Consiliul Judeţean Suceava va aproba, în şedinţa din 19 iulie a.c., transformarea compartimentului de Neurochirurgie din Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava în secţie, ceea ce înseamnă un număr mai mult decât dublu de paturi şi mai mulţi medici neurochirurgi. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că solicitarea a venit din partea conducerii spitalului, care intenţionează să aibă aici şi o supraspecializare în chirurgia pe creier. La Neurochirurgie sunt acum patru medici titulari - dr. Anatoli Buzdugan, dr. Cătălin Blănaru, dr. Manuela Șestac, dr. Constantin Căldare şi încă un medic care vine periodic de la Clinica ”Sfântul Spiridon” din Iaşi pentru a asigura linia de gardă, dr. Smaranda Predoaica.
Secţia va fi condusă de actualul şef al compartimentului, dr. Anatoli Buzdugan. Medicul ne-a declarat, ieri, că noua secţie va avea 25 de paturi, faţă de 10, câte are acum, şi va fi operaţională odată cu extinderea spitalului şi reorganizarea secţiilor Cardiologie şi Ortopedie. La toate cele trei secţii menţionate este necesară creşterea numărului de paturi şi de medici, în urma creşterii adresabilităţii spitalului, cu solicitări tot mai numeroase din partea pacienţilor.
Neurochirurgia a început la Suceava cu un singur medic şi şase paturi pentru îngrijirea bolnavilor, în anul 2000. Dr. Buzdugan, român originar din Republica Moldova, este primul neurochirurg care a profesat vreodată în judeţul nostru. A venit la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava în urmă cu 16 ani, pe teren gol, cu intenţia de a înfiinţa aici o secţie de neurochirurgie.
Absolvent, în 1986, al Facultăţii de Medicină din Chişinău, dr. Buzdugan s-a specializat în neurochirurgie tot în Republica Moldova.
Din postura de şef al secţiei de neurochirurgie a spitalului regional din Bălţi, pe care a înfiinţat-o, a venit la Iaşi, în 1995, pentru doctorat. Statul român nu i-a recunoscut specializarea, deşi venea cu o experienţă de 8 ani ca medic primar neurochirurg la spitalul regional din Bălţi. A fost nevoit să mai dea o dată examen de medic specialist. A lucrat la spitalele din Chişinău şi Bălţi şi a fost şi medic pe front, în 1991, într-un spital de campanie din Transnistria.
Doctorul Buzdugan promite că rămâne să lucreze la Suceava, în ciuda nenumăratelor oferte din străinătate
La sfârşitul doctoratului la Iaşi, a aflat de la unul dintre profesorii săi că spitalul din Suceava caută de mai mulţi ani neurochirurg. După jumătate de an, acelaşi profesor l-a informat că postul de neurochirurg de la Suceava a fost scos la concurs. S-a prezentat, a promovat examenul şi în septembrie 2000 a venit aici. I s-a oferit să locuiască în spital, într-o rezervă din secţia de chirurgie generală, unde a stat până în decembrie 2000. ”A fost o perioadă în care ieşeam din spital maximum o oră, două pe zi, ca să mă familiarizez cu oraşul. A fost epuizant, absolut toate urgenţele erau dirijate spre mine, făceam gardă 24 de ore din 24. Fiind primul neurochirurg care a venit aici, a trebuit să muncim foarte mult, să ne afirmăm şi să demonstrăm că fără neurochirurgie nu poate exista un spital de urgenţă. Mi-aş fi dorit să evolueze lucrurile un pic mai repede - gândiţi-vă că sala de operaţie pentru neurochirurgie a fost înfiinţată abia în 2009, mi-aş fi dorit să nu fiu nevoit să înfrunt anumite prejudecăţi, dar astăzi mă bucur că vom avea această secţie în spital”, ne-a povestit doctorul despre primii ani la Suceava.
În cei 16 ani, de când operează pe creier şi pe coloană în Spitalul de Urgenţă Suceava, are peste 2.500 de intervenţii chirurgicale efectuate.
Dezvoltarea Neurochirurgiei s-a bucurat de o atenţie specială din partea conducerii spitalului, a managerului Vasile Rîmbu, astfel că dotarea compartimentului şi a sălii de operaţii este la cele mai înalte standarde, iar politica agresivă de recrutare de doctori pe care o practică spitalul de mai mulţi ani a dat roade. Un număr din ce în ce mai mare de oameni vin să le fie tratate aici afecţiunile ştiind că doctorul Buzdugan este unul dintre cei mai apreciaţi neurochirurgi din ţară.
În ciuda nenumăratelor oferte de muncă primite de la clinici din străinătate, dr. Anatoli Buzdugan a rămas la Suceava, iar ieri ne-a declarat că decizia de a rămâne este definitivă. ”Mai avem multe de făcut aici”, a spus cu încredere medicul.