Poliţiştii au demarat cercetări pentru comiterea a nu mai puţin de patru infracţiuni după scandalul izbucnit în seara zilei de 6 iulie în comuna Vatra Moldoviţei, când o echipă de control formată din poliţişti, silvicultori şi un inspector de la Garda Forestieră Suceava a fost blocată în trafic şi şicanată după ce a constatat o tăiere ilegală de arbori, de pe pădurea unui localnic care mai are plângeri penale pentru fapte de acelaşi gen.
Proprietarul pădurii, Ioan Halip, a fost ridicat pentru audieri şi dus în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, unde au mai ajuns şi fiul său, Ovidiu Halip, şi un consătean care ar fi participat şi el la scandal.
Proprietarul pădurii, ajutat de soţie şi fiică, a blocat camionul silvicultorilor
Poliţia a transmis că pe 6 iulie, în jurul orei 16.45, o patrulă de la Secţia Rurală Vama a identificat pe marginea DN 17A, pe raza satului Ciumârna, comuna Vatra Moldoviţei, la o distanţă de 10 metri de partea carosabilă, la intrarea în fondul forestier, mai mulţi buşteni tăiaţi care nu prezentau marca silvică. În apropiere au fost identificate mai multe persoane, printre ele şi proprietarul de pădure din zonă, Ioan Halip, care deţine două parcele de peste 90 de hectare în Ciumârna.
În continuare lucrătorii de poliție au sesizat pe cale ierarhică evenimentul, solicitând sosirea la fața locului a unui reprezentant din cadrul Gărzii Forestiere Suceava. După aproximativ două ore la fața locului s-a prezentat un reprezentant al Gărzii Forestiere Suceava și pădurarul Cantonului Silvic Ciumârna.
Spiritele aveau să degenereze după ce buştenii tăiaţi au fost încărcaţi într-un camion, în vederea confiscării:
“În timp ce organele silvice așteptau emiterea de către sistem a codului unic pentru a transporta materialul lemnos într-un mod legal, la fața locului a venit proprietarul pădurii, împreună cu soţia şi fiica sa, toţi trei conducând câte un autoturism, cu care au blocat ieșirea autovehiculul care ridica şi transporta materialul lemnos, în DN 17 A de pe un drum adiacent, blocând ieşirea la drumul național”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava.
Cele trei autoturisme au fost ridicate şi indisponibilizate
Cei trei au refuzat să plece ori să elibereze calea de acces. În scurt timp au venit la faţa locului şi alte persoane. Ovidiu Halip, fiul lui Ioan Halip, este acuzat că a devenit foarte recalcitrant, înjurându-i şi ameninţându-i cu acte de violenţă pe cei din echipa de control. La faţa locului au fost mobilizaţi, în seara zilei de miercuri, luptători de la Serviciul de Acţiuni Speciale al Poliţiei.
„S-a dispus ridicarea autoturismelor cu care s-a blocat calea de acces, iar cele trei autoturisme au fost transportate la sediul Poliției municipiului Câmpulung Moldovenesc în vederea indisponibilizării, valoarea acestora fiind de aproximativ 11.000 de euro”, a mai precizat IPJ Suceava.
Cercetaţi şi pentru ultraj
A doua zi, în baza unor mandate de aducere, cei trei bărbaţi consideraţi ca principali autori ai faptelor de intimidare la adresa silvicultorilor au fost ridicaţi în baza unor mandate de aducere, fiind duşi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, unde au fost audiaţi, iar procurorul de caz a concluzionat că se impune extinderea cercetărilor şi sub aspectul comiterii infracţiunii de ultraj.
Ancheta demarată vizează următoarele infracţiuni: tăiere fără drept de arbori, obstrucţionarea justiţiei, împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice şi ultraj.
Cel puţin deocamdată, proprietarul de pădure şi fiul său sunt cercetaţi în stare de libertate.
Ioan Halip, un proprietar de pădure acuzat de multe alte fapte penale
Garda Forestieră Suceava a subliniat antecedentele lui Ioan Halip în ceea ce priveşte tăierile de arbori. În toamna anului 2015 acesta a reziliat contractele de pază a pădurii pe care le avea cu ocoalele silvice din zonă, moment din care, firesc, pădurea a fost monitorizată mai atent de Garda Forestieră și Secţia de Poliţie Vama.
„La fiecare control s-au constatat tăieri ilegale de arbori, care au fost sancționate, chiar dacă pentru a intimida controlorii, cel mai adesea atitudinea proprietarului a fost una recalcitrantă și vehementă. Există suspiciuni că pentru a acoperi urmele tăierii ilegale de arbori, proprietarul ar fi incendiat zona cu arbori tăiaţi ilegal. Cu ocazia controalelor efectuate, ori de câte ori am avut indicii privind încălcarea legii, s-au inventariat peste 135 mc masă lemnoasă tăiată ilegal pe suprafaţa deţinută de acest proprietar. S-au întocmit până în prezent trei sesizări penale, atât pentru tăieri ilegale de arbori, cât și pentru incendiere, sesizări care sunt în diferite stadii de cercetare penală. S-au aplicat trei amenzi pentru neasigurarea pazei pădurii conform obligațiilor legale”, se arată într-un comunicat al Gărzii Forestiere Suceava.