Mihai Găşpărel, noul inspector-şef al Gărzii Forestiere Suceava, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată miercuri dimineaţă, la sediul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, o sinteză a activităţii de control silvic desfăşurată de instituţie, pe primele 6 luni ale anului.
Bilanţul arată că în prima jumătate a anului 2016, Garda Forestieră Suceava a efectuat pe raza judeţului Suceava peste 650 de controale privind aplicarea regimului silvic. Controalele au vizat pădurea proprie privată, suprafeţele verificate fiind administrate în proporţie egală de ocoale silvice de stat şi ocoale silvice private sau incluzând păduri care nu au paza asigurată prin ocoale silvice. Verificările au vizat 10.800 hectare de pădure, activitatea operatorilor economici forestieri, precum şi modul de gestionare a documentelor cu regim special.
În perioada analizată au fost inventariate de lucrătorii Gărzii Forestiere Suceava tăieri ilegale de arbori cu un volum de 1.340 metri cubi şi o valoare de 390.700 lei. Din acest volum, pentru 384 de metri cubi de masă lemnoasă s-au depus la organele de cercetare penală 16 sesizări penale, restul valorii fiind imputat personalului de pază din cadrul ocoalelor silvice. S-au făcut 63 de controale privind exploatarea forestieră, pe 2.455 de hectare de pădure, fiind aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 41.500 lei.
În această perioadă de timp, s-au efectuat controale ale circulaţiei materialului lemnos pe drumurile publice, împreună cu delegaţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Cu ocazia acestor controale s-au aplicat 28 de amenzi, cu o valoare de 100.000 de lei, şi s-au confiscat peste 750 de metri cubi de lemn. Deoarece măsura cea mai eficientă în stoparea tăierilor ilegale de arbori este paza pădurii, Garda Forestieră a desfăşurat o activitate de consiliere privind obligaţia şi avantajele asigurării pazei pădurilor prin structuri specializate. Acolo unde serviciile silvice nu au fost asigurate, s-au dat 41 de amenzi în cuantum de 39.000 de lei.
În privinţa activităţilor de prelucrare şi comercializare a lemnului, au fost verificaţi în această perioadă peste 400 de operatori economici din cei 780 înscrişi în evidenţele Gărzii Forestiere având acest obiect de activitate. În cadrul acestor controale au fost identificate 200 de cazuri de încălcare a legii, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 607.500 de lei. Au fost confiscaţi 2.230 metri cubi de lemn, în 9 cazuri fiind suspendate acordurile de utilizare a documentelor silvice cu regim special pe diferite perioade. 5 astfel de acorduri au fost retrase în cazul unor abateri foarte grave, activitatea operatorilor respectivi fiind blocată. Bilanţul total al activităţii de control al Gărzii Forestiere Suceava pe primele 6 luni ale anului înseamnă un număr total de 352 de amenzi, cu o valoare de 884.500 lei, din care s-au încasat doar 97.000 de lei.