Cei mai buni absolvenţi de clasa a VIII-a provin de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava şi de la Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava.
Cele trei instituţii ocupă primele poziţii ale unui clasament realizat de portalul specializat admitereliceu.ro, al şcolilor sucevene ai căror absolvenţi de clasa a VIII-a au avut cele mai bune rezultate. Ierarhia are drept criteriu media aritmetică a tuturor mediilor de admitere a absolvenţilor de gimnaziu, din unităţile respective.
Topul include toate şcolile gimnaziale din judeţ şi liceele care organizează învăţământ gimnazial.
Podium dominat de licee care cuprind ciclu gimnazial
Absolvenţii de gimnaziu de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava au terminat clasa a VIII-a având cele mai mari medii de admitere, colegiul aflându-se în fruntea ierarhiei, cu o medie a tuturor mediilor de admitere de 9,15 (mai mare ca anul trecut, când era de 8,96).
La nivel naţional, colegiul sucevean se află pe poziţia 37. Reamintim că media de admitere este reprezentată de media de la examenul de capacitate (în proporţie de 75%) şi media anilor de gimnaziu (25%).
Pe poziţia a doua a clasamentului este poziţionat Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, unde absolvenţii celor două clase a VIII-a au o medie a tuturor mediilor de admitere la liceu de 9,04, în uşoară scădere faţă de 2015 (9,32).
Următoarele două poziţii ale ierarhiei sunt ocupate de şcoli gimnaziale, respectiv Şcoala Nr. 3 Suceava, cu media tuturor mediilor de admitere de 8,73, şi Şcoala Gimnazială "Teodor Balan" Gura Humorului, cu o medie de 8,59.
Top 10 al şcolilor cu cei mai buni absolvenţi este completat de Liceul “Natanael” Suceava (medii de admitere de 8,55), Colegiul Tehnic "Laţcu Vodă" Siret (8,41), Colegiul Naţional “Nicu Gane” Fălticeni (8,33), Şcoala Gimnazială “Traian Popovici” Colacu, Fundu Moldovei (8,33), Liceul Teoretic “Filadelfia” Suceava (8,27) şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava (8,25).
Şcoli unde nici un elev nu a luat peste 5 la evaluarea naţională
Ultimele poziţii ale ierarhiei sunt ocupate de Şcoala Gimnazială Drăgoieşti (cu o medie a tuturor mediilor de admitere de 4,61), Şcoala Gimnazială Moara Carp (4,83), Şcoala Gimnazială Moara Carp (4,51), Şcoala Gimnazială Gulia (4.24) şi Şcoala Gimnazială Nr. 2 Frătăuţii Noi (3,59).
Alarmant este faptul că la nivelul judeţului sunt şcoli unde nici un elev nu a reuşit să obţină peste 5 la evaluarea naţională. De exemplu, la Şcoala Gimnazială din Gulia, din cei 32 de absolvenţi de gimnaziu, nici unul nu figurează cu o medie mai mare de 5 la evaluarea naţională. Situaţia este similară la şcoala din Frătăuţii Noi, unde din şase absolvenţi, nici unul nu a obţinut o medie mai mare de 4 la acest examen.
O medie de admitere de 10. Alţi 895 de elevi au medii de admitere sub 5
La nivelul judeţului Suceava, 895 dintre elevii care în această vară au încheiat socotelile cu ciclul gimnaziul nu au reuşit să obţină o medie de admitere peste 5.
Dintre aceştia, 34 au medii de admitere mai mici de 3, media 2,26 fiind cea mai mică din judeţ, aceasta aparţinând unui absolvent al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Bogdăneşti, care la evaluarea naţională a fost notat cu 1 la ambele probe.
Notele mediocre obţinute la evaluarea naţională şi în timpul anilor de studiu nu sunt o piedică pentru a urma liceul, întrucât învăţământul obligatoriu este de zece clase. Admiterea la liceu se face indiferent de nota de admitere, însă cei mai slabi elevi sunt îndrumaţi spre clasele profesionale.
De partea cealaltă, Călin Stafie, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava, are media de admitere la liceu de 10. 768 de elevi din judeţ au medii de admitere peste 9.
De menţionat că din cei 6.484 de elevi care au susţinut examenul de evaluare naţională, doar 5.351 au completat fişe în vederea înscrierii la liceu. Aceştia vor afla rezultatele repartizării computerizare în data de 19 iulie. Repartizarea se face ordonând candidaţii descrescător, după mediile de admitere.