Incendiul de mari proporţii, cu pagube de peste 100.000 de euro, din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, care a distrus, printre altele, un magazin mixt şi o sală de petrecere în care se organizau nunţi şi alte evenimente de gen, ar fi fost provocat de o problemă de natură electrică, un scurtcircuit. Aceasta este concluzia preliminară a echipei de anchetă formată din poliţişti specialişti în criminalistică şi în „Investigaţii Criminale” şi ofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Anchetatorii cred că incendiul a plecat de la alimentarea electrică a unor frigidere din interiorul magazinului. Ei au identificat cabluri electrice cu urme de scurtcircuit, condiţii în care cauza probabilă a incendiului este „efectul termic al curentului electric”. În urma scurtcircuitului s-ar fi aprins materiale combustibile din apropiere iar focul, izbucnit târziu în noapte, s-a extins în interiorul magazinului şi apoi la o şură. Rămâne de văzut dacă proprietara va accepta aceste concluzii, în condiţiile în care un alt incendiu, în aceeaşi locaţie, în luna ianuarie a acestui an, a avut acelaşi verdict.
Proprietara sălii de petrecere şi a magazinului, Mihaela Floriştean, a declarat că nu ştie să aibă vreun duşman şi nici nu a fost ameninţată de nimeni în ultima perioadă de timp. Femeia nu-şi explică totuşi cum se poate ca în jumătate de an, pe proprietatea ei, să izbucnească două incendii.
Alarma de incendiu de la Mironu s-a dat în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 2.00. La faţa locului au fost mobilizaţi zeci de pompieri, cu opt autospeciale cu apă.
Pe lângă faptul că a fost grea, intervenţia a fost şi una cu grad ridicat de risc, deoarece a ars şi un rastel cu şase butelii, care puteau să explodeze în orice moment şi să pună în pericol integritatea salvatorilor.
Mihaela Floriştean, proprietara magazinului şi a sălii de petrecere, a pierdut aproape totul. Din construcţia corp comun în care se aflau magazinul mixt şi sala de petreceri a rămas doar o ruină. Nu au putut fi salvate nici măcar bunurile sau mărfurile din interior.
Incendiul s-a extins şi la gospodăria vecină, proprietatea a doi vârstnici. Focul a distrus în totalitate şura şi adăpostul de animale, construcţie corp comun, însă din fericire nu a cuprins şi casa vecinilor.
Mihaela Floriştean a precizat că nu avea asigurare pentru imobilele care au ars. Femeia nu şi-a mai făcut asigurare pentru că nu a primit despăgubiri în urma incendiului din ianuarie 2016.
Aceasta a estimat că pagubele de pe proprietatea sa sunt de 400.000 de lei. La acestea se mai adaugă pagube de aproximativ 70.000 de lei de pe proprietatea vecină.