Opt piese din patrimoniul Muzeului de Istorie al Bucovinei au fost incluse în expoziţia "Comorile României", în Republica Populară Chineză, organizată la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing, apoi la Muzeul Provinciei Sichuan, în perioada ianuarie-iulie a.c.. Este vorba despre un sceptru din epoca bronzului, de două piese textile arheologice şi cinci piese de ceramică medievală. Directorul Muzeului de Istorie al Bucovinei, Emil Ursu, a fost trimis în China, în Provincia Sichuan, în perioada 2-7 iulie a.c., ca expert al României, împreună cu Cristina Tătar, de la Muzeul Naţional de Istorie a României, pentru monitorizarea condiţiilor de microclimat şi de expunere a patrimoniului aflat în această expoziţie. ”A fost o experienţă foarte interesantă, mai ales că statul chinez acordă o mare atenţie - implicit financiară, învăţământului, culturii şi sănătăţii. Este o societate supertehnologizată, o demonstraţie că tehnologia este în slujba cetăţeanului şi nu folosită în detrimentul său”, ne-a declarat, ieri, Emil Ursu.
Potrivit acestuia, expoziţia ”Comorile României” este organizată în comun de Ministerul Culturii din România, Ambasada României la Beijing, Administraţia de Stat a Patrimoniului Cultural din China şi Muzeul Naţional al Chinei.
Expoziţia din China este deschisă până în data de 5 august a.c.
Expoziţia reuneşte 445 de exponate, piese arheologice şi de artă de mare valoare istorică şi artistică, reprezentative pentru creaţia umană din spaţiul românesc din paleolitic până în secolul al XVIII-lea, multe dintre ele unicate nu numai în România, dar şi în Europa şi în lume.
La organizare au luat parte 31 de muzee, sub coordonarea Muzeului Naţional de Istorie a României şi Muzeului Naţional de Artă al României.
„Comorile României” reprezintă primul eveniment de acest gen şi de o asemenea anvergură organizat în China în ultimii 66 de ani. În perioada 28 ianuarie — 8 mai expoziţia a fost prezentă la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing, fiind admirată de 110.000 de vizitatori, iar de atunci până în data de 5 august a.c. este deschisă în Muzeul Provinciei Sichuan din oraşul Chengdu. Este cel mai mare muzeu din sudul Chinei, pe o suprafaţă de 12.900 mp, cu 14 săli de expoziţie şi găzduind diverse exponate unice. Colecţia sa cuprinde 260.000 de obiecte, fiind al şaselea muzeu ca mărime din China.
Itinerarea expoziţiei "Comorile României" în Republica Populară Chineză este un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre guvernele României şi Republicii Populare Chineze (2013 — 2016), semnat la Bucureşti pe 25 noiembrie 2012.