Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată a doi bărbaţi care au derulat afaceri cu materialul lemnos, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Dosarul atrage atenţia în principal prin prejudiciul mare imputat celor doi: aproape 750.000 de lei. Afacerile ilegale s-ar fi desfăşurat între o firmă din Bucureşti şi o întreprindere individuală din Vatra Dornei, cei doi inculpaţi trimişi în judecată fiind, ambii, din Vatra Dornei.
Procurorii au explicat că unul dintre inculpaţi, Mihai Murja, a deţinut, din 2003, o societate cu sediul în Bucureşti, cu obiectul principal de activitate constând în intermedieri în comerţul cu material lemnos şi de construcţii. Celălalt inculpat, Vasile Burlacu, a înfiinţat, în 2010, o întreprindere individuală pe acelaşi segment, care, în realitate, era administrată tot de Mihai Murja, au arătat anchetatorii.
Prima parte a activităţii infracţionale face referire la perioada decembrie 2009- aprilie 2011: “administratorul Murja Mihai a derulat operaţiuni comerciale de vânzare cherestea răşinoase, sens în care a emis un număr de 130 facturi fiscale către două societăţi comerciale beneficiare, în valoare totală de 2.525.163 lei, şi nu a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii aceste venituri, prin această modalitate sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit în sumă totală de 404.026 lei către bugetul de stat”, au explicat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Al doilea episod infracţional face referire la afacerile derulate prin întreprinderea individuală a lui Vasile Burlacu din Vatra Dornei: “inculpaţii Murja Mihai şi Burlacu Vasile au derulat relaţii comerciale cu mai multe societăţi comerciale din Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Suceava, Botoşani, Dâmboviţa, Timiş, Bacău şi au omis, în tot sau în parte, să evidenţieze, în actele contabile ori în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate în sumă totală de 2.143.642 lei, sustrăgându-se astfel de la plata impozitului pe venit în sumă totală de 342.983 lei”, au explicat procurorii.
Procurorii au mai reţinut că Mihai Murja a spălat banii din evaziune fiscală, prin transferul sumelor din contul societăţii sale din Bucureşti în contul Î.I. Burlacu Vasile, ori către Vasile Burlacu ca persoană fizică, pentru a se pierde urma banilor.
Prejudiciul total calculat adus bugetului de stat în acest dosar este de 747.009 lei.
Procurorii au arătat că prejudiciul nu a fost recuperat.
Dosarul a fost trimis, spre judecare, la Tribunalul Suceava.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, inculpaţii se bucură de prezumţia de nevinovăţie.
În ultima perioadă de timp, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a finalizat mai multe dosare privind afaceri la negru derulate în domeniul exploatării maselor lemnoase, fiind trimişi în judecată mai mulţi inculpaţi.