Școala Gimnazială Panaci, reprezentată prin directoarea Mirela Verdeșescu-Buzilă și directorul educativ pr. Sandu Verdeșescu-Buzilă, a participat, la finele lunii trecute, cu prilejul Zilei Internaționale Antidrog, la conferința cu tema „Uniți, mai puternici împotriva drogurilor”, de la Suceviţa. Conferința a fost prezidată de prof. univ. dr. Pavel Abraham și de Ioan Grigore, președinte al Asociației Alianței Internaționale Antidrog – Secțiunea Regională Nord-Est Suceava. La eveniment au participat delegații reprezentative ale unor organizații de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor din Ucraina și Republica Moldova, precum și ale mai multor Secțiuni Regionale Antidrog din România, care acoperă întreg teritoriul țării, reprezentanți din minister, ai Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, mai mulți profesori ai unor colegii și școli gimnaziale, însoțiți de elevi. Toți cei menționați au avut luări de cuvânt în cadrul conferinței și au expus în intervențiile lor, printre altele, care sunt cele mai eficiente și mai scurte căi și mijloace de luptă împotriva consumului de droguri, alcool sau tutun.
Profesorii Școlii Panaci au prezentat un scurt raport al activităților antidrog întreprinse cu elevii. Un alt moment distinct al conferinței a fost de factură editorială, făcându-se recenzia a două cărți pentru copii, publicate în Moldova, în limbile rusă, engleză și română.
„Prin intermediul celor două cărți pentru copii – <În căutarea fericirii pierdute> și <Ghetuța și Papucel>, autorul Mircea Grecu, de la Universitatea Pedagogică din Chișinău, a propus copiilor de la grădiniță până la cei de clasa a IV-a două povești ermetice, cu înțelesuri cifrate, în care personaje prietenoase din desene animate le spun celor mici cum să stea cât mai departe de ceea ce ar putea fi cândva tentația drogurilor și a dependenței de calculator sau de telefonul mobil. Folosindu-se de tehnica psiho-terapeutică a narațiunii, autorul dorește ca cei mici să deosebească binele de rău, adevărul de minciună, dreptatea de nedreptate, sinceritatea de prefăcătorie, prietenia de dușmănie, altruismul de egoism, indiferența de compasiune”, au menţionat reprezentanţii Şcolii din Panaci.
Aceştia au mai precizat că Școala Panaci a participat cu diferite grupuri de elevi la taberele antidrog organizate de Alianța Antidrog Suceava pe timpul vacanțelor de vară, în anii 2012, 2013 și 2014, profesori de diferite specialități, psihologi, antreprenori, traineri creând diverse oportunități de discuții interactive cu elevii, unele de tip brainstorming, și în urma cărora aceștia și-au îmbogățit cunoștințele și și-au dezvoltat afectivitatea.