Peste 4.000 de PET-uri la 2 litri cu ”apă de masă necarbogazoasă” îmbuteliată de o firmă din municipiul Suceava au fost blocate şi ulterior retrase de la comercializare de Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Acţiunea inspectorilor DSP a fost declanşată la începutul lunii iunie, după ce prin sistemul de alertă rapidă SAAAF instituţia a fost avertizată că apa producătorului sucevean nu este conformă din punct de vedere microbiologic.
Șeful Inspecţiei Sanitare de Stat Suceava, dr. Ludovic Abiţei, ne-a declarat, ieri, că imediat după primirea alertei, inspectorii au blocat peste 3.000 de PET-uri din lotul suspect, iar ulterior firma a retras din reţelele de comercializare încă aproximativ 1.000 de PET-uri. ”Am recoltat probe, au fost trimise la un laborator independent şi când au venit rezultatele, la sfârşitul lunii iunie, care arătau că este depăşit numărul total de germeni admis, am retras întreg lotul de la comercializare. Îi monitorizăm în continuare”, ne-a declarat dr. Abiţei.
Iniţial, inspectorii sanitari au suspectat o contaminare a apei cu Pseudomonas, însă aceasta nu s-a confirmat la analizele de laborator, care au arătat ”doar” depăşiri ale limitelor microbiologice.
Conform doctorului Abiţei, producătorul sucevean îmbuteliază apă de masă necarbogazoasă dintr-un puţ propriu, iar pentru sucuri foloseşte apă din reţeaua publică. Monitorizarea vizează atât sursa de apă (izvorul), cât şi linia de îmbuteliere.
DSP a dat în iunie amenzi de 3.900 de lei
Scandalul apei de masă şi a apei de izvor îmbuteliate, neconforme la parametrul microbiologic numărul total de germeni, a izbucnit în primăvara acestui an, în urma unui control efectuat de Oficiul Naţional pentru Protecţia Consumatorului, în reţelele comerciale din Bucureşti. Analizele de laborator au arătat atunci că la unele sortimente de apă valorile determinate au fost şi de peste 200 de ori peste limita totală admisă, ceea ce a determinat extinderea verificărilor în toată ţara. Din Suceava a fost pe listă un singur producător.
Sistemul de notificare din sănătatea publică a atenţionat, în data de 31 mai a.c., DSP Suceava şi în privinţa unui produs cu cereale, iaurt şi fructe biocontaminat, dar acesta a fost retras de firma producătoare încă înainte de a ajunge în control inspectorii sanitari. ”Cei de la firmă au retras imediat produsul din supermarketuri. Când am ajuns noi erau încheiate procesele verbale de returnare. Au rezolvat rapid”, a precizat dr. Ludovic Abiţei.
În luna iunie 2016, dintre controalele efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava, 309 au fost în domeniul alimentar şi cinci la surse (instalaţii) de apă. Verificările în domeniul alimentar s-au soldat cu două avertismente şi trei amenzi în valoare totală de 3.900 lei, iar la apă, din şase probe recoltate şi analizate, una a fost necorespunzătoare microbiologic. Luna trecută DSP a mai verificat spitale, cabinete medicale, saloane de înfrumuseţare, aplicarea legii antifumat în unităţi sanitare şi unităţi comerciale care comercializează produse din tutun, piscine şi pensiuni etc.