Problema dosarelor care stau perioade îndelungate la poliţiştii anchetatori sau la procurorii de caz, prezentate adesea punctual de cotidianul nostru, rezultă lesne şi din ultima analiză efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, cu privire la activitatea unităţilor de parchet din subordine, cele din judeţele Suceava şi Botoşani, în primele şase luni ale acestui an.
Analiza arată că, de departe, cele maimari probleme sunt la Parchetele de pe lângă Judecătoriile din Suceava şi Rădăuţi, care de altfel au şi cel mai mare volum de dosare. Astfel, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au înregistrate nu mai puţin de 2.859 de dosare mai vechi de un an de zile, în timp ce la unitatea de Parchet din Rădăuţi sunt 1.526 de dosare vechi nesoluţionate. Cele două unităţi de Parchet adună, cumulat, 4.385 de dosare cu vechime de peste un an, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din totalul dosarelor cu vechimea cauzei de peste un an de la toate unităţile de Parchet din judeţul Suceava.
Analiza privind operativitatea din primul semestru al acestui an (un calcul care face referire la dosarele nesoluţionate, în raport cu vechimea acestora) indică probleme majore la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, cu un grad de operativitate foarte scăzut, de doar 21%, în scădere faţă de primele şase luni ale anului 2015, când operativitatea a fost de 29%.
Scheme de personal neocupate şi instabilitate
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Daniela Iuliana Lămăşanu, este de părere că procurorilor nu li se poate imputa o lipsă de implicare, cauzele acestor probleme plecând de la numărul redus de magistraţi, dar mai ales de la instabilitate, de la plecările dese ale acestora la alte unităţi de Parchet:
“Instabilitatea colectivului de procurori constituie cauza principală a stocului mare de dosare penale de la cele două unităţi de Parchet. Redistribuirile succesive de dosare sunt o altă cauză a acestor întârzieri”, a declarat procurorul general.
Concret, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava sunt în momentul de faţă şapte procurori, din care doi cu funcţii de conducere:
“Schema de personal este aproape la jumătate”, a explicat procurorul general.
Nici la Rădăuţi situaţia nu este roz, fiind cinci procurori, din care unul cu funcţie de conducere, pe o schemă de şapte procurori.
Procurori puţini şi dornici să plece la alte unităţi de Parchet
Colectivele de procurori de la Suceava la Rădăuţi s-au schimbat periodic, pe fondul plecărilor magistraţilor, prin transfer, la alte unităţi de Parchet. De obicei, procurorii fug de Parchetele locale, unde au de lucrat la foarte multe dosare, care în general sunt mărunte şi nu îi pot evidenţia prea mult. Cei mai mulţi încearcă să se transfere la unităţile de Parchet superioare sau la Parchete locale din oraşe mai mari. O parte din cei care au venit în loc sunt stagiari, iar aceste fluctuaţii nu fac decât să întârzie soluţionarea unui dosar. Un procuror care preia din mers un dosar care a fost la un alt coleg are nevoie de o perioadă mai lungă de studiere a dosarului şi de dispunere a continuării cercetărilor.
În acest an, de exemplu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, Dragoş Bujorean, a ales să renunţe la magistratură, pentru o carieră de avocat. Locul i-a fost luat de un procuror care a fost delegat pe funcţia de conducere, de la Rădăuţi la Suceava.
Partea pozitivă a activităţii procurorilor: creşterea numărului de rechizitorii
Procurorul general Daniela Iuliana Lămăşanu a exemplificat şi măsurile concrete luate pentru a reduce numărul dosarelor care stau prea mult în faza de urmărire penală: multe din dosarele mai vechi de un an de zile, cu propuneri de trimitere în judecată, de la Parchetul Rădăuţi, au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, în timp ce dosare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au fost preluate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
Procurorul general a evidenţiat creşterea numărului de rechizitorii de trimitere în judecată, la cele mai multe unităţi de Parchet din Suceava, inclusiv la cele cu probleme legate de dosarele vechi. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, în primul semestru al acestui an, au fost finalizate, cu rechizitoriu, 181 de dosare, faţă de 117 în primele şase luni ale anului trecut. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, creşterea este de la 182 la 163 de rechizitorii. Creşteri importante la numărul de rechizitorii au mai înregistrat şi procurorii de la Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.
La nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, în primele şase luni ale acestui an au fost finalizate, cu rechizitoriu, 53 de dosare, faţă de doar 13 în primele şase luni ale lui 2015. Această diferenţă foarte mare se explică şi prin preluarea dosarelor de la unităţile de Parchet locale.
Dramele din spatele cifrelor
În spatele cifrelor privind dosarele nesoluţionate de perioade lungi de timp de află drame ale unor oameni care îşi aşteaptă dreptatea de ani de zile. Vă prezentăm în cele ce urmează două exemple:
Daniela Ungureanu, o femeie din satul Sf. Ilie, comuna Şcheia, şi-a pierdut fiica în vârstă de 6 luni, în martie 2011, după deciziile contradictorii a doi medici. Inclusiv Colegiul Medicilor a constatat că unul dintre doctori nu a folosit toate mijloacele de investigaţie le avea la îndemână. Dosarul penal în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava şi a trecut deja pe la mai mulţi procurori, fără a fi dată încă o soluţie.
Un alt dosar foarte vechi este cel al unui motociclist, Daniel Ungureanu, din Vicovu de Sus, care a rămas cu grad de infirmitate la un picior după un accident petrecut în august 2013, când un şofer aflat în depăşirea unui alt autoturism a intrat în coliziune cu motocicleta.
Cel mai adesea, întârzierile foarte mari sunt puse pe seama unor expertize şi contraexpertize ale căror concluzii întârzie foarte mult.