Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 iul 2016 - Anul XXI, nr. 160 (6273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Procesiune religioasă premergătoare Zilelor municipiului Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biserica „Sfântul Ilie” din Fălticeni a avut loc vineri, 8 iulie, o procesiune religioasă cu moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, prăznuiţi de Biserica Ortodoxă în această zi.

După Sfânta Liturghie de cinstire a celor doi mucenici care în urmă cu 1.700 de ani şi-au jertfit vieţile pentru Hristos, racla cu părticele din sfintele moaşte a fost purtată în procesiune în jurul Bisericii “Sfântul Ilie”, la eveniment fiind prezenţi numeroşi  credincioşi.

Descoperite pe 15 august 2001, în localitatea tulceană Dunăvăţ, pe locul cetăţii Halmyris, chiar de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, rămăşiţele celor doi sfinţi sunt considerate cele mai vechi moaşte descoperite pe teritoriul României, cercetările istorice arătând că moaştele datează din anul 290 d. Hr.. Părticele din moaştele acestor doi sfinţi se găsesc la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa şi la Biserica “Sfântul Ilie” din Fălticeni, unde au fost aduse în urmă cu 11 ani de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, moaştele fiind păstrate la Mănăstirea Halmyris, construită în anul 2002 pe locul unde au fost găsite rămăşiţele sfinţilor Epictet şi Astion.

 

Sărbătoare specială pentru biserica Sf. Ilie

Preotul Tudorel Neculau a precizat: “Este o sărbătoare specială pentru această parohie, pentru această biserică şi o sărbătoare a fiecărui suflet care face parte din această comunitate deoarece nu cred că există inimă de credincios care să fi intrat în  biserica aceasta şi să nu fi poposit puţin, măcar preţ de câteva secunde, la moaştele sfinţilor Epictet şi Astion şi să  ceară ajutorul lor. Cred că fiecare dintre dumneavoastră, trăitori, credincioşi, rugători, aţi simţit, atunci când aţi cerut ajutorul sfinţilor Epictet şi Astion, o picătură din dragostea şi din harul lui Dumnezeu revărsându-se asupra dumneavoastră. Pentru biserica noastră este o sărbătoare deosebită, în urmă cu 11 ani, prin râvna părintelui paroh Ionel Marian şi a părintelui Teodor Constantin  Marian, fiul său, şi datorită bunăvoinţei IPS Teodosie, moaştele sfinţilor Epictet şi Astion au fost aduse spre închinare şi cinstire deosebită pe meleagurile noastre, poposind la această biserică închinată Sfântului Prooroc Ilie. Sunt 11  ani binecuvântaţi în care beneficiem de ajutorul sfinţilor martiri Epictet – preotul şi monahul Astion. Este o mare  bucurie pentru noi să ştim că suntem binecuvântaţi  de Dumnezeu cu moaşte ale unor sfinţi care au trăit şi murit pentru Hristos şi să încercăm împreună să ne rugăm cât mai des, cu insistenţă şi sinceritate, la Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion. Acatistul celor doi sfinţi înzestraţi cu harul lui Dumnezeu şi purtători de putere divină îl facem în fiecare miercuri, începând cu orele 9,00. Dacă venim cu sinceritate şi cu râvnă se văd rezultate ori mai devreme ori mai târziu”.

 

Procesiune înscrisă în calendarul activităţilor parohiale

Procesiunea din ziua de 8 iulie în jurul bisericii „Sfântul Ilie” din Fălticeni, cu moaştele sfinţilor Epictet şi Astion, este un eveniment  înscris în calendarul activităţilor parohiale şi poartă pecetea  râvnei preotului paroh Ionel Marian şi a regretatului părinte Teodor Constantin Marian, cel care a adus în urmă cu 11 ani şi o componentă religioasă Zilelor Municipiului Fălticeni, apreciată atât de localnici, cât şi de cei veniţi din alte părţi să petreacă în oraşul cultural al judeţului Suceava.

„Bucuria o exprimăm prin fapte. Procesiunea la care am participat trădează bucuria noastră că sfinţii Epictet şi Astion şi-au <vărsat> din cununa muceniciei pentru credinţa în Hristos cu care au fost înzestraţi şi la Fălticeni. De când au venit în biserica noastră noi am îndrăznit să-i solicităm să fie mereu prezenţi la rugăciune. Să înceapă de la Dumnezeu harul şi binecuvântarea noastră. Bucuria este exprimată în fel şi chip. Sfinţii Epictet şi Astion au săvârşit multe minuni şi la Fălticeni. Cei care s-au rugat cu credinţă sfinţilor Epictet şi Astion au primit har şi binecuvântare. Sfinţii nu au fost decât mijlocitori. Şi aceste minuni sunt înscrise în cartea vieţii şi le ştie Dumnezeu. În semn de bucurie, în  semn de respect, în semn de cinstire, unul din cei care s-a ostenit în urmă cu 11 ani şi a vegheat la sfintele moaşte o săptămână este fratele nostru, astăzi monahul Epictet, de la Mănăstirea Broşteni. L-am invitat să fie prezent de ziua lui aici. În semn de cinstire pentru sfinţii Epictet şi Astion el a dorit mult şi cu binecuvântarea IPS Pimen a primit acceptul să poarte numele Sfântului Epictet, nume de monah”, a spus preotul paroh Ionel Marian.

 

Sfinţii Epicet şi Astion, făcători de minuni

Sfinţii Epictet şi Astion au pătimit în cetatea Halmyris, aproape de braţul Sfântul Gheorghe al Dunării. Potrivit actului lor martiric, păstrat astăzi într-o copie din secolul al XV-lea, în arhiva bisericii Mântuitorului din Utrecht, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul Diocleţian. Sfântul Epictet era originar din părţile Răsăritului şi a fost un preot înzestrat cu darul facerii de minuni. Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Acesta fusese păgân, dar preotul Epictet l-a convertit la creştinism. Şi tânărul Astion s-a învrednicit de darul facerii de minuni. Pentru credinţa lor, în ziua de 8 iulie, li s-a tăiat capul, mai întâi lui Astion, după care preotul Epictet, lăsându-şi capul peste trupul ucenicului său, a primit şi el aceeaşi pedeapsă, în acest fel, cei doi martiri sfinţind pământul Dobrogei cu sângele lor. Actul martiric spune că trupurile celor doi erau albe ca zăpada şi că cei ce sufereau de vreo boală, durere sau grijă şi se atingeau cu credinţă de acestea sau le sărutau cu evlavie se vindecau.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesiune religioasă premergătoare Zilelor municipiului Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Procesiune religioasă premergătoare Zilelor municipiului Fălticeni3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei