Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată a unei femei – administratorul al unei firme de exploatare forestieră, pentru infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată, acesta fiind acuzată că a derulat activitatea comercială la negru, pe o perioadă de doi ani şi jumătate. Inculpata, Marinela Ţiganea, a mai fost trimisă în judecată şi pentru o a doua infracţiune, folosirea, cu rea-credinţă, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu.
Procurorii au explicat cum s-ar fi derulat activitatea infracţională:
„În calitate de administrator al societăţii, în perioada martie 2010 – noiembrie 2012, inculpata a comercializat material lemnos, cherestea şi deşeuri lemnoase, către diferiţi beneficiari, emiţând facturi pe baza cărora a încasat valoarea mărfii vândute, achitată în numerar sau prin virament bancar, fără a înregistra aceste operaţiuni în evidenţele contabile ale societăţii şi fără a le declara, modalitate prin care a urmărit obţinerea de avantaje fiscale, diminuându-şi baza impozabilă, şi în care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale la bugetul de stat, pe care l-a prejudiciat prin neplata impozitului pe profit şi a TVA-ului aferent”. Din probatoriul adunat rezultă că afacerista nu ar fi înregistrat în evidenţele contabile 48 de facturi fiscale emise către diverşi clienţi, în valoare de aproape 420.000 de lei (facturi fiscale emise către 9 societăţi comerciale şi două ocoale silvice). Prin această modalitate s-ar fi sustras de la plata TVA şi a impozitului pe profit. În total, a fost calculat un prejudiciu de 99.624 de lei prin evaziune fiscală.
Cu referire la a doua infracţiune pentru care a fost trimisă în judecată inculpata, procurorii au explicat: „în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale şi în mod repetat, a retras suma totală de 346.873 de lei din conturile deschise în numele societăţii la două unităţi bancare, sumă ce a fost înregistrată în evidenţele contabile în contul 409 – furnizori debitori pentru cumpărări de stocuri, fiind retrasă din patrimoniul societăţii fără documente justificative şi însuşită în interes personal”.
Procurorii au mai anunţat că, pentru a se asigura de recuperarea pagubei, s-a instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunurilor imobile ale inculpatei, clădiri şi terenuri.
Dosarul a fost înaintat, spre judecată, la Tribunalul Suceava.
Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, acuzata se bucură de prezumţia de nevinovăţie.