfășoară în această structură și sub acest titlu: „Mâini dibace, minți agere”.
„Am structurat activitățile pe ateliere: de pictură bizantină, de sculptură; și mici ateliere de quilling (înv. Laura Varasciuc), de origami (înv. Laura Varasciuc), de croșetat eșarfe, de împletit cruciulițe, tehnica şerveţelului (prof. Mihaela Șalar), creaţie literară (prof. Monica Popescu), rucodelii – împletituri din aţă şi mărgele (pr. prof. Mihai Apăvăloaie) etc. În acest an am adăugat un atelier de cusături tradiționale și am revenit la tradiția deplasărilor la obiective culturale și religioase (anul acesta, în Suceava) pe care o abandonaserăm în anul trecut”, ne-a mai spus preotul Husarciuc. Cea mai mare parte a activităților se vor desfășura la sediul Asociației „Mereu Tineri”.
Parteneri
Ca răspuns la invitațiile unor parteneri, se organizează activități și la sediile acestora: Liceul cu Program Sportiv Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava și Real Hypermarket Suceava. Ca și în anii trecuți, organizatorii au încercat să atragă în realizarea activităților și instituții de învățământ, prin participarea cadrelor didactice, ca și coordonatori, și a elevilor, ca beneficiari, dar şi alte instituții. Partenerii şcolii de vară din acest an sunt Școala Gimnazială Nr. 10 Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” Suceava, alături de Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava și Real Hypermarket Suceava.
Patru secţiuni
Proiectul cuprinde activități structurate pe patru secțiuni: „Atelier de cusături tradiționale”, în perioada 18-29 iulie, între orele 16:00–19:00, 15 locuri disponibile; „Atelier de sculptură în lemn”, în perioada 25 iulie – 5 august, între orele 9:00–12:00, 15 locuri disponibile, coordonator Liviu Nicolae Ciurea; „Atelier de pictură bizantină”, în perioada 1-12 august, între orele 17:00–20:30, 15 locuri disponibile, coordonator pr. Marius Constantin Cotleț; „Ne jucăm și învățăm” (jocul cu hârtie, ață și prezentări, dezbateri, deplasări), în perioadele 18-22 iulie și 8-12 august, între orele 9:00–13:00. Programul detaliat al activităților „Mâini dibace, minți agere”, ediția a II-a, poate fi consultat pe blogul Asociației „Mereu Tineri”: http://asociatiamereutineri.blogspot.ro.