Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 iul 2016 - Anul XXI, nr. 165 (6278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Mulţumire

Reprezentantul cetăţenilor din Valea Putnei apreciază deschiderea către dialog a lui Flutur pentru deblocarea proiectului de pe Mestecăniş

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Reprezentantul cetăţenilor din Valea Putnei şi Mestecăniş, Aristide Maxim, a apreciat deschiderea către dialog a preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, pentru deblocarea proiectului şi finalizarea lucrărilor la depozitul de deşeuri de la Pojorâta, care au ajuns la un grad de execuţie de 97%. Maxim a arătat într-o conferinţă de presă desfăşurată la Câmpulung Moldovenesc că Flutur a venit joi la faţa locului să discute cu factorii responsabili şi cu localnicii despre investiţia componentă a sistemului integrat de management al deşeurilor, subliniind că fosta administraţie judeţeană nu a făcut niciodată acest lucru. El a relatat că în perioada 2012-2016 a fost doar o singură tentativă a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, de a veni la Pojorâta să discute cu localnicii nemulţumiţi de amplasamentul depozitului ecologic, tentativă care însă nu s-a mai concretizat.

”Scopul principal al conferinţei de astăzi este acela de a scoate în evidenţă faptul că, în sfârşit, după atâta timp am ajuns să putem dialoga în prezenţa cetăţenilor şi să scoatem din impas această situaţie. Cum o vom face rămâne de văzut. Am ajuns la litigiu pentru că nu am fost ascultaţi. Datorită transparenţei şi dorinţei de comunicare a domnului preşedinte Flutur s-a ajuns la un dialog cu noi pentru a clarifica odată situaţia de pe Mestecăniş, care a plutit într-o ambiguitate ani de zile. Vreau să punctez aici faptul că în perioada premergătoare am fost ignoraţi total de autorităţile locale, mai ales de cele de la Pojorâta, dar şi de cele judeţene din perioada 2012-2016, iar semnalul de alarmă tras de noi pentru acel amplasament greşit ales de comisia de atunci nu a fost luat în seamă”, a declarat Maxim. 

 

”Avem toată consideraţia pentru domnul preşedinte Flutur şi vrem să-l ajutăm”

Reprezentantul localnicilor din Valea Putnei a precizat că dialogul cu autorităţile va continua şi că oamenii vor garanţii care să elimine temerile faţă de poluarea pânzei de apă freatică, de riscul antrenării deşeurilor către sat în cazul unor ploi abundente, cu poluarea pârâului Putna, faţă de afectarea păşunii şi mirosul pe care îl vor degaja gunoaiele menajere depozitate pe munte. ”Vom continua dialogul, vom continua căutarea celor mai bune soluţii şi vom încerca să facem să funcţionăm până la urmă într-o societate mai bună, mai curată. Suntem puşi în faţa faptului împlinit. Trebuie să acceptăm situaţia ca atare şi să vedem ce se mai poate repara din prostia făcută. Pentru că e o mare prostie să pui depozitul de deşeuri într-o zonă cu potenţial turistic, cu peisaje nemaipomenite. Depozitul trebuia pus într-un loc ferit şi la o distanţă de minim 1.000 de metri de locuinţe. De obicei aceste depozite nu se pun în vârful căciulii, se pun undeva mai jos, pitite într-o vale. E dureros că am ajuns acum în situaţia să negociem în pierdere motivat de faptul că depozitul e făcut în proporţie de 97% şi că trebuie pus în funcţiune. E adevărat că şi deşeurile trebuie puse undeva. Asta ne obligă să continuăm să scoatem maximum din problema asta pentru ca în primul rând asemenea lucruri să nu se mai întâmple în alte părţi şi în al doilea rând să ne protejăm viaţa noastră care e acolo”, a spus Maxim.

El i-a mulţumit lui Gheorghe Flutur pentru ”că ne-a dat atenţia necesară” şi şi-a exprimat speranţa că va reuşi să facă mai multă ordine în administrarea judeţului. ”Avem toată consideraţia pentru domnul preşedinte Flutur şi vrem să-l ajutăm”, a conchis Aristide Maxim.

Depozitul ecologic de pe Mestecăniş are o capacitate de 0,39 Mt, dispune de staţie de tratare levigat şi utilaje pentru operare depozit. În cadrul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) au fost achiziţionate inclusiv maşini speciale pentru transportul deşeurilor. Contractul a fost executat de firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH în asociere cu compania românească SC Concret Construct AG SRL, iar valoarea este de peste 27 de milioane de lei fără TVA. Capacitatea proiectată este suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din zona de munte a judeţului cel puţin până în 2037. În economia SMID, pe Mestecăniş vor fi duse deşeurile produse de 14,6% din populaţia judeţului, respectiv cei peste 100.000 de locuitori din zona de munte a judeţului, din 23 de unităţi administrativ teritoriale. Restul localităţilor, până la 114, sunt arondate depozitului de la Moara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reprezentantul cetăţenilor din Valea Putnei apreciază deschiderea către dialog a lui Flutur pentru deblocarea proiectului de pe Mestecăniş.
 Vizualizări articol: 3158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 3 voturi
Reprezentantul cetăţenilor din Valea Putnei apreciază deschiderea către dialog a lui Flutur pentru deblocarea proiectului de pe Mestecăniş2.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   S-a predat dupa prima abureala trimis de
(16 iul 2016, 12:35:18
Pe nea Aristide il doare de fapt ca nu a fost bagat in seama?
Dupa ce a obtinut la tribunal o victorie mare impotriva sistemului, capituleaza acum jenant la prima abureala a lui Flutur. Lupta tata pana la capat daca tot te-ai apucat de o treaba. Sa-si faca Flutur alta groapa si sa plateasca consiliul banii cheltuiti deja. Doar asa o sa fie o lectie si pentru altii.
2.   Comentariu trimis de
(16 iul 2016, 22:39:56
cautarea celor mai bune solutii... sa remediem situatia... sa scoatem maximum din problema asta...
Situatia este simpla:
1. respectivul depozit va fi demolat iar cei care sunt raspunzatori de construirea acestuia in varful muntelui vor plati.
2. respectivul depozit va functiona iar noi toti vom plati pentru bunastarea celor care l-au plantat acolo.

Cat despre garantii pentru protejarea mediului, acestea se vor face in functie de fondurile disponibile. Cu alte cuvinte, se va promite ca "vom face", "vom drege" si peste un an cad nu se va face nimic, vor spune ca "nu sunt bani".
Noi am cerut bani, dar...
Facem cand ne vor da bani...
Exact ca si la statia de epurare care infesteaza aerul de la Iulius Mall.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei