Modernizarea zonei centrale a Sucevei, lucrare începută în urmă cu șase ani, odată cu demararea proiectului de realizare a parcărilor subterane, continuată apoi etapizat, în funcţie și de fondurile disponibile, va fi finalizată anul acesta pe strada Ștefan cel Mare, unde se lucrează din primăvară.
Lucrările, pornite în forţă, au decurs din ce în ce mai încet pe măsură ce finanţarea de la bugetul de stat nu a mai ajuns la constructor, în contul facturilor emise.
Pentru a impulsiona execuţia acestora, mai ales că de la finele lunii va fi redeschis Muzeul de Istorie al Bucovinei, municipalitatea a achitat din fonduri proprii 400.000 de lei, pentru a debloca situaţia creată de întârzierea plăţilor de pe PNADR.
„Am vorbit și la Guvern să se respecte o ritmicitate a plăţilor de pe PNADR, să o putem scoate la capăt cu acest proiect. Se lucrează și îmi doresc ca într-o săptămână să se finalizeze tronsonul până la muzeu. Nu ne grăbim să facem numaidecât săptămâna aceasta, trebuie tasat bine pământul, făcută hidroizolaţia muzeului. Deja am auzit niște aberaţii de acolo, că din cauza lucrărilor primăriei sunt infiltraţii de apă. Cam într-o săptămână terminăm lucrările în dreptul muzeului și apoi mai rămâne de făcut porţiunea dintre Muzeu și Magazinul Bucovina”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Muzeul de Istorie al Bucovinei, aflat în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, se va redeschide pe 31 iulie, în prezenţa miniştrilor Culturii şi Diasporei, Corina Şuteu, respectiv Maria Ligor, anunţul fiind făcut recent de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
Pentru modernizarea Muzeului de Istorie al Bucovinei, în martie 2014 a fost semnat un contract de finanţare în valoare de 60,67 milioane de lei, din care 42,67 de milioane de lei contribuţie UE.
Corpul central al clădirii actualului sediu al Muzeului Bucovinei a fost construit în perioada 1901-1903, după planurile arhitectului austriac Johann Buchner pentru sediul Prefecturii Districtului Suceava din perioada administraţiei austriece din Bucovina.