Modernizarea Pieţei Centrale din municipiul Suceava, proiect implementat de primărie, a inclus şi achiziţionarea a 15 vitrine frigorifice destinate raionului de lactate pentru a asigura în sfârşit condiţiile de vânzare prevăzute de legislaţie pentru aceste produse.
Vitrinele au fost aduse în două loturi, în februarie şi aprilie 2016, proiectul s-a încheiat, piaţa a fost redeschisă, numai că laptele şi brânzeturile se vând în continuare pe tarabă, iar cele 15 vitrine frigorifice stau aliniate la perete, îmbrăcate în ţiplă. Suntem deja în luna iulie, temperaturile trec frecvent de 30 de grade Celsius, iar caşul, laptele şi smântâna stau pe măsuţe în piaţă. Este adevărat că în hală este aer condiţionat, dar în nici un caz acesta nu coboară temperatura la cele maximum 5 grade Celsius prevăzute de legislaţie drept condiţie la vânzarea produselor lactate.
Întrebat de ce nu sunt puse în funcţiune vitrinele frigorifice în Piaţa Centrală, primarul de Suceava, Ion Lungu, ne-a declarat, ieri, că nu ştie nimic despre asta. ”Eu ştiu că s-au achiziţionat şi trebuie să funcţioneze. Administraţia pieţelor se ocupă de asta, dar mă voi informa despre ce este vorba”, ne-a spus Lungu.
”Taxa de masă” creşte pentru comercianţi de la 91 la 150 de lei lunar
La Administraţia Pieţelor, administratorul Sorin Chircea ne-a declarat că vitrinele frigorifice, achiziţionate de primărie cu 61.000 de lei, nu sunt încă utilizate din motive tehnice şi administrative. Tehnice pentru că a întârziat foarte mult calibrarea instalaţiei electrice şi racordarea echipamentelor la instalaţia electrică şi administrative deoarece taxa de închiriere a unei vitrine este mai mare decât cea pentru tejghea, iar modificarea tarifelor se face prin hotărârea Consiliului Local Suceava. Din februarie până în iulie, Consiliul Local Suceava s-a întrunit în fiecare lună, dar majorările de taxe sunt evitate întotdeauna înainte de alegeri.
Din calculele făcute de Sorin Chircea şi de responsabilul cu investiţiile, Aurel Radiş, reiese că taxa ar urma să crească de la 91 de lei la 150 de lei lunar.
”Din punctul nostru de vedere, putem să le punem în funcţiune şi mâine, dar nu avem baza legală pentru încasarea taxei. Pregătim documentaţia pentru şedinţa de consiliu local de luna asta şi credem că pe 10-15 august vor fi utilizabile. Dar să ştiţi că nici comercianţii nu prea vor vitrinele frigorifice, pentru că vor creşte tarifele. Și aşa obţinem greu de la ei cei 90 de lei”, ne-a declarat Sorin Chircea.
Comerciant: ”Le-au cumpărat fără cap”
Comercianţii de lactate din piaţă au însă altă versiune. Nu creşterea tarifelor îi deranjează cel mai tare, ci faptul că vitrinele frigorifice cumpărate de primărie nu sunt potrivite pentru produsele lor.
Petru Solovăstru are 65 de ani şi ne spune că vine din copilărie cu produse în piaţa din Suceava şi înţelege foarte bine rigorile care trebuie respectate acum în vânzarea produselor alimentare, ”dar vitrinele pe care le au ei aici sunt foarte mici”. ”Le-au cumpărat fără cap. Astea sunt pentru napolitane şi biscuiţi, nu pentru produse lactate. Au dat banii de pomană”, ne spune omul, care, pentru a ne demonstra că are dreptate, măsoară cu palma geamul prin care ar trebui să introducă marfa în vitrina frigorifică şi înălţimea caşului de pe tarabe.
”Noi nu facem turte aici. Caşul e înalt, mai ales toamna, când are 15-17 kg. Eu vin cu brânză de vaci, cu caş, unde să le pun în cutiuţele astea? Vrem şi noi să ţinem marfa la rece, să nu se strice, dar nu interesează pe nimeni”, ne spune şi Maria Todircă, din Fântânele.
Avertisment scris de la DSV pentru Primăria Suceava
Au fost, totuşi, interesaţi ieri de subiect inspectorii sanitar-veterinari. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, dr. Vasile Semeniuc, ne-a declarat că un medic veterinar a verificat situaţia la faţa locului, constatând că vitrinele frigorifice nu sunt branşate la instalaţia electrică şi că mai sunt necesare proceduri legislative până la punerea acestora în funcţiune. ”Vom transmite un avertisment scris Primăriei Suceava şi le vom solicita să urgenteze punerea în funcţiune pentru că e caniculă. Pentru produsele lactate trebuie asigurată temperatura de refrigerare de 5 grade Celsius”, a precizat dr. Semeniuc.
Rămâne de văzut dacă după darea în folosinţă a vitrinelor acestea vor putea fi şi utilizate de vânzătorii de caş sau vor rămâne mai departe piese de mobilier pe lângă pereţi.