20 de elevi din judeţul Suceava au susţinut, ieri, în cadrul examenului de bacalaureat, proba de limbă şi literatură maternă, în limba ucraineană. Examenul s-a desfăşurat la Siret. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Judeţean, prof. Cezar Anuţei, ne-a declarat că pentru această probă s-au înscris 25 de elevi, dar s-au prezentat doar 20.
Examenul de bacalaureat continuă astăzi cu proba obligatorie a profilului la disciplinele istorie şi matematică, la care sunt înscrişi 4.950 de elevi. Majoritatea, 3.287 elevi, sunt înscrişi la matematică.
Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului şi specializării, este programată vineri, 8 iulie. Disciplinele pentru care au putut opta candidaţii sunt biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică şi argumentare, sociologie şi psihologie.
Afişarea primelor rezultate a fost stabilită în calendarul de examen pentru data de 12 iulie, până la ora 16:00. În aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.
Reamintim că accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 - 8:30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
De asemenea, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane. Cei eliminaţi nu vor avea posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
( 6 iul 2016, 13:50:28
În centrul raional din regiunea Cernăuţi a fost închisă şcoala în care majoritatea materiilor erau predate în limba română. În pofida protestelor populaţiei locale, ea a fost transformată într-o şcoală ucraineană. Lipsa limbii române în calitate de limbă oficială în regiunile dens populate de românii etnici este o manifestare a prigoririi lor. Iar în cadrul statului ucrainean actual aceste probleme sunt imposibil de rezolvat din cauza ultranationalismului ucrinian de la nivel central.
La Cernăuți trăiește una dintre cele mai importante comunități românești din Ucraina. Ca să își apere interesele, românii din Ucraina l-au votat pe Petro Poroșenco. Sperau ca schimbările in favoarea lor, vor ajunge și la Cernăuți si peste tot in regiune.
Mai sa fie!.....