Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 iul 2016 - Anul XXI, nr. 164 (6277)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Mandate

Cinci arestări în cazul grupării acuzate că a adunat averi din traficul cu etnobotanice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cinci dintre membrii grupării din Rădăuţi împotriva căreia s-a acţionat acum două zile, grupare acuzată de trafic cu etnobotanice desfăşurat pe o perioadă de cinci ani de zile, din care s-ar fi adunat adevărate averi, concretizate în case, terenuri, maşini de lux şi conturi deschise în străinătate, au fost arestaţi preventiv, ieri, pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistraţii Tribunalului Suceava, care au admis propunerea făcută de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava.

După audierile maraton care s-au desfăşurat pe tot parcursul zilei de miercuri, dar şi în noaptea de miercuri spre joi, procurorii DIICOT au emis şase ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Alte şase persoane au fost plasate din start sub măsura controlului judiciar.

Cinci dintre inculpaţi au fost înaintaţi şi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Suceava, cu propunere de arestare. Este vorba de Răzvan Percec, considerat liderul grupării, Alexandru Huţuleac, al doilea ca importanţă în grupul infracţional, precum şi Romeo Mihăiţă Roman, Iulian Andrei Lungoci şi Iosif Marian Grijincu. Toţi cei cinci au fost şi arestaţi preventiv, ieri, de Tribunal.  O a şasea persoană reţinută, Diana Percec, soţia lui Răzvan Percec, a fost eliberată şi plasată sub control judiciar, din motive familiale.

Mandatele de arestare preventivă pentru 30 de zile pot fi contestate cu apel la instanţa superioară.

 

Anchetatorii fac cercetări faţă de 22 de membri ai grupării, de la lideri la „săgeţi”

Membrii grupării sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor deconstituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive şi trafic de droguri.

Cercetările vizează în total 22 de membri, majoritatea din municipiul Rădăuţi, de la liderii care jonglau cu sume mari de bani şi soţiile şi concubinele acestora şi până la „săgeţi”, tinerii care vindeau plicurile cu etnobotanice pe sume cuprinse între 25 şi 40 de lei.

 

Traficul cu etnobotanice, egal câştiguri fabuloase

Poliţiştii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, sub coordonarea DIICOT, au efectuat, miercuri, 19 percheziţii, care au vizat 24 de persoane.

Membrii grupării ar fi traficat droguri de risc, etnobotanice, în intervalul 2011-2016, pe sume importante de bani, de ordinul milioanelor de lei.     

Pe parcursul cercetărilor au fost efectuate 10 constatări în flagrant şi au fost identificate terenuri și case, autoturisme de lux și conturi bancare deschise în străinătate, în insulele Marshall şi Belize, în Oceanul Pacific şi în America Centrală, precum și în Ungaria. Numai în cazul acţiunilor organizate în flagrant au fost depistate 8 kilograme de substanţe interzise, au precizat anchetatorii.

Procurorii au explicat că grupul infracţional a acţionat cu precădere în municipiul Rădăuţi, începând cu martie 2013. Activitatea principală a fost pelinia traficului de substanţe interzise, cu precădere substanţe cu efect psihoactiv.

Pe parcursul cercetărilor au fost reunite 13 dosare penale.

Grupul infracţional s-ar fi aprovizionat din Slovacia, cu 31 de colete cu substanţe interzise.

Poliţiştii şi procurorii ar stabilit că doar liderul grupării, Răzvan Percic, ar fi comercializat  un colet de 15.226 de grame de substanţe interzise (ce conţinea aproape 127.000 de pliculeţe), cu suma de 25 de lei pliculeţul. Un calcul arată că numai din această afacere s-ar fi obţinut o sumă de peste 3 milioane de lei.

 

Gruparea avea peste 300 de clienţi de încredere

Procurorii DIICOT susţin că din banii proveniţi din droguri membrii grupării şi-au cumpăratterenuri și case, 15 autoturisme de lux, în timp ce restul banilor au fost transferaţi în conturile din străinătate.

Până la această fază a anchetei au fost identificaţi peste 300 de clienţi de încredere, cei cărora membrii grupării le vindeau droguri. Alţi clienţi puteau face rost de etnobotanice doar prin intermediul clienţilor de încredere. Cea mai mare parte a clienţilor era formată din elevi de la licee din Rădăuţi.

La acţiunea de destructurare a acestei reţele au mai participat şi polițiști de la Suceava şi Botoşani, de la Serviciile de Combatere a Crimei OrganizateBistriţa şi Harghita, precum şi jandarmi.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.

 

Susţin că nu vindeau substanţe interzise

Cei cinci inculpaţi prezentaţi ieri în faţa instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă, au susţinut că produsele pe care le vindeau nu conţin substanţe care să se regăsească pe lista celor interzise şi încadrate la droguri de risc. Pentru cine nu îşi mai aminteşte, acum câţiva ani, etnobotanicele erau vândute la liber, în magazine care funcţionau legal.

În timp ce erau duşi în faţa magistraţilor de la Tribunalul Suceava, inculpaţii au declarat în faţa ziariştilor că sunt nevinovaţi.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, inculpaţii din acest dosar se bucură de prezumţia de nevinovăţie. 

 

Reglare de conturi cu incendierea unei maşini

Unul dintre inculpaţii arestaţi în acest dosar, Alexandru Huţuleac, considerat numărul 2 în grupare, a fost vizat, la finele lunii ianuarie a acestui an, de o reglare de conturi în stil mafiot. Pe 29 ianuarie, un autoturism de teren Grand Cherokee al lui Huţuleac a fost incendiat de o mână criminală. Autorul a spart un geam şi a aruncat în interior un cocktail Molotov. Norocul lui Huţuleac de atunci a fost că cineva a observat incendiul din interiorul maşinii, iar acesta a avut timp să intervină cu un stingător cu praf şi cu apă şi să limiteze pagubele.

Păgubitul anunţa atunci, prin intermediul avocatului, că oferă o recompensă de 20.000 de euro celui care va oferi o informaţie care să ducă la depistarea autorului.

Evenimentul de atunci a fost o reglare de conturi care pare să fi plecat de la afacerile cu etnobotanice şi de la certurile legate de bani.

Din câte se pare, încă de la acea vreme structurile de combatere a crimei organizate erau deja în plină anchetă şi îi monitorizau pe membrii grupării. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cinci arestări în cazul grupării acuzate că a adunat averi din traficul cu etnobotanice.
 Vizualizări articol: 10031 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cinci arestări în cazul grupării acuzate că a adunat averi din traficul cu etnobotanice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei