Liceul Tehnologic „Ţara de Sus” Vatra Dornei se află de doi ani de zile la coada clasamentului care ierarhizează unităţile de învăţământ în funcţie de numărul de elevi care au promovat examenul de bacalaureat.
Atât în 2015, cât şi în 2016, nici un absolvent al acestei instituţii nu a reuşit să treacă de examenul maturităţii, iar parte dintre cei înscrişi nici nu s-au prezentat la testare.
Liceul este particular, iar reprezentanţii unităţii spun că acesta este în lichidare de câţiva ani, cei care au dat examenul de bac în ultimele sesiuni fiind absolvenţi din promoţiile anterioare.
„Unitatea noastră se centrează, în prezent, doar pe şcoala postliceală pe care vrem să o dezvoltăm în continuare. Liceul este de cinci ani în lichidare, nu mai facem înscrieri, pentru că nu s-au mai înscris elevi, nu a mai mers. Funcţionează din 2002 şi a intrat progresiv în lichidare. Candidaţii de la bacalaureat erau din promoţiile trecute, de la frecvenţă redusă, iar numărul lor era foarte mic”, a transmis conducerea unităţii.
Potrivit reprezentanţilor liceului, instituţia urmează să-şi schimbe denumirea în „şcoală postliceală” în perioada următoare.
„Liceul nu mai există. A rămas însă numele de <liceu> pe care nu am putut să-l schimbăm la timp din cauza unei prevederi legislative, dar situaţia nu va mai rămâne aşa. Preocuparea noastră este şcoala postliceală”, a mai transmis conducerea.
Reamintim că 71,19% dintre elevii suceveni care au susţinut bacalaureatul în sesiunea din această vară au obţinut note de trecere, judeţul Suceava figurând în prima parte a clasamentului judeţelor cu cele mai bune rezultate la examenul de bac.
Rezultate mediocre au bifat absolvenţii Colegiului Tehnic „Petru Muşat” Suceava (14,5% promovabilitate), Liceul Tehnologic „Moldova” Suceava (16,66% promovabilitate), Liceul Tehnologic „Vasile Deac” Vatra Dornei (22,22%), Liceul Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc (22,5%).