Extinderea Spitalului de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava se va face prin supraînălţarea a două corpuri de clădire. Proiectul de mărire a capacităţii unităţii spitaliceşti prin ridicarea cu încă unul sau două niveluri a Corpului E, iniţiat în mandatul fostei conduceri a Consiliului Judeţean, a fost preluat şi extins de actualul preşedinte Gheorghe Flutur şi la corpul de clădire în care funcţionează acum Laboratorul Synevo. ”Vrem să devenim spital regional, prin specializări şi servicii medicale pe care nu le au alţii”, a declarat, miercuri, Gheorghe Flutur.
Managerul spitalului, Vasile Rîmbu, ne-a declarat, ieri, că studiul de rezistenţă a arătat că ridicarea a încă unui etaj nu constituie nici o problemă, însă pentru încă două sau trei niveluri soluţia tehnică este aceea a unei încorsetări cu 18 stâlpi instalaţi în jurul corpului de clădire. Asta ar creşte foarte mult costurile, astfel încât o nouă variantă, agreată atât de preşedintele Flutur, cât şi de managerul Rîmbu, este acum în lucru.
În noul proiect, explicat de Rîmbu, Corpul E ar fi înălţat cu un nivel, ceea ce va permite creşterea numărului de paturi de la Ortopedie, de la 50 la 80 de paturi, cu amenajarea unui microbloc operator pentru care cea mai mare parte a aparaturii există deja. ”Asta ne va permite decongestionarea actualului Bloc Operator, în care am ajuns la 12.000 de operaţii pe an. Sunt zile cu 35 de intervenţii chirurgicale”, ne-a spus Vasile Rîmbu.
Spitalul continuă recrutarea agresivă a specialiştilor
A doua extindere ar fi deasupra corpului în care funcţionează Laboratorul Synevo, pe o suprafaţă utilă de 1000 mp. Aici s-ar construi, amenaja şi dota secţia Cardiologie. Potrivit managerului, secţia ar avea 85 de paturi, dintre care 15-20 de paturi vor fi destinate terapiei intensive. Tot aici vor fi integrate compartimentul de radiologie intervenţională şi cel de stimulare şi electroficiologie cardiacă. ”Ar fi o mutare extrem de inspirată, la care a aderat şi preşedintele Flutur. Le-am avea pe toate într-un circuit extrem de logic”, a declarat Vasile Rîmbu.
La momentul actual, Cardiologia are nouă medici specialişti: Titel Cojocaru, Virginia Vîntu, Aurica Buzdugan, Lăcrămioara Luca, Ramona Rusu, Alina Țehaniuc, Oana Girigan, Radu Moisei şi Alexandru Calancea. ”Este criză de cardiologi şi trebuie să facem eforturi deosebite să-i atragem la Suceava, mai ales pe cei tineri, cu competenţe de vârf pe piaţa serviciilor medicale”, a mai spus managerul Spitalului de Urgenţă.
Conform planurilor, lucrările de extindere a celor două corpuri de clădire ar trebui să înceapă încă din acest an.
Finanţarea este asigurată din bugetul spitalului, de Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava.