Răfuielile care au ţinut prima pagină a ziarelor luni de zile în a doua parte a anului 2014, după ce rivalităţile dintre un grup de tineri din Burdujeni şi unul din Dărmăneşti şi Şcheia s-au soldat cu agresiuni grave, care au culminat cu o tentativă de omor, nu s-au terminat nici până astăzi, ba din contră par să se fi reactivat, o serie de agresiuni din ultima perioadă de timp având rădăcinile în acele conflicte sângeroase. Sunt realităţi cunoscute de poliţiştii suceveni, iar riscul de a se ajunge la noi fapte grave este ridicat. Nemulţumirile pleacă şi de la reacţia poliţiştilor şi a procurorilor, care a fost diametral opusă în cazul a două agresiuni între membrii găştilor rivale, după cum vom detalia în acest material.
Un atac sălbatic în centrul Sucevei şi nouă inculpaţi trimişi în judecată
Pe 19 septembrie 2014, Marius Cozmiuc, în vârstă 22 de ani, din Dărmăneşti, taximetrist, a fost atacat de mai mulţi indivizi, lângă Casa de Cultură. Autorii au coborât dintr-o maşină de teren şi după o scurtă urmărire l-au ajuns din urmă. Lovit cu mai multe obiecte contondente, pari dar şi un topor, tânărul a suferit leziuni a căror vindecare a necesitat 25-30 de zile de îngrijiri medicale. Iniţial, fapta a fost încadrată la infracţiunea de loviri sau alte violenţe, însă ulterior un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a schimbat încadrarea în tentativă de omor calificat, considerând că atacatorii au vizat un organ vital al victimei şi doar faptul că taximetristul s-a apărat cu mâinile de obiectele contondente cu care era lovit (a suferit fracturi la mâna stângă) a dus la un număr mai mic de zile de îngrijiri medicale. În aceste condiţii, vorbind deja de o tentativă de omor, oamenii legii i-au săltat pe suspecţi şi i-au băgat după gratii. Printre ei şi fraţii “Turu”, Decebal Biriş (34 de ani) şi Traian Balan (29 de ani), consideraţi liderii grupării din Burdujeni. Ulterior, printre cei arestaţi preventiv avea să fie şi Eduard Sebastian Dura, în vârstă de 19 ani, trimis şi el în judecată şi arestat preventiv până în prezent.
În total, în acest dosar au fost trimişi în judecată nu mai puţin de nouă inculpaţi.
Fapta de violenţă extremă din centrul Sucevei a fost o reacţie a grupării din Burdujeni faţă de alte altercaţii la care ar fi participat şi victima - Marius Cozmiuc.
Agresiunea asupra lui Eduard Dura şi dosarul nefinalizat de mai bine de un an şi jumătate
Până să fie arestat preventiv, pe 27 decembrie 2014, Eduard Dura a încasat şi el o bătaie destul de serioasă. Eduard Dura a fost atacat pe stradă de mai mulţi tineri care au coborât dintr-un autoturism şi s-au năpustit asupra lui, unul dintre ei fiind înarmat cu un par. În urma bătăii, Eduard Dura a ajuns la Urgenţele Spitalului Judeţean, cu ochii umflaţi şi multiple vânătăi şi urme de lovituri, în principal în zona feţei. Chiar dacă la prima vedere leziunile au părut mai serioase, în certificatul medico-legal medicii legişti au apreciat că a avut nevoie de 8-9 zile de îngrijiri medicale. Agresiunea de atunci a fost tot o răzbunare a grupării adverse, a susţinut Eduard Dura, fapt cât se poate de plauzibil în contextul răfuielilor repetate.
Fapta a fost încadrată la infracţiunea de loviri sau alte violenţe şi s-a deschis un dosar penal. Cercetările au fost preluate de un poliţist din cadrul Secţiei Burdujeni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Eduard Dura a indicat trei autori, Alin Camilar, Sebastian Ghiţun şi Sebastian Todiraş, însă, deşi a trecut mai bine de un an şi jumătate de atunci, dosarul nu a fost încă finalizat.
Nemulţumirile justificate ale membrilor familiei tânărului
Aceasta este marea nemulţumire a lui Eduard Dura, transmisă prin membrii familiei sale.
Mihaela Vasilica Bucşa, mama vitregă a lui Eduard Dura, este revoltată că este purtată pe drumuri şi amânată de către poliţistul care efectuează ancheta:
“Dosarul nu este tratat la modul serios. Mi se spune să mă duc acasă şi să aştept, că voi fi anunţată când se finalizează ancheta. Mai nou, am aflat că nu au fost audiaţi nici măcar toţi suspecţii. Este o bătaie de joc”, se plânge femeia.
Ea nu poate să nu compare agresiunea asupra fiului său cu cea asupra taximetristului Marius Cozmiuc:
“Cele două dosare nu au fost tratate cu echidistanţă, nu este posibil ca fiul meu să stea după gratii de atâta timp, iar cei care l-au băgat în spital pe el să nu fi fost măcar audiaţi. Cei care l-au bătut sunt martori împotriva lui, în dosarul de tentativă de omor şi de asta nu se face nimic, iar ancheta se tergiversează”, acuză femeia.
Din informaţiile pe care le avem, ancheta ar fi îngreunată de faptul că doi dintre suspecţii cercetaţi iniţial au adus documente care atestă că în acea zi se aflau la muncă în Italia. În aceste condiţii, declaraţiile părţii vătămate au fost parţial demontate. Chiar şi aşa, perioada lungă scursă din ziua agresiunii şi faptul că dosarul nu a fost trimis în instanţă creează nemulţumiri şi revoltă printre apropiaţii lui Eduard Dura şi riscul ca episoade violente să se repete.